Gazete Vatan Logo

Yeni Anayasa için kritik tarih!

TBMM Başkanı Çiçek’in olağanüstü topladığı Uzlaşma Komisyonu, 8 Nisan’a kadar çalışmalara ‘Devam’ dedi. Çiçek liderler turu için somut gerekçe istedi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında olağanüstü toplanan Uzlaşma Komisyonu’ndan 8 Nisan’a kadar “mutabakat arayışlarının sürmesi” kararı çıktı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa çalışmaları için tanıdıkları sürenin 31 Mart’ta sona erdiğini ilan edip çalışmalara nokta koyma çağrısında bulunduğu TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dün Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle olağanüstü toplantı yaptı. Çiçek, TBMM kampüsü içindeki eski Tabur Lokantası’nda komisyon üyeleriyle biraraya geldi. Saat 19.30’da başlayan ve 3 saat süren toplantıda M. Ali Şahin, Mustafa Şentop, Ahmet İyimaya olmak üzere AK Parti kanadı tam kadro hazır bulundu. Yemeğe CHP’li Rıza Türmen ve Atilla Kart, MHP’den Faruk Bal ve BDP’den ise İdris Baluken katıldı.

Liderlere ne diyeceğim?

Edinilen bilgiye göre toplantıda AK Parti kanadı Çiçek’ten yeni bir liderler turu yapmasını istedi. Çiçek ise, komisyonda şu ana kadar mutabakatla yazılan madde sayısının 29 olduğunu belirterek, “Liderlere gideyim ama elimizdeki metnin büyük bölümü kırmızı. Liderlerden yeniden süre talep etmek için haklı gerekçe lazım. Şimdi gidip ne diyeceğim liderlere. Ortada olgunlaşmış bir taslak yok” diyerek şu aşamada ziyarete sıcak bakmadığı mesajını verdi.

Bunun üzerine AK Partili Şentop, Çiçek’in haklı olduğunu tam mutabakat sağlanamasa dahi ortaya bir taslak metin konulması gerektiğini belirterek, “Komisyon makul bir sürede çalışmalarını hızlandırarak bu metni ortaya koymalı. Aksi takdirde AK Parti olarak biz başka kulvara geçerez. B, C planlarını, diğer alternatifleri değerlendiririz” dedi. CHP’li Kart ise, Şentop’a “Böyle yaparsanız yeni bir toplumsal huzursuzluğun temelini atmış olursunuz” dedi. Kart, komisyondaki tıkanıklığın gerçek sorumlusunun AK Parti ve Başkanlık sistemi talebi olduğunu söyleyince Çiçek, sistem ile alakalı sadece 20 madde olduğunu diğer maddelerde de mutabakat sağlanamadığını anımsattı.

5 Nisan’da öneriler gelecek

Görüşmelerin ardından 5 Nisan’da tüm partiler kalan bölümlere ilişkin önerilerini Meclis Başkanlığı’na sunmaları, 8 Nisan’da da “çözüm önerilerinin” görüşülmesi için yeniden bir araya gelinmesi kararı alındı. Çiçek, “5 Nisan akşamına kadar anayasanın geri kalan maddeleriyle ilgili partilerin görüşlerinin Meclis Başkanlığı’na verilmesinde mutabık kalınmıştır. Böylece yeni anayasa konusunda öneriler tüm partiler açısından bütünüyle ortaya konmuş olacaktır. Komisyon yarından itibaren yoğun şekilde görüşmelerini sürdürecek” dedi.

Haberin Devamı