Gazete Vatan Logo

Yeni anayasa liderlerin elinde!

Çiçek başkanlığında önceki akşam toplanan Uzlaşma Komisyonu, başkanlık sistemi ve süre krizini parti yönetimlerine havale etti. Yeni anayasada “tamam mı devam mı” kararını liderler verecek

Yeni anayasa liderlerin elinde!

AK Parti’nin Başkanlık sistemi talebine karşı CHP’nin “müzakere etmeyiz” tavrı göstermesi nedeniyle 1 ayı aşkın süredir anayasa yazım çalışmaları ağır aksak ilerleyen Uzlaşma Komiyonu, 2012’nin son toplantısını önceki akşam yaptı. CHP’nin “Başkanlık sistemi önerisi çekilmeden madde müzakerelerine katılmayız” restine, “AK Parti’nin Şubat sonuna kadar bir taslak ortaya konulamazsa başka yollar aranır” restiyle karşılık vermesi üzerine geçen hafta olduğu gibi bu hafta da yazım alt komisyonları çalışamazken, iktidar kanadının talebi doğrultusunda 28 Aralık’ta durum değerlendirmesi için Uzlaşma Komisyonu’nun toplanması kararı alındı. Ancak BDP’li üyelerin Şerafettin Elçi’nin cenaze töreni ve Uludere katliamının yıldönümü nedeniyle Ankara dışında olacaklarını bildirmeleri üzerine komisyon önceki akşam “olağanüstü” biraraya geldi.

Uzlaşma’da gerilim

Saat 20.00’de başlayan ve yaklaşık 1 saat süren toplantıda TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çalışmalarda yaşanan tıkanmanın nasıl aşılabileceği ve 31 Aralık hedefinin tutturulamamasıyla ilgili partilerin görüşünü sordu. AK Parti’li komisyon üyesi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “31 Aralık hedefini tutturamadık. Hedefi belirlerken nasıl parti yönetimlerimizin bilgisi dahilinde hareket ettik, bu süre bittiğine göre, yine parti yetkililerimizin görüşünü, kararını almamız lazım” dedi. CHP‘li Atilla Kart ise, bugüne kadar komiyonun 71 maddeyi müzakere ettiğini ve 40’ında mutabakat sağlandığını ifade ederek, “Yazım çalışmalarına Mayıs’ta başladık. 6 Ayda ciddi bir ilerleme sağlamış durumdayız. Bu emek heba edilmemeli. AK Parti kanadının ‘geç kalındı’ görüşüne katılmıyoruz. Kamuoyunda böyle bir algı yaratmaya kimsenin hakkı yok. Son 1,5 aylık tıkanmanın nedeni de, 3 partinin karşı tavrına rağmen AK Parti’nin Başkanlık Sistemi’nde ısrarcı olmasıdır” görüşünü dile getirdi. Kart “Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistem mi?” kararı verilmeden maddeler üzerine müzakere yapmanın anlamı olmayacağını” söyledi. Kart’ın açıklamaları üzerine yeniden söz alan AK Partili Şahin, “Başkanlık sistemi bir öneridir. Müzakere edilebilir. Biz Başkanlık sistemi deyince itiraz ediyorsunuz ama BDP’nin Türkiye’yi 25 bölgeye bölelim önerisine ses çıkarmıyorsunuz” şeklinde konuştu. Bu sırada devreye giren BDP’li Sırrı Süreyya Önder’in “Bizi karıştırmadan aranızda anlaşın” esprisi, toplantıdaki gerilimli atmosferin yerini gülüşmelere bırakmasını sağladı.

‘Uzlaşma zemini’

MHP adına konuşan Faruk Bal, iktidar ile anamuhalefet arasındaki tartışmada her iki kanadı da eleştirerek, “Ben haklıyım, sen haksızsın” şeklindeki tartışmanın komisyonu hedefinden uzaklaştırdığını söyledi. Partisinin “uzlaşma zemininde” kalacağını vurgulayan Bal, “Geç kalınma diye bir şey yok, geldiğimiz nokta da başarısızlık değil. Halkın beklentisi büyük. Bu beklentiyi boşa çıkarmak Meclis’e güveni zedeler” şeklinde konuştu.

Bu emeğe sırtımızı dönmeyelim

BDP’nin de müzakerelerin sürmesi yönünde görüş belirtmesinin ardından TBMM Başkanı Çiçek yapılan açıklamalarda “devam eğilimi” gördüğünü söyledi. “Bu emeğe sırtımızı dönmeyelim” diyen Çiçek “Gelinen noktayı her parti, parti yönetimleriyle görüşsün.

O değerlendirmelerin ardından 2 Ocak’ta yeniden toplanalım” önerisinde bulundu. Bu çerçevede alınan karar uyarınca 2 Ocak 2013’te yapılacak toplantıda, parti yönetimlerinin kararı doğrultusunda

Uzlaşma Komisyonu’nun akıbeti de netleşecek. Çalışmaların devamı yönünde karar alınması halinde AK Parti “net bir tarih” konulmasını isteyecek. AK Parti kurmayları yeni anayasanın

ilk taslağının kamuoyunun tartışmasına açılması için kabul edilebilecekleri en son tarihin “Mart sonu” olduğunu ifade ettiler.



Türklük için 57 bin imza

Bursa’da Türk Ocağı tarafından ‘Anayasa’da Türk İsmi ve Türklük Kavramının Kaldırılmaması’nı protesto etmek için için düzenlenen imza kampanyasında toplanan 57 bin 158 imza TBMM’ye gönderildi. Bursa Türk Ocağı Başkanı Prof.Dr. Selçuk Kırlı, Türk ismi ve Türklük kavramının dışlanmasına karşı olduklarını söyledi. Prof.Dr. Kırlı, imza kampanyası açtıklarını ve sadece 1 aylık süre içerisinde 2 noktada imza standı için izin alabildiklerini söyledi.

Haberin Devamı