Gazete Vatan Logo

Yedikule bostanları yok olacak iddiası!

Koruma Kurulu ‘olur’ verirse, Yedikule’de Osmanlı Sarayı’na sebze yetiştiren tarihi bostanların yerine süs havuzu, park ve evler yapılacak...

Yedikule bostanları yok olacak iddiası!

İstanbul’da Yedikule surlarının yanında bulunan ve Osmanlı saraylarına sebze yetiştiren tarihi bostanlık alan imara açılıyor. Eğer Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onaylarsa, söz konusu alana süs havuzu, sosyal tesis, açık spor alanı, otopark, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilecek. Bölgede yaşayan vatandaşlar yapılanların bölgeyi imara açmak için yapılan bir düzenleme, göz boyama olduğunu belirterek, süs havuzunun bahane, olduğunu amacın ise imar rantı olduğunu iddia etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karara itiraz eden CHP ile onay veren AK Parti Grubu arasında tartışma yaşandı. CHP’li İmar Komisyonu Üyesi Esin Hacıalioğlu, karara tepki göstererek, UNESCO Dünya Mirası içerisinde yer alan bostanların ‘Zirai Botanik Dinlenme Alanı’ adı altında yok edileceğini ileri sürdü.

‘Kültür ve tarih katliamı yaşanır’

İMAR kararının alelacele verildiğini ifade eden CHP’li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, “Sura bitişik bostanların korunacağı kararı alınmıştı. Ancak bölge sosyal tesis, otopark, konut alanı yapılarak imara açılıyor. Koruma Kurulu’nun dosyayı onaylaması halinde bir kültür katliamı olur” dedi. Ak Partili İmar Komisyonu Başkanvekili Timur Soysal, “Orası bostanlıktan çıkmış, hafriyat atıklarıyla doldurulmuş, tinercilerin yatağı haline gelmiş bir yerdi” ifadesini kullandı. Soysal, raporun, Koruma Kurulu kararından geçen Avan Projeyi plan notlarına işlemekten ibaret olduğunu belirterek, “Ekilen tarihi bostanlar da park içinde tematik olarak korunacak” diye konuştu.

Haberin Devamı