Gazete Vatan Logo

Yeni bir geleceğe geri sayım ZERO

Yeni bir geleceğe geri sayım ZERO

Sakıp Sabancı Müzesi, 20. yüzyıla damga vurmuş uluslararası sanat ağı olan ZERO akımının sergisine ev sahipliği yapıyor...

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gelişen ZERO akımının sergisine Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) özel olarak tasarlanan bir seçki ile ev sahipliği yapıyor. Hareketin öncüleri Heinz Mack, Otto Piene, Günther Uecker’in eserlerinin yanında akıma ilham vermiş ve katkıda bulunmuş 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Yves Klein, Piero Manzoni ve Lucio Fontana’nın eserlerini bir araya getiriyor. 10 Ocak 2016'ya kadar sürecek olan sergide 20. yüzyılın yeniden diriliş ruhunu yansıtan çalışmaları sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Yeni bir umut oldu

Bütün dünya 2’nci Dünya Savaşı'nın ardından yıkıntının, yoksulluğun ve ümitsizliğin gölgesi altındaydı. İşte böyle bir ortamda 20'li yaşlarında olan iki genç sanatçı, Otto Piene ve Heinz Mack, Fransız sanatçı Yves Klein’ın bir eserinden ilham alarak geriye doğru saymaya başladılar. Geleceğe doğru umutla bakabilmek, yeni bir sayfa açabilmek için ‘ZERO’ akımının öncüleri oldular.

Haberin Devamı

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer sergi hakkında şunları söylüyor: “ZERO, 20. yüzyılın ilk büyük çağdaş sanat akımı ve bu akım aslında büyük bir umutsuzluğun süregeldiği Avrupa'nın merkezinde başlıyor. Sanatçılar geleceğe dönük bütün geçmişi sıfırlayarak 'Eskiye ait yüklerimizi, acılarımızı bırakıp her şeye yeniden başlayalım' diyorlar. Akıma odaklanan 2014 yapımı “ZERO Saati - ZERO Sanat Akımı” isimli belgesel ise, sergi boyunca, hazırlanan Türkçe altyazılar eşliğinde SSM konferans salonunda ziyaretçilerle buluşacak.

Ziyaret Bilgileri
Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi,Pazar: 10:00-18:00 Çarşamba : 10:00-20:00 (Ücretsiz)