Gazete Vatan Logo

Yemenli Emel açlıktan öldü

Hastanedeki hali ile Yemen’de açlığa karşı yaşam mücadelesi veren milyonlarca çocuğun simgesi olan 7 yaşındaki Emel hayatını kaybetti

Yemenli Emel açlıktan öldü

İç savaş, Suudi Arabistan operasyonları ve İran destekli Husi milislerinin şiddeti altında ezilen Yemen halkının çektiği zulmün simgesi küçük Emel, savaşın acı yükünü daha fazla taşıyamadı ve açlıktan kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini yumdu. Zayıf düşmüş bedeninin fotoğrafı New York Times gazetesinde yayımlandıktan sonra sosyal medyada ve dünya basınında gündem olan 7 yaşındaki Emel Hüseyin'in annesi Meryem Hüseyin "Kızımı kaybettim. Gönlüm parçalandı. Emel daima gülümserdi" dedi. New York Times'a konuşan Meryem Hüseyin, diğer çocukları için endişesinin ise devam ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler tarafından işletilen mülteci kampındaki hastanenin yetkilileri, küçük Emel'e her iki saatte bir süt verdiklerini ancak istifra ve ishal nedeniyle sıvı kaybı yaşayan kız çocuğunu kurtaramadıklarını açıkladı.

Anne Meryem Hüseyin'in de hastanede tedavi altına alındığı, Hüseyin ailesinin maddi durumları olmadığı için küçük Emel'i 25 kilometre uzaklıktaki BM hastanesine götüremediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Uzun süredir siyasi istikrarsızlık ve çatışmanın pençesindeki Yemen'de, İran destekli Husiler Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana'nın bir kısmını elinde tutuyor. Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon da Husilere karşı ülkede geniş kapsamlı ve sert bir askeri operasyon yürütüyor.

2 MİLYON ANNE ÖLEBİLİR

UNICEF verilerine göre Yemen'de 2.2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme sorunu yaşarken, bunlardan 400 bini 5 yaşın altında ve acil bir biçimde tedavi edilmezlerse doğrudan ölüm riskiyle karşı karşıya bulunuyor. BM Gıda Programı verilerine göre ayrıca Yemen'deki kıtlık nedeniyle 2 milyon anne de ölümle karşı karşıya. Açıklamada hamile ya da emzirme döneminde olan kadınların da ilaç yetersizliğinden dolayı zor durumda olduğu kaydedildi.