Gazete Vatan Logo

Yeni Borçlar Yasası kiralarda düşüş yaratır mı?

Türkiye'de yasalar hep borçludan yana oldu. Borcunu ödemeyene pek çok çıkış kapısı aralanırken, borçlu hep mağdur görüldü. Yeni Borçlar Kanunu'nda kiracı lehine yapılması planlanan düzenlemeler de bu anlayışla hazırlanmış görünüyor

Kiracıları ev sahiplerinin "Almanya'dan oğlum geldi, evi boşaltın" mazeretinden kurtaracak olan "Türk Borçlar Kanunu" yasa tasarısı tartışılmaya devam ediyor. VATAN'ın gerek elektronik posta adresini gerekse telefonunu kilitleyen taraflar konuyu kendi cephelerinden değerlendiriyorlar. Aslında olay hangi taraf dinlenirse "Siz haklısınız" dedirtecek cinsten. Öyle ev sahibi-kiracı ilişkileri çıkıyor ki karşımıza bazen ev sahibi, bazen de kiracı kötü niyetli olabiliyor. Kiracı ile mal sahibi arasında "Bundan sonra nasıl bir ilişki olacak? Yeni tasan ev sahibine mi kiracıya mı yarıyor?" sorularına yanıtlar gelmeye devam ediyor.

Konunun uzmanları ise olaya kira fiyatları açısından yaklaşıyor. Bir grup emlakçı "Eğer tasarı yasalaşırsa artık evsahipleri için evini ya da dükkanını en yüksek fiyatı verene değil, en güvenilir olana verecekler, üçüne beşine bakmayacaklar" diyerek kira fiyatlarının düşeceğini iddia ediyor. Bir diğer grup ise "Ev sahibi mademki kiracısının kanunla korunduğunu düşünecek. İlk kontrat anında koparabildiği en yüksek rakamı koparmaya çalışacak" diyerek fiyatların yükseleceğinden endişe ediyor.

İşte, hem ev sahibi hem kiracı açısından yeni tasarının olumlu ve olumsuz yanlarına ilişkin farklı yorumlar...

Mehmet Kadan (İşletmeci): Bence kira fiyatları kesin yükselecektir
Oturduğum ev de çalıştırdığım dükkan da kira. Kesinlikle bu tasarının altına ben imza atıyorum. Bu tasarıyla kiracıların keyfi olarak evden çıkarılmaya çalışılması son bulacak. Kiracı açısından yine olumlu bir adım da zam oranının TEFE'ye bağlı olması. Ancak ilk kez kiralanacak meskenlerde fiyatlar artacaktır.

Sıdıka Işıklar (Ev hanımı): Kiranın 3 katı depozito oranı biraz fazla olmuş
Evim kira. Yasayı kiracı olarak destekliyorum. Kontrat olmasına rağmen mal sahibinin 3 ay sonra kapınıza gelip evi boşaltmanızı istemesi dilerim son bulur. Ev sahibi kiracı karşısında güçlü olan değil midir? Yeni yasa bence eşitlikçi davranmış ve kiracının da haklarını gözetmiştir. Bir tek karşı olduğum nokta depozitonun kiranın üç kati olarak belirlenebilmesi. Bugün İstanbul'da 500 milyon liraya ev arayan bir memur sizce 1.5 milyar lira depozito ödeyebilir mi?

Nadir Özcan (Tekel Bayii): Mal sahibi olarak endişeleniyorum
Karşılıklı saygı olmadan hiçbir şey olmaz. Ben mal sahibi olarak zam oranının TEFE'ye endeklenmesini Türkiye koşullarında kesinlikle olumlu buluyorum. Kanunun kiracıları desteklediğine de kesinlikle katılıyorum. Ancak bu yasayı hazırlayanlar bir şeyi unutmamalı. Öyle kiracılar var ki tek getiriniz olan ev ya da dükkana kira bedelinin üç katından yani depozitodan daha fazla zarar veriyor. Bu açıdan düşündüğümde açıkçası mal sahibi olarak endişeleniyorum.

Turan Çavdar (İşçi): Zam oranını merak edip psikolojimiz bozulmaz
Ben kirada oturuyorum. Bu konuşulanlar hayata geçerse kiracılar için kesinlikle iyi olur. En azından kafamız rahat olur. Bizi evden çıkartacaklar mı diye düşünmeyiz. Yine "Bu yıl ev sahibi ne kadar zam yapacak acaba?" sorusunu kendimize sora sora psikolojimiz bozulmaz. Zamma sınır getirilmesi ev sahibinin "çık" deyip siz çıkmadığınızda koz olarak kullandığı, "Zam yaparım" tehdidini de elinden aldı.

