Gazete Vatan Logo

Yeni barış planı hazır

ABD Başkanı Trump’ın Ortadoğu temsilcilerinin, İsrail ile Filistin arasında imzalanacak yeni bir barış anlaşması üzerinde çalıştıkları açıklandı. İki devletli çözüm öngören anlaşma gelecek yıl başlarında açıklanacak

Yeni barış planı hazır

Göreve geldiği günden bu yana Ortadoğu’da ‘kalıcı barış’ sağlayacağı vaadinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni ‘barış planı’ şekillenmeye başladı. Trump’ın Ortadoğu danışmanlarından Jason Greenblatt, New York Times gazetesine verdiği mülakatta, İsrail ve Filistin taraflarının yanı sıra bölge liderleriyle yaptıkları görüşmeler çerveçevesinde, yeni planın ana hatlarını belirlediklerini söyledi.

Haberde Trump’ın bugüne kadar hiçbir zaman açıkça destek vermese de planda Ortadoğu’da ‘iki devletli çözüm’den yana bir tutum takındığı belirtildi. Gelecek yıl başlarında tamamlanması beklenen planın, Kudüs’ün geleceği ve Batı Şeria’daki Yahudi yerleşkelerinin geleceğine ilişkin de çözüm önerileri sunacağı kaydedildi.

‘Dikte etmeyeceğiz’

Greenblatt, hazırladıkları planın, eski ABD yönetimlerinin sunduğu planlardan farklı olarak taraflara herhangi bir konuda çözüm önerisi dikte etmeyeceğini vurguladı. Greenblatt, “Suni bir takvim sunmayacağız, taraflara hiçbir öneriyi zorla kabul ettirmeye çalışmayacağız. Amacımız kalıcı bir barış sağlanması için olanak sağlamak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Haberde yeni planın hazırlanmasında Greenblatt’ın yanı sıra, Trump’ın başdanışmanı ve damadı Jared Kushner, Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Dina Powell ve ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın emeğinin bulunduğu belirtildi.

CNN’e tensikat baskısı

Trump’ın damadı Jared Kushner’in, geçtiğimiz yıl CNN televizyonunun başkanlık seçimlerine ilişkin yaptığı haberlere tepki olarak, kanalın o dönemki sahibi Time Warner firmasının yöneticisi Gary Ginsberg’ten, kanal personelinin yüzde 20’sini işten çıkarmalarını istediği öne sürüldü. İddiaya göre Ginsberg talebi reddetti.

Protestolarla karşılandı

ABD Başkanı Trump, Asya turunun son ayağında ASEAN liderleriyle görüşmek üzere dün gittiği Filipinler’in başkenti Manila’da yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Sol grupların bir arada ABD Konsolsoluğu’na doğru yürüdüğü protestolarda ‘Trump’ı boykot edin’, ‘ABD’nin emperyalist savaş ve yağmalarına karşı koyun’ yazılı pankartlar dikkat çekti. Yürüyüşün engellenmesi için yüzlerce takviye kuvvetin gönderildiği eylemde polisler ve kordonu aşmaya çalışan göstericiler arasında çatışmalar çıktı, polis göstericilere karşı tazyikli su kullandı.

Haberin Devamı

‘Kim’e asla şişman demedim’

Başkan Trump, Filipinler’e geçmeden önce, kendisini ‘deli yaşlı adam’ diye niteleyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a Twitter’dan karşılık verdi. Trump attığı tweet’te “Neden Kim Jong-un beni yaşlı diye çağırsın ki. Ben onu asla ‘kısa ve şişman’ diye nitelemedim” ifadelerini kullandı. Trump ayrıca “Onun arkadaşı olmak için elimden geleni yapıyorum. Ve belki bir gün bu gerçekleşir” diye yazdı. Trump daha sonra düzenlediği basın toplantısında da geçen hafta ‘sapkın diktatör’ olarak nitelediği Kim Jong-un ile arkadaş olma fikrinin şaka olmadığı konusunda ısrar etti. Trump, geçen ay Kim için ‘küçük roket adam’ tanımını kullanmıştı.