Gazete Vatan Logo

Yeni çipli kimlik kartı başvuruları nasıl yapılıyor? Randevu nasıl alınır?

Türkiye'nin bir çok yerinde yeni çipli kimlik kartları için başvurular başladı. Günlük bin kişinin başvuru yaptığı yeni çipli kimlik kartı için 16 TL ücret alınıyor. İl ve ilçe nüfus müdürlüklerine yapılan çipli kimlik kartını erkenden almak isteyen vatandaşlar, nüfus müdürlüklerinin yolunu tuttuyor. Peki Yeni çipli kimlik kartı başvuruları nasıl yapılıyor? Yeni kimlik ücreti ne kadar?

Yeni çipli kimlik kartı başvuruları nasıl yapılıyor? Randevu nasıl alınır?

Zamanın ihtiyaçlarına cevap vermek için tasarlanan yeni çipli kimlik kartları başvuruları alınmaya başlandı. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda 14.01.2016 tarihinde yapılan değişiklik ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları 02.01.2017 tarihinden itibaren tüm Türkiye'de dağıtılmaya başlanacaktır.

Çipli kimlik kartı başvurusu için vatandaşlar yanlarında kimlik bilgilerini gösteren pasaport, nüfus cüzdanı veya ehliyet, 1 adet biometrik fotoğraf bulundurması yeterlidir. Vatandaşlardan kimlik başı 16 TL ücret talep edilmektedir. İl ve ilçe nüfus müdürlüğüne yapılan başvurularda vatandaşların el ve avuç içi izleri alınmaktadır. Yapılan işlem sonrası yeni kimlikler posta aracılığıyla kişilerin adreslerine gönderilmektedir. 15 yaşından küçüklerin kimlikleri için anne yada babasının gitmesi yeterli oluyor.

YENİ KİMLİK RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YENİ ÇİPLİ KİMLİK KARDI BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR?

Vatandaşlar, online randevu sistemiyle Nüfus Müdürlüğü dairelerinde sıra beklemeden kimlik kartı başvurusu yapabilirken, işlem için gerekli tüm detayları "ekimlikrandevu.nvi.gov.tr" adresinde öğrenebilecek. Kimliklerin ücretleri ile ilgili bilgi verilen açıklamada, "Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'dir.

Haberin Devamı

İNTERNETTEN RANDEVU ALINABİLİYOR

Kimlik kartı başvuruları, "https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr" internet sitesinden, "Alo 199" çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılabilecek. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumda olan vatandaşların başvuruları "Gezici Kayıt Terminalleri" ile alınacak. Bu işlemlerin sonunda, başvuru sahibine, başvuru sırasında verdiği bilgiler bilgisayar ekranında gösterilecek. Kimlik bilgilerinde bir yanlışlık olmaması halinde başvuru alma işlemi tamamlanacak ve "başvuru belgesi"nin dökümü iki kopya alınarak, bir kopyası başvuran kişiye verilecek.

Haberin Devamı

Kimlik kartının teslimi için başvuruda bulunan kişiye sistemde yer alan adres bilgisi kontrol ettirilecek. Vatandaşlar kartın farklı bir adrese teslim edilmesini istiyorsa teslim yeri değiştirilebilecek. Ayrıca kişinin kartını posta ile teslim alamaması durumunda teslim edilmesini istediği bir ilçe nüfus müdürlüğünü de başvuru sırasında belirtmesi istenecek. Başvuru sahibi ayrıca kimlik kartını kendisi dışında teslim alabilecek kişiyi de yazılı muvafakatı ile belirleyebilecek.