Gazete Vatan Logo

Yeni AKM görücüye çıktı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 8 Ekim 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan devraldığı Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yenilenme projesi kapsamında sürdürdüğü çalışmaların ihale noktasına geldiğini açıkladı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, AKM’nin yeni halinin 19 Aralık’ta törensel açılışının gerçekleşeceğini, Mayıs 2010’da ise salon-balkon ve diğer salonlarla birlikte tam olarak hizmete hazır hale geleceğini söyledi. Çolakoğlu, “31 Aralık 2009 saat 20.00’de İstanbul 2010 Kültür Başkenti açılışını yeni AKM’de yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

Şubat ayı sonunda açılacak Atatürk Kültür Merkezi yenileme projesi ihalesine hazırlık niteliği taşıyan ve müteahhitlik firmalarına yönelik olarak yapılan bilgilendirme toplantısı bugün İstanbul Swiss Otel’de gerçekleşti.

İhaleye katılmak isteyen firmaların temsilcilerinin katıldığı toplantıda Atatürk Kültür Merkezi yenilenme projesini hazırlayan mimar Murat Tabanlıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda hem projeye, hem de ihale sürecine ilişkin ayrıntılar hakkında bilgi verildi. Nuri Çolakoğlu, Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenme projesinin bütçesiyle ilgili sorulara “ Şu aşamada bütçe telaffuz etmek istemiyoruz. İhale süreciyle birlikte bütçe de ortaya çıkacak” karşılığını verdi.

“MEVCUT AKM BU HALİYLE ŞEHRE HAKSIZLIK”

Çolakoğlu, AKM’nin yenileme projesi için dünyada örnek nitelik taşıyan bu tür yapıların da incelendiğini, proje için 2006 yılından bu yanadır ilgili tarafların görüşlerine başvurulduğunu AKM Genel Müdürü yanı sıra Opera ve Bale Genel Yönetmenin de mimari projeye destek verdiğini söyledi. Hedeflerinin 24 saat yaşayan, kentin en merkezi yerinde canlı bir kültür sanat yapısı ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen, “Akşam saat sekizde açılıp program bittiğinde kapanan bir AKM görünümü bu binaya da şehre de haksızlık olacak. Balerinlerin kışın soğuktan yazın sıcaktan prova yapamadıkları bir durum söz konusu idi. Bence bu tür binaların 50 yılda bir değil düzenli aralıklarla yenilenmesi gerekir” diye konuştu.

Çolakoğlu, şu aşamaya kadar AKM’de bir yıkım işleminin başlamadığını, sadece söküm işlerinin yapıldığını belirterek, “İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki bir görünüm için biraz daha beklemeniz gerekecek. Bu tür projelerde ilk seyirci girerken son çivi de hala çakılıyor olur. Sahne teknolojileri ile ilgili çalışmalar son güne kadar sürer” dedi.

2010 MAYIS HEDEF

Nuri Çolakoğlu, Türkiye’nin kültürel mirasının bir parçası haline gelmiş olan Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenmesi projesinin, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın kuruluşunu sağlayan yasada da yer aldığını vurguladı. Çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve uzman gruplar tarafından büyük bir titizlik içinde yürütüldüğünü belirten Çolakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün başlayan ihale süreciyle projenin altyapı çalışmalarında yeni bir dönemece giriyoruz. İstanbul’un kültür haritasında çok önemli bir yere sahip olan bu yapı, kenti geleceğe taşıyacak bir kültür merkezi olarak İstanbulluların hayatına yeniden girecek. 2009’un Ekim ayında bazı bölümleri kullanıma açılacak olan AKM, 2010’un Mayıs’ından itibaren bütün birimleriyle hizmet verecek.”

Sistem olarak ömrünü tamamlamış ve tamiratla yenilenebilecek durumda olmayan bina altyapısının, “bir kültür yapısını güncelleme projesi” olarak ele alındığını belirten Çolakoğlu, “Yaptırdığımız projenin hayata geçirilmesi için bugün başlattığımız ihale süreciyle, bu işi hızla ve çok kaliteli bir biçimde yapacağına inandığımız Türkiye’nin değerli müteahhitlik firmalarını işbaşına çağırıyoruz” dedi.

365 GÜN GECE-GÜNDÜZ YAŞAYAN BİR BİNA

Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu ise gerçekleştirilecek mimari düzenlemelerle, etkinlik mekanlarının niteliğini de geliştirerek binayı, güncel kültür programlarına da uygun hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. AKM’nin 365 gün gece-gündüz yaşayacak donanıma sahip olacağını belirten Tabanlıoğlu, kültürel mirasın korunarak geleceğe taşınması ilkesinden yola çıkarak AKM projesini geliştirdiklerini, hedefin 2010 yılında İstanbul’un 21. yüzyıla yakışır bir kültür merkezine kavuşması olduğunu ifade etti.

İHALE ŞARTLARI

Toplantıda, yenileme çalışmasının sonucunda Atatürk Kültür Merkezi’nin nasıl şekilleneceğine ilişkin teknik bilgiler ayrıntılarıyla sunulurken, ihale sürecinin işleyişi ve ihaleye katılım şartları da katılımcılara aktarıldı.

İhaleye katılacak müteahhit firmalarda, minimum 30 bin m² inşaat alanına sahip çok işlevli yapı kompleksi inşaatı deneyimi, yetişmiş ve deneyimli şantiye ve teknik satın alma ekipleri, renovasyon projesi için gerekli makine parkına halihazırda sahip olma ve özel imalat uygulamaları konusunda deneyimli olma gibi bazı şartlar aranıyor.

AKM’nin yenilenme projesi, binanın statik açıdan güçlendirilmesi, restorasyonu, mimari açıdan geliştirilmesi, enerji etkin hale getirilmesi, elektromekanik donanımı, güvenlik, ses, akustik, ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, sahne sistemlerinin de yenilenmesini içeren çok katmanlı bir çalışma olarak hayata geçirilecek.

Haberin Devamı