Gazete Vatan Logo

Yellen Aralık için ‘yeşil ışık’ yaktı...

Fed, FOMC toplantısında sürpriz yapmadı, faize dokunmadı. Ancak ‘2017’de 1 faiz artış daha olmalı’ diyen üyelerin sayısı 8’den 11’e çıkarken, kasırgaların etkisinin sınırlı olacağı açıklandı. Aralık için mesaj verdi

Yellen Aralık için ‘yeşil ışık’ yaktı...

Küresel piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası’nın Federal Piyasa Açık Komitesi (FOMC) toplantısının faiz kararından sürpriz çıkmadı. Fed, faizlerde değişikliğe gitmeyerek, yüzde 1-1.25 seviyesinde bıraktı. FOMC faiz kararını 9’a karşı 0 oyla aldı. Ekonomistler, Fed’in faizlere dokunmasını beklemiyordu. Fed bu yıl Mart ve Haziran aylarında 25’er baz puan olmak üzere 2 kere faiz artırmıştı. Fed hala 2017 için bir, 2018 için üç faiz artışı öngörüyor. 2017’de 1 faiz artışı daha olmasını destekleyen Fed üyesi sayısının Haziran’da 8 iken, Eylül’de 11’e yükselmesi dikkati çekti.

FOMC açıklamasında, “Kasırgaların sebep olduğu aksamaların ekonomik aktiviteyi yakın dönemde etkileyeceği ancak önceki tecrübelere bakıldığında fırtınaların, ekonominin gidişatını orta vadede etkilemesinin pek mümkün olmadığı” ifadelerine yer verildi. Bu değerlendirme, ‘Fed Aralık’ta faiz artışı için yeşil ışık yaktı’ şeklinde yorumlandı.

Manevra alanımız var

Kararın ardından Fed Başkanı Janet Yellen basın mensuplarının karşısına geçti. Aralık’ta faiz artışı için yeşil ışık yakan Yellen, şu noktaların altını çizdi:

Haberin Devamı

“İşgücü piyasasının biraz daha güçleneceğini bekliyoruz. Bilanço küçülmesi kademeli ve öngörülebilir olacak. Enflasyon beklentimiz hala iyi çıpalanmış kalmaya devam ediyor. Ekonominin gidişatın göre faiz indirimleri kademeli olarak yapılacak. Bilanço normalleştirme çalışmaları Ekim’de başlayacak. Ekonominin aşırı ısınması konusunda dikkatli olmalıyız. Enflasyonun sıra dışı şekilde düşük olması böyle kalacağı anlamına gelmiyor. Enflasyon düşük kalmaya devam ederse faiz politikamızı değiştirebiliriz. Ekonomide somut bir kötüleşme görürsek faizi sıfıra çekebiliriz. Elimizde manevra alanı var, faizleri 4 kere değiştirebiliriz.”

Her ay 20 milyar $’lık çıkış
Rabobank’ın Hong Kong’da bulunan Asya Pasifik Kıdemli Stratejisti Michael Every, hazırladığı raporda Fed’in 4.5 trilyon dolarlık bilançosunu 10 yıllık bir sürede 2 trilyon dolara düşürmesi durumunda küresel piyasalardan her ay düzenli olarak 20.8 milyar dolarlık çıkış olabileceğini belirtti. Bunun da gelişen piyasalarda doların azalmasıyla sonuçlanabileceği söylendi. Rapora göre ABD dışında 10.5 trilyon dolarlık dolar cinsinden tahvil bulunmasıyla birlikte işler ciddi bir hal alacak ve fiziksel olarak dolar stoku azalacak.
Dolar/TL 3.52’ye dayandı
Fed’in faiz kararından sonra dolar/TL’de yükseliş görüldü. Günü 3.47 düzeylerinde kapatan döviz kuru, Fed’den sonra uluslararası piyasalarda 3.5177’ye kadar yükseldi. Euro/dolar 1.20’den 1.874’e indi. 2 yıllık ABD tahvil faizleri 1.4341 ile 9 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Altının onsu yüzde 1’den fazla düşüşle 1.298 dolara geriledi.

Haberin Devamı