Gazete Vatan Logo

Yeni Cankurtaran Kangaroos olacak

Cankurtaran Holding Adidas’la ayrılığından sonra zor günler geçirdi



Cankurtaran Holding, 1998 yılında Adidas’la ayrılığından sonra çok zor günler geçirdi ve 2008’e kadar sürekli küçüldü. 2009’da yeniden atağa kalkan Esem Spor, tıpkı bir kanguru gibi kesesi olan ayakkabılar üreten Kangaroos markasının da distribütörlüğünü alarak dirilişe hazırlanıyor. Bu yıl 18 milyon TL ciro hedefleyen Esem Spor, bunun en az yüzde 25’ini Kangaroos’tan sağlayacak. Esem Spor adıyla da mağazalar zinciri kurulacak

Adidas’ı 1983 yılında Türkiye’ye getiren Esem Spor, kendi markası ile de spor ayakkabıda adeta jenerik marka olmuştu. Adidas’la yapılan lisans ve distribütörlük anlaşmasını daha sonra le coq sportif, Slazenger ve Arena ile yapılan anlaşmalar izledi. 1996 yılında halka açılan şirket bu özelliği ile ünlü firmaların dikkatini çekti. Zira lisans anlaşması yapan uluslararası marka, anlaşma yaptığı şirketin denetlenebilen, şeffaf özelliğe sahip olmasını istiyordu.

Ancak Adidas bütün dünyada uygulama değişikliğine gitti ve 1998 yılında da Türkiye’de Esem Spor ile yaptığı lisans anlaşmasını yenilemedi. 6 yıl daha iki marka arasında ilişki joint venture şeklinde sürse de bu ayrılık Esem Spor üzerinde mali açıdan çok ciddi tahribat yarattı. Önce tekstil fabrikası sonra da ayakkabı fabrikası kapandı.

Perakendeye geri dönüş

Esem Spor, elinde kalan Slazenger markasını diri tutarak zor günleri atlatmayı bildi. Esem Spor Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, “Slazenger aslında çok güçlü bir marka. Atatürk ile yaşıt, 1881 doğumlu bir marka. Ağırlıklı olarak tenis, kriket, golf ve hokey sporlarında etkin. Tam 108 yıldır Wimbledon’ın kesintisiz sponsoru olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmış bir marka. Slazenger’ı Türkiye’de özel dizaynlarla sportif görünümlü life style ürünlerle zenginleştirdik ve oldukça da başarılı olduk. Modelimiz diğer ülkelere de örnek oldu. 2009’da yeniden yapılanma kararı aldıktan sonra bu marka ile olan sözleşmemizi 2013’e kadar uzattık. Yeniden yükselen bir grafikle bu markada ilerleyeceğiz. Ancak şimdi onun yanına bir güçlü markayı daha eklemek istiyoruz. Kangaroos’u bu amaçla getirdik. Hikayesi olan, çok güçlü bir marka. Bu ayakkabıları Türkiye’de trend ayakkabı haline dönüştürmek istiyoruz” diye konuştu.

Esem Spor’un henüz alışveriş merkezleri ortada yokken Türkiye’de 52 noktada satış mağazası vardı. Küçülme esnasında bu mağazalar da kapandı. Esem markalı terlik ve konfor ayakkabılarının satışı için Ayakkabı Dünyası ile bir anlaşması bulunan Esem Spor, önümüzdeki yıl ise perakendeye tekrar geri dönecek.

Esem Spor Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, Haziran ayı başında ilk mağazayı İstanbul Taşdelen’de Kardiyum AVM’de açacaklarını 2012 yılında ise mağaza sayısını ilk etapta 8 ile 10’a çıkarmak istediklerini ifade etti.

Marka bilinirlikleri yüksek olmasına karşın uzun süredir pazarda olmadıkları için ilk etapta markayı ürünle destekleyeceklerini anlatan Akyıldız, “Ürünlerimizi en son 2005 yılında pazara verdik. Bu yıl gerek üretim gerek satış anlamında çalıştığımız perakendeci ortaklığımızla pazara geri döneceğiz” dedi. Şu an Esem Spor ve Slazenger ürünleri 300’ün üzerinde noktada satılıyor. Esem’in yeni markası olan Kangaroos ise ilk etapta 50 noktada satışa sunuldu.

ABD’li mimar koşuya çıktı, anahtarını koyacak yer bulamadı Kangaroos doğdu

Keseli ve fermuarlı modelleriyle 80’li yıllarda önce Amerika’da popüler olan Kangaroos marka ayakkabılar 1979’da mimar ve spor tutkunu Bob Gamm’ın ihtiyacından doğdu. Her gün 10 kilometre koşan Gamm, koşuya çıktığında evinin anahtarını koyacak yer bulamıyordu. Etrafını gözlemleyen Gamm, pek çok kişinin anahtarını, parasını ayakkabısının altına ya da çorabına koyduğunu, pek çok

kişinin ise freebag kullandığını gördü. Bu ihtiyacı dikkate alarak kenarında bozuk para, anahtar saklamaya uygun küçük fermuarlı cepleri olan bir ayakkabı tasarladı. Tasarladığı ayakkabıya da yavrusunu kesesinde taşıyan kangurudan esinlenerek Kangaroos adını verdi. 1980’lerde Amerika’da jogging (yavaş ve tempolu koşu) çok moda olduğu için ayda 700 bin adet satan marka bir anda popüler oldu.

Ayakkabı kişinin ipuçlarını verir

Barbaros Akyıldız, ayakkabının toplam giyim içinde çok farklı bir yeri olduğunu, kişinin yaşam tarzı, statüsü, geliri ile ilgili çok önemli ipuçları verdiğini söyledi. Kangaroos markasını Türkiye’de trend ürün haline dönüştüreceklerini ifade eden Akyıldız, ‘Converse ilk geldiğinde onunla spor yaptılar. İkinci gelişinde ise günlük yaşamın bir parçası oldu. Kangaroos’u da tüketiciye yeni bir alternatif olarak sportif günlük giyimin bir parçası haline getirmek istiyoruz” dedi. Slazenger 69 TL‘den satılırken, Kangaroos’un satış fiyatı ortalama 119 TL olarak belirlendi. Akyıldız, İngiliz Pentland Brands bünyesine geçen markanın tüm dünyaya yayılma döneminde olduğunu vurgularken, “Marka ABD’deki partnerini değiştirdi. Şimdi 30 yıl önce ilk doğduğu ülkede markayı çok güçlü bir grup pazarlayacak. ABD çok önemli bir pazar. ABD’deki pazarlama yatırımları bize de büyük katkı sağlayacak diye düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı