Gazete Vatan Logo

Yellen değil Yemen!

Piyasaları, iki dudağının arasına bakılan Fed Başkanı Yellen yerine Yemen vurdu. Yemen’e askeri operasyonla dolar/TL, 2.6160’ı gördü.

Yellen değil Yemen!

Piyasaları bu kez iki dudağının arasına bakılan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen değil Yemen vurdu. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin, Yemen’de Şii Ensarullah Hareketi’nin (Husiler) ilerleyişini durdurmak için gerçekleştirdiği askeri operasyon, küresel piyasalarda ve Türkiye’de havayı bozdu.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’yi desteklemek amacıyla başlatılan müttefik Arap ülkeleriyle birlikte başlatılan askeri operasyon öncesi 2.57 seviyesinde işlem gören dolar/TL, dün 2.6160’a kadar yükseldi. Borsa Istanbul küresel riskten kaçışa paralel ilk seansta yüzde 2’den fazla değer kaybetti. Gün sonunda dolar/TL’de 2.5888 düzeyine inilirken, BIST 100 Endeksi günü 81 bin 482 puandan kapattı.

Jeopolitik endişeler

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, TL’deki değer kaybının jeopolitik endişelere bağlı olduğunu belirterek, “Petrol fiyatlarından da gördüğümüz üzere küresel piyasalar petrol arzını etkileyebilecek uzun sürebilecek bir askeri çatışma ortamı olabileceğini fiyatlıyorlar. TL’de hem coğrafi konum hem petrol fiyatları hem de küresel riskten kaçıştan en çok etkilenecek para birimleri arasında” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Uzmanlar Moody’s tarafından 20 Nisan’da yayınlanacak olan Türkiye’nin kredi notu hakkındaki değerlendirme öncesinde, kuruluşun önceki gün bankacılık sisteminin not görünümünü negatifte tutması nedeniyle bankacılık hisselerinde bir baskı oluşturduğunu söyledi.

Faiz yükseldi

Tahvil/bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.48’e çıktı. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.77 oldu.

Borsa İstanbul yüzde 1.41 geriledi. Çatışma gerginliğiyle Brent petrolün fiyatı yüzde 6 yükseldi. Altının onsu 1.200 doları geçti.

Petrolün varili 60 $’a dayandı

Brent türü petrolün varil fiyatı, Suudi Arabistan’ın Yemen’e hava operasyonuyla son iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Güne 55 dolar seviyelerinden başlayan Brent türü ham petrolün varil fiyatı, operasyonun başlamasının ardından yüzde 6 yükselerek 59.72 dolara kadar çıktı.

Haberin Devamı

Analistler, Brent petrolün varil fiyatının 58 doların üzerinde kalması durumunda 61.50 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtti. Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da 19 Şubat’tan bu yana en yüksek seviye olan 52.48 doları gördü.

Altının gramı 102 TL’yi geçti

Altının ons fiyatı 1.200 doları aşarak yaklaşık 3 haftanın en yüksek düzeyine ulaştı. Altının ons fiyatı Ortadoğu’daki gerginlikle 1.211 dolara çıktı. Altın fiyatları kurdaki artışla birlikte Kapalıçarşı’da da yükseldi. Altının gram fiyatı 102.17 lirayla son 2.5 yılın en yüksek seviyesini gördü. Kuyumcularda çeyrek altın 165 liradan satıldı.