Gazete Vatan Logo

Yeni dosyalarla geliyor

CHP'li Kılıçdaroğlu bu kez AKP'nin Türk Telekom’a üçüncü ortak olma iddiasını gündeme getirdi

CHP’li Kılıçdaroğlu iddialarına bir yenisini daha ekledi ve Becerikli Abdullah diye nitelendirilen Abdullah Tivnikli’nin Türk Telekom hisselerinin bir bölümünü, siyasi birisi adına yediemin olarak muhafaza ettiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, TT’nin Oger Telekom’a satışından önce kurumlar vergisinde indirim yapıldığını, bu sayede kuruma sağlanan vergi avantajının gizli ortağın sermaye payı olduğunu öne sürdü

AKP’li Şaban Dişli, Dengir Fırat ve Deniz Feneri belgeleriyle kamuoyunu sarsan CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez gündemine Türk Telekom özelleştirmesi ve sonrasındaki gelişmeleri aldı. Türk Telekom’un gizli bir ortağı olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, şirketin özelleştirilmesinden sonra kurumlar vergisinin indirilmesinin bu gizli ortağın “sermaye payı” olabileceğini ima etti.

Kılıçdaroğlu, Meclis’te basın düzenlediği basın toplantısında Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin özelleştirilmesinde rol oynadığı ileri sürülen “Becerikli Abdullah” diye isimlendirilen Abdullah Tivnikli’nin Telekom hisselerinin önemli bir miktarını başkaları adına yediemin olarak muhafaza ettiği iddialarını hatırlattı. Kılıçdaroğlu, Telekom’un 14 Kasım’da yapılacak genel kurulunda yönetim ve denetim kurullarına girecek isimlerin gizli ortaklığın perdesini aralayacağını öne sürdü. Kılıçdaroğlu, Türk Telekom’un özelleştirilmesi sonrası kurumlar vergisi oranının düşürülmesinin, Oger Telekom’a milyonlarca dolarlık ek maddi menfaat sağladığını iddia etti. Yapılacak genel kurulunun önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Bilmediğimiz üçüncü kişinin temsilcisi, acaba bu genel kurulda ortaya çıkacak mıdır? Sayın Unakıtan, milletvekili olmadan önce o dünyanın önemli bir yedieminiydi. Unakıtan, Maliye Bakanı oldu. Şimdi o dünyanın önemli bir yediemini, Abdullah Tivnikli midir? Bu konuda duyumumuz var” diye konuştu.

Tivnikli’nin gücü nereden?

Kılıçdaroğlu, Suudi Arabistan medyasında çıkan Oger Telekom’un yüzde 35’inin Saudi Telekom’a satılmasında Tivnikli’nin ön planda olduğuna ilişkin haberi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu fotoğrafın bulunduğu gazete kupürünü de dağıttı. Kılıçdaroğlu, devlet büyükleri ile bu şekilde fotoğraflara girebilen ve birlikte seyahat edebilecek güçteki bu şahsın Telekom özelleştirmesi sürecindeki rolünün mutlaka “sorgulanması” gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, iddialarını şöyle sıraladı:

TİVNİKLİ’NİN ROLÜ NE?: Türk Telekom’un özelleştirmesi sırasında Hariri Ailesi’ne ve bu aileye ait Oger Telekom’a büyük katkıları olduğu ileri sürülen Abdullah Tivnikli’nin, AKP hükümeti üzerinde büyük bir etkiye sahibi olduğu söyleniyor.

BECERİKLİ ABDULLAH: Kendisine bazı çevrelerce ’Becerikli Abdullah’ da denilen Tivnikli’nin, Türk Telekom hisselerinin önemli bir miktarını başkaları adına yediemin olarak muhafaza ettiği de söyleniyor. Tivnikli’nin, Türk Telekom özelleştirme sürecindeki rolü sorgulanmalı. İddia edilen gizli ortaklık payı dışında, Tivnikli’ye şirket yönetiminde, her yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım pastasının dağıtımında ve insan kaynakları politikasının belirlenmesinde önemli ayrıcalıklar veriliyor.

GÜL MEKTUP YAZDI MI?

Tüm bu işlemlerin yerine getirilmesinde Abdullah Tivnikli yönetim kurulu üyeleri Paul Doany, Rıza Metin Ercan, Emin Başer ve İbrahim Şahin (TRT Genel Müdürü) aracılığı ile şirketi istediği şekilde yönlendirmeye çalışmakta mıdır? İcra ve yönetim kurulu üyesi Rıza Metin Ercan’ın yönetim kuruluna atanmasında Abdullah Tivnikli etkili olmuş mudur? Hariri’lerin ellerinde bulundurdukları Türk Telekom hisselerinin bir bölümünün, Suudi Kralının sahip olduğu Saudi Telecom Company’nin satın alması için, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir davet mektubu yazmış mıdır? Bu davet mektubunu, Abdullah Tivnikli, Suudi krallık yetkililerine vermiş midir?



Başbakanlık Müsteşarı’nın Denetim Kurulu’nda işi ne?


CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Telekom’daki hisse iddialarının yanısıra Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın durumunu da gündeme getirdi. Efkan Ala’nın Ojer Telekomünikasyon AŞ’yi temsil etmek üzere Türk Telekom’a denetim kurulu üyesi seçildiğini öne süren Kılıçdaroğlu, “Bir Başbakanlık Müsteşarı, hangi gerekçeyle bir yabancı firmanın temsilcisi olarak denetim işlevini üstlenir? Bunun yasal olarak bir engeli olmasa dahi, akıl ve mantıkla bağdaşır mı? En yüksek devlet memuru olan Müsteşar, denetim görevini yaparken, yabancı firma olan Ojer Telekom yetkililerinden mi talimat alacaktır?” diye konuştu.

Türk Telekom’dan yapılan açıklamada ise, “Türk Telekom Denetim Kurulu Üyesi Efkan Ala, Hazine Müsteşarlığını temsilen Türk Telekom’da denetim kurulu üyeliği yapmaktadır. Ala’nın Ojer Telekomünikasyon A.Ş.’yi temsilen denetim kurulunda olduğuna yönelik iddialar tamamen gerçek dışıdır” denildi.

Türk Telekom, Denetim Kurulu üyesi Efkan Ala’nın Hazine Müsteşarlığı’nı temsil ettiğini açıklasa da Türk Telekom’un halka arz sirkülerinde Efkan Ala’nın Ojer Telekom’u temsil ettiği belirtiliyor. Sirkülerde yer alan bilgilere göre, üç kişiden oluşan Denetim Kurulu’nda Hazine’yi İsmet Yılmaz temsil ediyor. Denetim Kurulu’nda Ojer Telekom’u temsil eden diğer üye ise Mehmet Solgun.


Dipnot


TT’nin yüzde 55’i Oger Telekom’a, yüzde 30’u da kamuya ait bulunuyor. Kamu, yüzde 45’lik paya sahipken yüzde 15 hissesini halka arz etti. TT 2005 yılına ait gelirleri üzerinden 811.4 milyon YTL vergi öderken, 2006 yılında 764 milyon YTL, 2007 yılında ise 820 milyon YTL vergi ödedi. Kurumlar vergisi oranları 2006 başında yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirilmişti.

Haberin Devamı