Gazete Vatan Logo

Yeni bahçıvanlar için el kitabı

Amatör bir bahçeci için sebze meyve yetiştirmek son derece keyifli bir uğraştır. Yetiştirdiğimiz ürünleri elimizle toplamak, yeni çeşitler denemek için bizi heveslendirmeye yetip artar.

Yeni bahçıvanlar için el kitabı

Kent yaşamının yorucu temposundan uzaklaşıp keyifli bir mola vermek isteyenler son yıllarda toprakla ilgileniyor. Hobi bahçeleri de kent insanını toprakla buluşturuyor. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık “Toprakla uğraşmak insanı rahatlatan bir oldu. Bahçede küçük çapta üretim yapmak hem büyük bir keyif, hem de ruhsal yorgunluğunuzu atacağınız bir hobi. Öyle büyük arazilere, tarlalara da gerek yok tarım yapmak için. Küçük çapta 4 metrelik bir bahçeye ekeceğiniz bir sıra domates, roka, maydonoz, salatalık, biber ve soğan 6-7 kişilik bir ailenin tüm ihtiyacını karşılayacak kadar ürün verir. Amaç kendi sağlıklı ürününü yetiştirmek bile büyük bir adımdır” diyor. Peki hangi sebzeyi ne zaman ve nasıl ekmek, toprağı tarıma nasıl hazırlamak gerekir? İşte cevaplar...

Düzenli sulamayı unutmayın

Bahçede bol su mevcut olmalıdır. Sebzelerin yeterli ve düzenli sulamaya ihtiyacı vardır. Her sebzenin su ihtiyacı farklıdır. Sebzelerin tohumdan çıkma aşamasında az ve sık sulanarak toprağı nemli tutmak gerekir. Aşırı su çürümeye sebep olur. Az ve sık sulamanın fazla bir faydası yoktur. Sulama daima akşam geç vakit veya sabah güneş doğmadan yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Toprağı ekime hazırlayın

Sebze bahçesi mümkünse sonbaharda en az 25-30 cm derinlikte bellenerek alt üst edilir. Bu arada kalıcı yabani otlar, kökler, büyük taş ve kesekler tamamen ayıklanır. İlkbaharda dikimden en az 1 ay önce bahçe düzenlenir, dikimden birkaç gün önce toprak çapa ve tırmıkla iyice işlenip inceltilir. Toprağınız kuru ise işlemeden bir gece önce hafifçe sulamak gerekir.

Tohum nasıl ekilir?

- Direkt kök halinde yenebilen sebzeler yani havuç, turp, pancar, bamya, bakla gibi ürünler direkt tohum olarak ekilir. Bu sebzeler fidelenmezler.

- Soğan, patates, sarımsak gibi sebzeler direkt olarak arpacıkları veya tohumları ile yetişir.

- Kavun, hıyar, karpuz, kabak gibi sebzeler tohum halinde ekilir. Fakat bu tohumların ilk olarak saksılarda yetiştirilip fide durumda iken bahçeye alınması daha iyi sonuç vermektedir.

Haberin Devamı

- Domates, patlıcan, biber gibi sebzeler fide şeklinde ekilir.

- Marul, kereviz, karnıbahar gibi sebzeler fide şeklinde ekilmelidir.

Domates: Domates fidelerini bahçeye ektikten sonra özellikle serin saatlerde, haftada birkaç gün bolca sulamak gerekir.

Patlıcan: Patlıcan sıcak iklim sebzesidir bu nedenle güneşli havaları çok sever. İlk toplamada en alttan yukarı doğru çıkmak gerekir.

Fasulye: Nisan ve Mayıs ayları fasulye ekimi yapmak için doğru zamandır. Tohumlar yaklaşık bir hafta sonra çimlenmeye başlar.

Biber: Biber fide olarak ekilir. Gün ışığını ve sıcak havayı seven bir sebzedir. Biber ekildikten sonraki 2-3 ay içerisinde ürün verir.

Marul: Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan marul, bahçeye 10 santimde bir ekilir.