Gazete Vatan Logo

Yeni beslenme trendi Azaltaryen!

Etten vazgeçemiyor musunuz? O zaman azaltmayı deneyebilirsiniz. “Reducetarian” beslenmeyle “azaltaryen” akımına dahil olabilirsiniz!

Yeni beslenme trendi Azaltaryen!

İngilizce “reduce” kelimesinden gelen ve et tüketiminin azaltılmasını hedefleyen “reducetarian beslenme”; vejetaryen ve vegan beslenmeden farklı olarak belirli zaman dilimlerinde et tüketimini serbest kılıyor. Böylelikle bu beslenme türü, fazla ve sağlıksız et tüketiminden doğan sağlık sorunlarının önüne geçmeyi de hedefliyor. Her gün et tüketmet erken ölüm riskini yüzde 20 artırıyor! Bu beslenme türü vejetaryen ya da vegan olma yolunda da önemli bir adım. İnsanların beslenme şeklini direk değiştirmesinin oldukça zor olduğunu göz önünde bulundurursak, reducetarian beslenme, bu zorluğu aşmada et tüketiminden vazgeçemeyen insanlara da yardımcı olabilir. Tam zamanlı vejetaryen yaşam tarzı değişikliği yapmak konusunda isteksiz olan bazı insanlar bulunuyor. Belki de diyetlerinde etin yerine geçecekleri konusunda endişeliler ya da ya da belki sadece et tadından çok fazla zevk alıyorlar....

Hayvansal ürün kullanımını sınırlandırarak, yarı zamanlı veganlıgı denemeye dayalı olan bu beslenme şekli, dünya genelinde tercih edilmeye çoktan başladı bile! Reducetarian akımı kişinin alışkanlıklarını değiştirerek daha az et ve hayvan ürünleri tüketmesini öneriyor. Vegan ve vejetaryanların da Reducetarian oluşumuna büyük destek vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Bir yılda kişi başına düşen et miktarının en fazla olduğu ülke 120.2 kilogram ile ABD.

Türkiye’de ise bir yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı 25.3 kg. Bu rakam 2008 yılında 18.6 kilogramdı. Et tüketimini artırıyoruz...

Çin Sağlık Bakanlığı et tüketimini yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyor. Böylece hayvancılık endüstrisinden gelen karbondioksit emisyonları 2030’a kadar 1 milyar ton azalacak.

Örnek program

Haftayı 21 ana öğünle geçirdiğimizi düşünerek bunun en az 12’sinde sebze ve bakliyat tüketin. Kalan 9 öğünün de maksimum 5’inde et yiyin, 4’ünü ise makarna, tahıllı ekmek veya kreplerle geçirebilirsiniz.

Sabah

- 1 dilim tahıllı ekmek

- 1 dilim (40 gr) soya peyniri

- 8 adet ceviz

- 1 meyve

Öğlen

- 1 dilim tahıllı ekmek

- Zeytinyağlı sebze yemeği

Haberin Devamı

- Salata

Akşam

- 6 kaşık yoğurt

- 1 meyve

- 1 porsiyon badem /fındık (10-12 adet)

- 3 yemek kaşığı yulaf

- Haftada 2 defa akşam öğünü yerine bakliyatlı salatalar tüketilebilir.

Yüzde 10 bile azaltsak...

Akımı ortaya çıkartan kişi, Reducetarian Vakfı’nın kurucusu Brian Kateman, alışkanlıkları kırmanın zor olduğunu bu nedenle radikal bir geçiş yerine basit değişikliklerle başlamak gerektiğini belirtiyor. Yemeklerde daha az et kullanmak, eti yanında çeşitli garnitürlerle tüketerek daha az etle doyabilmek, haftanın belirli günlerini etsiz günler ilan etmek, sabah 2 yumurta yerine 1 yumurta yemek, kahveyi sütsüz veya daha az sütlü içmek gibi küçük değişimlerle daha çeşitli ve sağlıklı beslenmemiz mümkün. Zaten insanların çoğu her öğünde almaları gerekenden çok daha fazla gıda tüketiyor ve buna bağlı sağlık problemleri yaşıyorlar. Et tüketimini azaltmakla başlayacak bilinçlenme genel beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek için de bir başlangıç olacaktır. Kateman ayrıca “İnsanlar sadece yedikleri eti yüzde 10 oranında kesecek olsaydı, iklim değişikliğinden obeziteye kadar bu tüm bu konularda büyük bir kazanç elde edilirdi” diyor.

Haberin Devamı

Hastane Derindere Beslenme ve Diyet Uzm. Meltem Şeniz Toksoy

Kalp hastalığı riskini azaltın!

Redüktanizm nedir?

Aslında bu bir akım. Et, et ürünleri ve de diğer hayvansal gıdaları daha az tüketmeye teşvik eden bir oluşum. Başlangıç noktası Amerika. Yasaklı diyetler yerine azaltmaya giderek çözüm üretilebileceğine inanılıyor. Tam olarak bir vegan veya vejetaryen olmadan önceki deneme zamanı da denebilir. Hayvansal gıdaları azaltarak yaşamak da olumlu sonuçlar doğuracaktır

Neden azaltalım?

Az sayıda hayvansal ürün yemek, kalp hastalığı ve belirli kanser türleri riskinizi düşürür, karbon ayak izinizi ve çiftlik hayvanlarının acısını azaltır; ayrıca küresel gıda ve su krizlerini hafifletir.

Ne kadar geçerli?

Reducetarianism yeni değil, sadece bir ismi yoktu ve kondu. Birçok hükümet, önde gelen halk sağlığı kurumları ve büyük okullarda et azaltıcı kampanyaları desteklemiş veya yürürlüğe koymuştur.

Haberin Devamı