Gazete Vatan Logo

Yeni DEİK yeni yönetim!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve bağlı faaliyet gösteren iş konseylerinin çalışma usul ve esasları belirlendi. İlk yönetim kurulu da oluşturuldu.

Yeni DEİK yeni yönetim!

Ekonomi Bakanlığı’nın “Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”i Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. DEİK, Türkiye’nin yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklarla olan ekonomik, ticari, sınai ve mali ilişkilerini izleyecek, bu tür ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olacak.

Yönetim Kurulu, biri başkan olmak üzere toplam 35 üyeden oluşacak. İş Konseyleri Başkanları arasından 15, Kurucu Kuruluşlar arasında yer alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği temsilcilerinden 5, diğer kurucu kuruluş temsilcileri arasından 9, genel kurulun diğer üyeleri arasından 5 olmak üzere 34 asil üye seçecek. Yönetim kurulu başkanı, Ekonomi Bakanı tarafından belirlenecek ve görevden alınacak.

Gelir kaynağı

İş Konseyleri, yeterli üye şirket ve bütçe temin edilmesi halinde, en az 10 üye şirketin varlığı ve iş dünyasının sınai ve coğrafi değerlendirmeleri sonucunda ortaya koydukları tercihleri ve dünya pazarlarındaki gelişmeler gözetilerek Yönetim Kurulunun önerisi ile Bakanlıkça kurulacak ve gerektiğinde aynı şekilde sona erdirilecek.

Haberin Devamı

DEİK’in gelirleri, Ekonomi Bakanlığı bütçesinden yapılacak yardımlar, kurucu kuruluşlar arasında yer alan ve beş kurucu kuruluşun bir önceki yıl gelirlerinden yüzde bir oranında ayrılıp izleyen yılın şubat ve ağustos aylarında ödeyecekleri katkı payları, iş konseylerinin yıllık üyelik aidatları, hizmet ve proje karşılığı alınan bedeller, faiz gelirleri, bağış, sponsorluk ve diğer gelirlerden oluşacak.

DEİK’in personeli İş Kanunu’na tabi olacak. Personelin ve Genel Sekreterin işe alınması, yükselmesi, görev yeri değişikliği, işine son verilmesi, ücretinin ve çalışma koşullarının belirlenmesi hususlarında Yönetim Kurulu yetkili kılındı.

İlk genel kurula kadar görev bu isimlerde

Haberin Devamı

2015’te planlanan Genel Kurul toplantı tarihine kadar görev yapacak Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri şu kişilerden oluşuyor: “Abdulkadir Konukoğlu, Abdullah Tivnikli, Ahmet Çalık, Ahmet Kocabıyık, Ahmet Nazif Zorlu, Ali Kibar, Ali Koç, Başaran Ulusoy, Berna İlter, Çetin Nuhoğlu, Ebru Özdemir, Ender Yorgancılar, Ferit Şahenk, Fuat Tosyalı, Güler Sabancı, Haluk Dinçer, Hasan Sert, İbrahim Burkay, İbrahim Çağlar, İdil Yiğitbaşı, Latif Aral Aliş, Lucien Arkas, Rifat Hisarcıklıoğlu, Mahsum Altunkaya, Mehmet Büyükekşi, Mithat Yenigün, Murat Ülker, Nail Olpak, Ömer Cihat Vardan, Remzi Gür, Rona Yırcalı, Pınar Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan, Vahap Küçük, Zeynep Bodur Okyay.”