Gazete Vatan Logo

Yeni dönem başlıyor

1 Temmuz'dan itibaren ekmekteki tuz oranı en fazla yüzde 1,5 olacak ve...

Ekmekte yeni bir dönem başlıyor.

Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, 1 Temmuz itibarıyla tamamıyla yürürlüğe girecek. Özellikleri ve satışına ilişkin bazı kuralları içeren maddeler, verilen sürenin dolmasının ardından 1 Temmuz'dan itibaren zorunlu hale gelecek.

Resmi Gazete'de yayımlandığı 4 Ocak'ta yapılan bazı değişikliklerin ardından 1 Temmuz'dan itibaren de ekmek ve çeşitlerinde azami tuz oranı, yüzde 1,5 olacak. Buna göre, miktarı artırılan ekmekteki kepek oranı en az yüzde 0,65 ve en çok yüzde 1,1, tam buğday ekmeğinde ise kepek miktarı en az yüzde 1,2 ve en çok da 2,9 şeklinde zorunlu hale gelecek.
Haberin devamı ↓reklam

Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda gözenekler mümkün olduğunca homojen olacak, ekmek, hamurumsu, yapışkan olmayacak, içinde yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmayacak.

Ekmek içi homojen, kendine has renk, tat ve kokuda olacak, yabancı tat ve koku hissedilmeyecek.

KASAPTA, MANAVDA SATILAMAYACAK

1 Temmuz'dan itibaren zorunlu hale gelecek üretimine ilişkin bölümüne göre, ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ile temas eden malzeme, alet ve ekipman, gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak.

Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, ekmek kasalarına, ekmek kasalarının da ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilmesi zorunlu hale gelecek.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünler ile unlu mamuller, başka herhangi bir taşıma işleminde kullanılmayan, tavan, zemin ve duvarları su geçirmeyen, zararlı ve mikroorganizmaların yerleşmesine izin vermeyen, pürüzsüz, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılan taşıtlarda taşınacak.

Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenecek, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulacak. Ekmek dolapları veya tezgahları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortamda bulunacak.

Ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve koruyucu eldiven kullanması zorunlu hale gelecek.

Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler, tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda olacak.

Haberin Devamı