Gazete Vatan Logo

Yeni başkan 30 gün sonra!

Venezuela’da Chavez’in ölümü nedeniyle 7 gün yas ilan edildi. Cenaze töreni cuma yapılacak. Yeni liderin ise Chavez’in yardımcısı Maduro olması bekleniyor

Caracas Askeri Hastanesi’nde tedavisi gören Chavez’in durumunun Pazartesi günü kötüleştiği ve komaya girdiği bildirilmişti. Başkan yardımcısı Nicolas Maduro, ölümünden önce Chavez tarafından daha önce ortaya atılan zehirlenme iddiasını yenileyerek casus oldukları gerekçesiyle ABD konsolosluğundan iki askeri ateşeyi sınır dışı ettiklerini açıkladı. Venezuela’da 7 günlük yas ilan edilirken Chavez’in cenazesinin yarın kaldırılacağı duyuruldu. 30 gün içinde de seçim yapılacak.

Yeni aday Maduro

50 yaşındaki Maduro’nun yeni devlet başkanlığına aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Maduro, seçimlere kadar başkan vekili olarak görev yapacak. Maduro’nun rakibi, Venezüela muhalefetinin adayı ise, 40 yaşındaki Henrique Capriles olacak.

Ordu bağlılık yemini etti

Hugo Chavez’in ölümünün ardından, Venezuela silahlı kuvvetlerine bağlı üst düzey askerler Bolivarcı devrime bağlılık yemini etti. Savunma Bakanıyla birlikte basının karşısına geçen subaylar, Chavez’in devrimlerinin sürdürüleceğini açıkladı. ABD yanlısı bir darbe beklentisi içinde olanlara da en açık mesajı vermiş oldu.

Latin Amerika’da ulusal yas

Arjantin ve Ekvador’da 3 günlük yas ilan edildi. Diğer Latin Amerika ülkelerinin de yas ilan etmesi bekleniyor. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, programını iptal ederek Venezuela’ya uçtu. Kıtadaki tüm televizyon kanalları akışlarını keserek, Chavez anısına programlar yayınladı, ekranlara siyah kurdele logoları konuldu. Arjantin Devlet Televizyonu Canal 7, Hugo Chavez (1954-Daima) bandıyla bütün gece yayın yaptı.

Ahmedinecad da yas ilan etti

İran, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölümünün ardından ülkede bugünün yas günü ilan edildiğini açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Chavez’in cenaze törenine katılabileceğini ve Chavez’in ölümünden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, tüm dünyaya başsağlığı dileklerinde bulunurken, “Venezuela halkı cesur ve yiğit bir evladını, dünya bilge ve devrimci bir lideri kaybetti” ifadesini kullandı.

‘Yakın arkadaşı’ için başsağlığı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yayınladığı başsağlığı mesajında “başarılı bir lider ve yakın arkadaşı” olarak nitelendirdiği Chavez’in ölümünden büyük üzüntü duyduğu ve Venezuela halkına başsağlığı dilediğini bildirildi. Putin’in Chavez’le “yakın ilişkiler içinde olduğu” vurgulanarak, “Chavez’in geleceği düşünen ve önüne yüksek hedefler koyan” siyaseti neticesinde Rusya-Venezuela ilişkilerinin her alanda geliştiği kaydedildi.

Haberin Devamı