Gazete Vatan Logo

Yemin krizi

TBMM’de geçici hükümette yer alan ‘bağımsız bakanların yemin’ krizi yaşandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez ortak tavır sergileyip ‘yemin etmesinler’ dedi. Bakanlar tartışmalarla yeminlerini etti

Yemin krizi

TBMM Genel Kurulu dün üç önemli gündemle olağanüstü toplandı. Programa göre önce geçici hükümette yer alan bağımsız bakanlar yemin edecek ardından da Suriye - Irak tezkeresinin görüşülmesine geçilecekti. Son gündemse boş kalan RTÜK üyeliğiyle ilgili oylamaydı. Ancak daha ilk gündemde, yani bakanların yemininde büyük kriz çıktı.

‘Bağımsız değiller’

TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında saat 13.00’da başlayan oturumda söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bakanlar Vecdi Gönül, Ayşen Gürcan, Ali Rıza Alaboyun, Kutbettin Arzu, Ahmet Erdem, Cenap Aşcı, Yalçın Topçu ve Selami Altınok’un bağımsız olmadıklarını belirterek, yemin etme işleminin ertelenmesi gerektiğini söyledi.

İlk ‘blok’ oy

AK Partili vekiller ise yemin işlemine geçilmesi konusunda ısrarını sürdürdü. Bunun üzerine usül tartışması başlatıldı. Partileri adına söz alan vekillerin karşılıklı konuşmalarının ardından Başkanvekili Aydın, bağımsız bakanların yemin etmesinin uygun olduğunu belirtti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise tepki göstererek, Aydın’ın tutumuna ilişkin oylama yapılmasını istedi. Aydın, bu istemi yerine getirerek tutumunu oya sundu. Yapılan açık oylamada, ilk kez CHP, MHP ve HDP ortak yönde oy kullandı. Ancak Aydın, katip üyeler arasında anlaşmazlık olduğunu söyleyip birleşime ara verdi.

Haberin Devamı

Ara üstüne ara

Aranın ardından AK Parti oylamaya itiraz etti. Koray Aydın da “O zaman usul tartışması açıyorum” dedi. CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Levent Gök, Engin Altay ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken TBMM Başkanlık Divanı önüne gelerek oylamanın sonucunu açıklamadığı gerekçesiyle Aydın’a tepki gösterdi. Aydın 5 dakika daha ara verdi.

550 vekil 556 oy

Aydın, birleşim tekrar açıldıktan sonra, usulle ilgili oylamada katip üyeler arasında anlaşmazlık çıktığı için oylama işlemini elektronik cihazla tekrarlayacağını söyledi. Buna itiraz eden AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bu hükümetin seçim hükümeti olduğunu, güven oylamasına dahil olmadığını anlattı. 550 üyeli Meclis’te 556 oy çıkması üzerine Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

233 hayır, 245 evet

Tekrar açılan oturumda yeniden oylama yapıldı. Bazı MHP milletvekillerinin bozkurt işaretiyle el kaldırdığı görüldü. Koray Aydın, el kaldıran muhalefet milletvekillerini telefonlarıyla görüntüleyen AK Parti’lileri, “Sayı olarak algılanıyor, oturun” diye uyardı.

Meclis’te bağımsız bakanların yemin krizi üçüncü oylamada 233 hayır oyuna karşı 245 evet oyu ile aşıldı. Sonrasında bir açıklama yapan Koray Aydın, “Özenli bir sayım yapıldı. Tutumum kabul edilmiştir. Geçici Bakanlar Kurulu üyesinin ant içmesi gereklidir” dedi ve bakanları sırasıyla kürsüye davet etmeye başladı. Bağımsız bakanlar yemin ederken CHP’liler masalara vurdu. HDP’liler ise Meclis Genel Kurulu’ndan ayrıldı.