Gazete Vatan Logo

Yedinci raporla 6 aylığına tahliye!

Yedinci raporla 6 aylığına tahliye!

Daha önce 6 ayrı sağlık raporu alan eski rektör Fatih Hilmioğlu, bir türlü tahliye edilmiyordu. Son olarak 7’nci raporun ulaştığı Anayasa Mahkemesi, 6 aylığına tedbiren tahliyesine karar verdi

Ergenekon Davası’ndan 23 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 5 yıldır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu, yaklaşık 3 yıldır karaciğer başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu. Cezaevi şartlarında tedavisinin mümkün olmadığına dair 4’ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 2’si ise Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden olmak üzere 6 ayrı sağlık raporu almıştı.



AYM’ye başvurdu

Ancak mahkeme bu raporları değerlendirmeyerek Hilmioğlu’nu tahliye etmedi. Ta ki düne kadar. Hilmioğlu’ndan, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvurunun ardından yeni bir rapor talebiyle Çapa’daki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edilmişti. Hastane sağlık raporunu tamamladı ve önceki gün Anayasa Mahkemesi’ne ulaştırdı. İşte bu 7’nci raporun ardından AYM dün, Hilmioğlu’nun ‘tedbiren’ tahliyesine karar verdi.

9 profesör imzalı rapor

9 profesörün imzasıyla hazırlanan ve AYM’ye ulaşan 30 Ocak tarihli tahlil sonuçları da eklenen raporda, “Hastanın sağlığı açısından, cezaevi koşulları yerine fiziksel, psikososyal şartların daha sağlıklı olduğu ve her türlü tıbbi imkâna kolayca ulaşabileceği bir ortamda izlenmesinin uygun olacağı kanaati hasıl olmuştur” denildi.



‘6 ayda tıp ne yapabilir?'

Tahliyenin ardından kardeşi ve aynı zamanda avukatı olan Hayati Hilmioğlu, şu bilgileri verdi: “Bu tedbiren tahliye kararı süreli, 6 ay. Bu 6 ayda Hilmioğlu nasıl iyileşsin, tıp 6 ayda ne yapabilir. Bütün umudumuz bu 6 aylık süre içinde esas mahkemenin konuyla ilgili bir karar vermesi. Yoksa Fatih Hilmioğlu 6 ayın sonunda tekrar cezaevine girecek. Tahliyede süreç şöyle işleyecek. AYM, mevcut mahkemelere gerekçeli karar için süre verecek. Yazıldıktan sonra konu Yargıtay’a gidecek. Yargıtay görevsizlik kararı verecek. Konu Ağır ceza mahkemelerine gelecek. Ağır ceza mahkemesinin 6 aylık süre içinde konunun esası ile ilgili karar vermesi lazım. Karar verilmezse Hilmioğlu yine cezaevine gidecek.”

‘Benden daha ağır hastalar var’

Ergenekon davasında 23 yıl hapis cezası alan Fatih Hilmioğlu, tahliye kararının ardından akşam saatlerinde tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden çıktı. Çıkışta bir açıklama yapan Hilmioğlu, şunları söyledi: “Ergenekon isimli bu davada 5 yıldır tutukluyum. Tahliyeme karar veren Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerine teşekkür ediyorum. Bu tahliyem, uzun tutukluluk nedeniyle gerçekleşmişse benden daha uzun süredir tutuklu olanlar var. Yok hastalık nedeniyle gerçekleşmişse, benden daha ağır hastalar var. Umarım onlar için de en kısa zamanda bir çözüm yolu bulunur. Aşağı yukarı 7 yıldır devam eden bir dava bu. Mahkeme başkanı ‘Bugün olsa o iddianameyi kabul etmezdim’ dedi. Yargılananlar da bu davanın tertip olduğunu defalarca söylediler, inanan olmadı.”

‘Bu dava düşmüştür’

“Nihayet başbakan tarafından davanın kumpas olduğu ve devlet içinde yapılanan çete tarafından yapıldığı ifade edildi. Esas itibariyle bu ifadelerden sonra bu dava düşmüştür. Ortada ne Ergenekon örgütü ve ne de darbe teşebbüsü vardır. Örgüt varsa başı kimdir?”

Şeker, hepatit, siroz

Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Ergenekon Davası kapsamında 13 Nisan 2008 tarihinde gözaltına alınıp Metris Cezaevi’ne gönderildi. Burada üzüntü ve stres nedeniyle cezaevinde yüz felci geçirdi. Kullandığı ilaçlar, 20 yıllık siroz hastası Hilmioğlu’nun karaciğerini bozdu ve kansere yakalandı, 1 yılı aşkın hastanede tedavi gördü. 21 yaşındaki oğlu Emir, 14 Ekim 2012’de trafik kazasında hayatını kaybetti. Bu üzüntü de sağlığına zarar verdi. Türk Tabipleri Birliği, ailesinin isteği üzerine bir rapor hazırlamıştı. Raporda Hilmioğlu’nda Hepatit B enfeksiyonundan kaynaklanan karaciğer sirozu, şeker hastalığı, intihar riski ve hipertansiyona rastlandığı belirtilmişti.

TUNCAY ÖZKAN’IN KIZINDAN İLGİNÇ TWEET: ‘Bizimki hep orada’

Fatih Hilmioğlu ile koğuş arkadaşı olan gazeteci Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan Özkan’ın tahliye kararı sonrası,”Bu arada yine babamın yanından tahliye geldi. Öncelikle hasta sonra siyasi mahpusları sırayla alsak ya babamın yanına. Bizimki hep orda...”diye yazması dikkat çekti. Ergenekon Davası’nın karar duruşmasında akademisyen Mehmet Perinçek tahliye edilince Profesör Yalçın Küçük ile Fatih Hilmioğlu koğuşta tek kalmış, Hilmioğlu hastaneye kaldırılınca da Küçük’ün yanına Tuncay Özkan geçmişti.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU:

Emsal olmasını diliyorum


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Anayasa Mahkemesi’nin tahliye kararı çok geç kalmış bir tahliye kararı olsa da, bu kararın tıbbi, hukuki ve insani açıdan diğer tutuklu ve hükümlüler için de emsal alınmasını ve tahliye istemlerinde Anayasa Mahkemesi kararının göz önünde bulundurulmasını diliyor, Fatih Hilmioğlu’na sağlık, ailesine, yakınlarına, arkadaşlarına da geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”

BAŞBUĞ’DAN AÇIKLAMA

Diğer tutuklu hastalar...

Tutuklu eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da Twitter hesabından tahliyeyi değerlendirdi: ‘’Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu hakkında sonunda verilen tahliye kararı geç de olsa memnuniyet verici. Doğan Temel, Muzaffer Tekin, Levent Ersöz ve diğer tutuklu hastaların durumu yüreğimizi yakmaya devam ediyor.’’

METİN FEYZİOĞLU: AYM’ye teşekkür

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesi tarafından Ergenekon tutuklusu İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu hakkında verilen tahliye kararını şu sözlerle değerlendirdi: “Anayasa Mahkemesi’ne tahliye kararı verdiği için teşekkür ederim. Bu kararın derde derman üreten bir yaklaşım sergilemesini mutlulukla karşıladım. Bu herkese ders olsun.”

Haberin Devamı