Gazete Vatan Logo

Yelkovan kuşları balıkçı oltalarında

Nesli tükenme tehlikesi altındaki yelkovan kuşları hafta sonu İstanbul Boğazı’nda Arnavutköy kıyılarında balıkçıların oltalarına takıldı.

Yelkovan kuşları balıkçı oltalarında

Nesli tükenme tehlikesi altındaki yelkovan kuşları hafta sonu İstanbul Boğazı’nda Arnavutköy kıyılarında balıkçıların oltalarına takıldı. Çok sayıda kuş telef oldu. Olta iğneleri ile yaralanan yelkovan kuşları, kuş gözlemcileri ve bazı balıkçıların çabalarıyla kurtarılmaya çalışıldı. Denizin hemen üzerinde, kanatları suya değecek kadar yakın hareket eden yelkovan kuşları, Akdeniz Havzası’ndan Karadeniz’e doğru göç ederken İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda görülüyor.

Önlem alınması şart

Çevre Bilimci ve yazar Nükhet Barlas, kuşların bahar aylarında bir araya geldiğini belirterek “Geçen yıl Garipçe açıklarındaydılar. Kıyıya kadar geldiler, orada böyle bir balıkçı sorunu olmadığı için problem yaşanmadı. Ağlara takılıyorlar, oltalara takılıyorlar. Elimizden geldiği kadar kurtarmak için yardım etmeye çalıştık. Bu kuşlar koruma altındaki türler. Akdeniz Bölgesi’nde olan bir yelkovan türü bu. Akdeniz ile Karadeniz arasında hızla gidip geliyor. 2014 yılında 90 bin tane sayılmış. Buradaki bir zarar bütün küresel nüfusu etkileyebiliyor. Yetkililer hafta sonuna denk geldiği için balık tutmayı yasaklayamadılar. Umarım acil eylem planları olur bu tür durumlar için” dedi.

Haberin Devamı