Gazete Vatan Logo

Yemekle kandırdı Türkleri katletti

Almanya’nın Münih kentindeki bir alışveriş merkezinde 9 kişiyi öldüren İran asıllı Ali David Sonboli’nin, saldırıdan önce Facebook’ta hacklediği bir Türk kızına ait hesaptan insanlara, bedava yemek dağıtma vaadinde bulunduğu belirlendi. Sonboli’nin kurbanları arasında 3 Türk kökenli de var.

Yemekle kandırdı Türkleri katletti

Almanya’nın Münih kentinde, önceki akşam bir alışveriş merkezinin önünde katliam yapan İran asıllı Alman vatandaşı Ali David Sonboli hakkında kan donduran ayrıntılar ortaya çıktı. Alman basınında çıkan haberlere göre yetkililer, 18 yaşındaki Sonboli’nin saldırıdan önce sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta, Selina Akim adlı Türk kökenli bir kıza ait hesabı hackleyerek, bu hesap üzerinden kent sakinlerine, alışveriş merkezinin önündeki fast food lokantasında bedava yemek dağıtma vaadinde bulunduğunu belirledi. Sonboli’nin hacklediği Facebook hesabının, saldırının olduğu dakikalarda kapatıldığı belirtiliyor.

‘IŞİD değil’

Münih Emniyet Müdürü Hubertus Andrae, saldırı sonrasında intihar eden Sonboli’nin eylemi tek başına gerçekleştirdiğini, şu ana kadar saldırganın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ya da benzer bir örgütle bağlantısı olduğunu gösteren hiçbir kanıta rastlanmadığını açıkladı. 1990’larda Almanya’ya yerleşen İranlı bir ailenin çocuğu olan Sonboli’nin depresyon tedavisi gördüğü kaydedilirken, saldırı anında uyuşturucu ya da alkol etkisinde olup olmadığı netlik kazanmadı.

Haberin Devamı

Hedefi gençlerdi

Polis, saldırıda 3’ü Türk, 3’ü Kosova, biri de Yunan kökenli 9 Alman vatandaşının öldüğünü, 10’u ağır 27 kişinin yaralandığını duyurdu. Ölenlerden sadece birisinin 45 yaşında olduğu, geri kalan kurbanlarınsa 14’le 20 yaş arasında oldukları kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hayatını kaybeden Türk kökenli vatandaşların 1971 doğumlu Sevda Dağ, 2001 doğumlu Can Leyla ve Selçuk Kılıç olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, hayatını kaybedenlerin aileleriyle temas içerisinde olduklarını belirtti.

Bebek yüzlü katliamcı

Babası taksi şoförlüğü, annesi ise tezgahtarlık yapan 18 yaşındaki Ali David Sonboli, çevresinde son derece sakin ve sessiz bir genç olarak tanınıyor. Sonboli, eylemi alışveriş merkezinin karşısındaki binanın çatısından videoya çeken ve kendisine ‘Pis Türkler’ diye bağıran kişiye, “Ben Almanın. Burada büyüdüm. 7 yıl boyunca beni ezdiniz. Ben de şimdi silahlandım” diye bağırdığı duyulmuştu.

Haberin Devamı

Breivik’i örnek aldı

Sonboli’nin eylemi, Anders Behring Breivik’in Norveç başkenti Oslo’da ve Ütoya Adası’nda 22 Temmuz 2011’de düzenlediği kanlı saldırıların yıl dönümünde gerçekleştirmesi dikkati çekti. Alman polisi, genç saldırganın, 77 kişiyi öldüren Breivik’i örnek aldığını düşünüyor.

Öte yandan polis, Sonboli’nin evinde yaptığı aramada son yıllarda ABD’de ve Avrupa’da gerçekleştirilen kitlesel saldırılarla ilgili materyallere rastladı. Sonboli’nin kitaplığından, ABD’deki okul saldırılarını konu alan Peter Langman imzalı “Çocuklar Neden Öldürür” adlı kitabın da çıktığı açıklandı.

300

Polis Sonboli’nin eyleminde 9 mm’lik bir Glock tipi tabanca kullandığını ve tabancanın yasa dışı yollarla temin edildiğini açıkladı. Saldırganın sırt çantasında 300 mermi bulunduğunu belirten yetkililer, evinde intihar notuna rastlanmadığını vurguladı.

Teröre karşı kediler

Alman sosyal medya kullanıcıları, polisin Münih’teki saldırıyla ilgili fotoğraf ve görüntü paylaşılmamasını rica etmesinin ardından, Twitter’da açtıkları ‘şiddete karşı kediler’ (katzenstattgewalt) etiketi altında kedi fotoğrafları paylaştı.

Haberin Devamı