Gazete Vatan Logo

Yeni anayasa için umutlu başlangıç

Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kılıçdaroğlu yeni anayasa için ilk görüşmeyi yaptı. İki partiden de 12 Eylül mevzuatının temizlenmesi için aynı mesajlar verildi.

Yeni anayasa için umutlu başlangıç

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa konusunda muhalefetle görüşmelerine dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelerek başaldı. TBMM’de 2 saat 15 dakika süren görüşme sonrasında iki taraf da umut veren açıklamalar yaptı. Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı M.Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı. Kılıçdaroğlu’na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti. Davutoğlu CHP liderine Ak Parti’nin Uzlaşma Komisyonu’na verdiği Anayasa önerisindeki Başkanlık Sistemi’ni anlattığını belirtti. Eyalet ya da özerk bölgeler gibi yapıların Türkiye’ye uygun olmadığını söyledi.

‘12 Eylül ayıklanmalı’

CHP Sözcüsü Haluk Koç, görüşme sonrası özetle şu açıklamı yaptı: “Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. Yasal çerçevede yapılaması gereken bir çalışma. Bu konuda bir anlayış birliğine varıldı. İç tüzükle ilgili, TBMM’nin daha etkin çalışabilmesi, yasama gücünün de daha kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin bazı önerileri oldu. Bir iç tüzük çalışması var. CHP, AB uyum yasaları vize muafiyeti konusunda yapıcı rolünü oynamaya devam edecek.”

Haberin Devamı

Diyaloğa devam

“Başkanlık sistemi konusunda pozisyonumuzu koruyoruz. Herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar. Net bir açıklama yok. Detaylı bir konuşma olmadı. Bir şey gelmediği için açıklamak durumunda değilim. İşi hak ve özgürlüklerini öne alan demokratik, özgürlükçü her türlü vesayetten arınmış bir çerçeve içerisinde bir anayasa çerçevesinin oluşmasını zaten öteden beri söylüyoruz. Şimdiye kadar iktidar partisi ile muhalefetin arasında bir bariyer vardı. Görüşmemezlik vardı. Siyasetin doğası zaman zaman sertleştiği dönemler olur. Paylaşmak diyalog çerçevesini zorlamak demokrasinin temel şartlarından biri. Diyaloğa kapalı değiliz.”

‘Gazeteciler tutuksuz yargılanmalı...’

Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmede tutuklu gazeteciler de konuşuldu. CHP’li Haluk Koç, “Sayın Kılıçdaroğlu rahatsızlığını bir kez daha dile getirdi. Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini ifade etti. Anayasa Uzlama Komisyonu’nun eşit sayıda üyelerle oluşturulmasından yanayız” dedi.

Haberin Devamı

‘Son derece verimli’

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Yeni Anayasa iradesinin güçlendirilmesi ve pekiştirilmesi bakımından Türkiye’nin yeni Anayasa’ya duyduğu ihtiyacın altının çizilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme oldu. Aynı zamanda 12 Eylül’ün darbe düzeninden kalan mevzuatın temizlenmesi konusunda da yüksek bir irade ortaya çıktı” dedi.


Görüşmede başkanlık sistemi, içtüzük ve AB mevzuatlarının ele alındığını söyleyen Çelik, “Başbakanımız Türkiye’nin her alanındaki sorunların aşılması için en üst hukuk ve siyaset metni olan Anayasa’-nın sadece değişiklikle yetinmeyeceğimizi Türkiye’nin artık Anayasa konusunda bir revizyon dönemini geride bırakması gerektiğini tam bir reform Anayasa’sı zeminine geçilmesi gerektiğini açık şekilde ifade etmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başkanlık tezi

“Bizim başkanlık sistemi önerimizle CHP’nin parlamenter demokrasi önerilerinin karşılıklı olarak tartışılması gerektiğini ve asıl odaklanılması gereken unsurun şu olduğunu: Türkiye’de temel hak ve hürriyetleri teminat alma konusunda, yargı bağımsızlığını temin etme konusunda, yargının tarafsızlığını temin etme konusunda, kuvvetler ayrılığını gerçekten kuvvetler ayrılığı düzeni haline getirme konusunda, denge ve denetim mekanizmalarını güçlendirme konusunda, parlamentonun daha çok özne olmasını sağlama konusunda, en önemlisi de halkın devlet yönetiminde yegane özne olmasını sağlayacak bir Anayasal sistemin ortaya çıkması konusunda biz başkanlık sistemiyle bunun mümkün olacağını söyleyip bu önerimizi dile getirdik. Onlar da bunun parlamenter sistemle mümkün olacağını söylediler. Son derece verimli bir görüşme olmuştur.”