Gazete Vatan Logo

Yeni ’Demir Leydi’ Boris’i korkuttu

İngiltere’de Cameron’dan boşalacak başbakanlık koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılan eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, İçişleri Bakanı May’in aday olmasının ardından yarıştan çekildi.

Yeni ’Demir Leydi’ Boris’i korkuttu

İngiltere’nin başkenti Londra’nın Türk kökenli eski Belediye Başkanı Boris Johnson, Birleşik Krallık’ta geçen hafta yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumundan ‘hayır’ kararının çıkmasının ardından Ekim’de istifa edeceğini açıklayan David Cameron’ın yerine başbakanlık için aday olmayacağını açıkladı.

AB referandumunda ülkenin birlikten ayrılması için yürütülen kampanyanın liderliğini yapan Johnson, başbakanlık için en güçlü aday olarak gösteriliyordu. Johnson, adaylık için sürenin dolmasına dakikalar kala düzenlediği basın toplantısıyla, aday olmayacağını açıkladı, ancak Birleşik Krallık’ın AB’den çıkma sürecini yürütecek yeni yönetime destek vereceğini söyledi.

Desteği yetmedi

Johnson’ın adaylık yarışına girmeme kararında, parti içi muhalefetin etkili olduğu söyleniyor. Yerel basın, Cameron’ın referandumu kaybetmesine yol açtığı için partisinin Johnson’a tavır aldığını öne sürmüştü. Johnson’ın geri adım atmasına, Muhafazakar Parti’nin güçlü isimlerinden, İçişleri Bakanı Theresa May’in adaylığının da yol açtığı vurgulanıyor. İngiliz basını, sert mizacıyla bilinen ve 2013 yılında hayatını kaybeden eski başbakanlardan Margaret Thatcher’a benzetilen May için ‘yeni Demir Leydi’ benzetmesini yapıyor.

Haberin Devamı

‘Liderlik vasfı yok’

Johnson’ın kararı, referandum sürecinde ‘Brexit’ için birlikte kampanya yürüttüğü Adalet Bakanı Michael Gove’un adaylığını ilan etmesinin ardından geldi. Gove, adaylığını duyurduğu mesajda, Johnson’a destek vermeyi planladığını ancak Johnson’ın ‘görev için gereken liderlik vasfından yoksun’ olduğunu gördüğü için aday olmaya karar verdiğini söyledi.