Şaban Hastürk (Berber): Mal sahibi anlayışlı kiracı güvenilir olmalı
Şu an çalıştırdığım dükkan kira ama aynı zamanda kirada evi olan bir mal sahibiyim. Ben oldum olası ev sahibi kiracı konusunda her şey kurallar içinde olduğu takdirde kimsenin zarar görmeyeceğini düşünüyorum. Her şeyden önce mal sahibinin anlayışlı kiracının da sorumluluklarını bilen güvenilir biri olması gerekir.

Tolga Pekcan (Şarküteri sahibi): Bu tasarı sanki tek taraflı hazırlanmış
Bizim kirada iki evimiz var, yani mal sahibiyiz. Bir mal sahibi açısından önemli olan kiracısının ödemesini zamanında yapması ve kullandığı mesken ya da dükkana zarar vermemesidir. Bu sağlandığı takdirde ev sahibi açısından bir kayıp yoktur. Yeni tasarının kiracıların lehine tek taraflı olduğunu düşünüyorum. Hiç değilse mal sahibi açısından evi ya da dükkanı perişan bırakan ya da demirbaşı alıp götüren kiracıya karşı bir yaptırım düşünülseydi.

VATAN'a E-mail ile gelen görüşler
* Yalçın Altınada: Önceden de denendi olmadı. Kira meselesi bir kanun meselesi olmayıp yapısal ve iktisadi bir konudur. Sorunun kökünü halletmeden kanun değişikliği ile halledileceğini sanmak Amerika'yı yeniden keşfe benzer. Aynı hükümler daha önce de vardı, yürümüyordu.

* Volkan İçier: Basında yer alan haberleri görünce aklıma aynı anda 2 ayrı özdeyiş geldi: 1) İpi çekilmek 2) İfrat ile tefrit arasında gidip gelmek. Bu çalışmanın metnini hazırlayan kişilerin tam anlamı ile tepkisel bir yasa taslağı üzerinde çalıştıkları ve diğer oryantal (doğulu) toplumlarda olduğu gibi Türk toplumunda da görülen ifrat ile tefrit arasında gidip gelmenin sıkıntılarını yaşadıkları ve sonuçta evsahiplerinin ipinin çekilmesi sonucunu doğuracak bir yaklaşım içinde oldukları izlenimi ediniliyor. Böyle düşünmeseler bile, dışarıdaki algılama bu.

* Ertunç Erem: Bu bahsedilen kanun bence hiçbir hukuka hiçbir mantığa hele hiçbir anayasaya sığmaz, ama Türkiye'de gerektiğinde sığdınlabilir malesef. Yani geleceksin hergün istediğin kadar vergilerlere veya elektrikle, doğalgazla benzinle oynayacaksın. Vatandaşı her gün bu zamlarla ezeceksin, sonra ev sahiplerine gelince de yapabileceği zamma kısıtlama getireceksin. Yani devletin her şeyde hakkı olacak ama maalesef vatandasın olmayacak. Bu ne kadar güzel bir hukuk devletidir böyle?

* İbrahim Altın: Nazan Öncel ne güzel söylüyor: Burası dingonun ahırı değil... Herkes sorumluluğunu bilecek; kiracı da, ev sahibi de... Serbest piyasa ekonomisinden bahsedilen bir ortamda, enflasyonu yükseltiyor diyerek ev sahiplerine abanmak olmuyor. Yoksulluk sınırı bir milyarın üzerinde olacak. Bana 300-500 milyon emekli maaşı vereceksin, anadan babadan kalma evden de bir o kadar kira alacağım, bunun yüzde 25'i vergiden muaf (sözde tamir-bakım bedeli) geri kalanı da vergilendireceksin. Ben yine yoksulluk sınırının altında kalacağım. Emlak ve gelir vergimi zor toparlayacağım. Kiracı bir takvim yılında birkaç kez ödeme yapmayacak, diğer aylar muaccel hale gelmeyecek. Gecikme ile ilgili faiz alınmayacak, kıracak, dökecek, teminat bankada yatacak. VATAN Gazetesi başlık atacak: 'Kiracılar kazandı'. Maçlardaki amigolar gibi bağırmayalım; soygunla mal mülk edinenlerle, dürüst olanları birbirine karıştırmayalım. Dün hiçbir şeyi olmayıp da bugün Amerika'da Avrupa'da yer beğenmeyenleri takibe alın.

Haberin Devamı