Gazete Vatan Logo

Yehova şahidine ‘kansız’ nakil

İnançları gereği kan alıp vermeyen Yehova şahidi kadına, kan takviyesiz böbrek nakli yapıldı. Bu prosedür ikinci kez uygulandı

Yehova şahidine ‘kansız’ nakil

Antalya’da inançları gereği kan alıp vermeyen Yehova Şahitleri’nden 56 yaşındaki Semih Sabri Güzel, aynı inançtan eşi 52 yaşındaki Hülya Güzel’e ‘Ölüm riski bile olsa kan verilmeyecek’ yazılı belgeyi imzalayıp böbreğini bağışladı. Güzel çiftinin isteği doğrultusunda böbrek nakli, kan verilmeden gerçekleştirildi. AÜ Hastanesi Başhekimi ve Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, hastaların inançlarını asla sorgulamadıklarını ve saygı duyduklarını söyleyerek, “Bize geldiklerinde ‘İnancımız gereği kan almadan ameliyat yapabilir miyiz’ diye sordular. Biz de ameliyatlarda asgari kan kullandığımızı, kendileri için de özel ilaçlarla takviye yapıp ameliyatlarını yapabileceğimizi söyledik. Kendi özgür iradeleriyle belge imzaladılar. Hastamız Hülya Güzel’in de operasyon öncesi kan seviyesini yükselttik. Depolarını ilaç ve beslenme yoluyla doldurduk. Ameliyatı başarıyla uyguladık. Hiç kan kullanmadık. Şu an verici ve alıcı hastamız sağlıklı ve mutlular” diye konuştu. Amerika’da uygulanan sağlık protokülünün benzeri uygulanan operasyon Türkiye’de ikinci olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

İnanç gereği uzak duruyorlar

İçinde Tevrat, Zebur ve İncil’den sözlerin olduğu ‘Mukaddes Kitap’a inanan Yehova Şahitliği’nde, kişilerin kan almaları veya vermeleri yasak.

Yasal olarak vasiye soruluyor

Yasal olarak ameliyat öncesi bir ‘tıbbi vasi’ ilan ediliyor. Olası bir krizde bu vasiye hayati tehlike için kan verilip verilmeyeceği soruluyor.