Gazete Vatan Logo

Yediklerimiz ne kadar çakma

Baldan zeytinyağına hatta Antep fıstığına kadar pek çok ürünün sahtesi yapılıyor. İnsan sağlığı sadece bu sahte ürünlerle değil yediğimiz gıdalar, içtiğimiz meşrubatlar nedeniyle de tehlikede…

Yediklerimiz ne kadar çakma

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yaptıkları “Hileli Gıdalar” araştırmasına göre, şekerlemelerin içine domuz jelatini, tekstil boyası ve hayvan yemi katıldığını, kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutulmadan önce mazota batırıldığını açıkladı. Yetkin, “Genellikle ‘ucuz gıda’ olarak bilinen ve normal satış fiyatının oldukça altında fiyattan satıldığı için dar gelirli kesim tarafından tercih edilen gıdalar kalitesiz olmakla birlikte yine de bir gıda ürünü olarak değerlendiriliyor. Oysa bu gıdaların içinde sağlığa çok zararlı maddeler var” dedi. İşte baldan zeytinyağına hatta Antep fıstığına sofralarımızdaki sahte gıdalar....

Dönerde et bulmak zor

Dönerde et yerine bolca soya kullanılıyor. Tavuk döner içine öğütülmüş inek memesi, sakatat parçaları, bağırsak, kıyılmış tavuk derisi ve paça katılıyor. Et terbiye edilirken yüzde 2025 oranında su verilip ağırlaştırılıyor. Et yerine nişasta, tavuk derisi, zar, baharat karışımı kullanılıyor

Gıda değil zehir

- Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor.

Haberin Devamı

- Beyaz et klora batırılıp taze görüntüsü veriliyor.

- Kırmızı bibere kiremit tozu, karabibere renk alması için kanserojen boya katılıyor.

- Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu ve margarin kullanılıyor.

- Dökme baharatlar arasına kurutulmuş otsap karıştırılıyor.

- Balın içine az miktarda bal özütü, bol miktarda şeker şurubu konuluyor.

- Dondurmaların içine doğal sahlep yerine suni sahlep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası ve yağ katılıyor.

- Meyve sularında bir gram bile meyve olmuyor bunun yerine aroma olarak kimyasal ürünler katılıyor.

Yüzde 100 dana eti yerine eşek eti var

Yüzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti uzun soyulmuş sosise kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katılıyor. Köftelerde at eti, Adana kebapta kanatlı et, kıymada sakatat, sucukta da deri dokusu kullanılıyor. Sucuğun raf ömrünü uzatmak için nitrat katılıyor.

Nişastalı tereyağı

Tereyağa bitkisel yağ karıştırılıyor, patates püresi ve nişasta ekleniyor, koyu sarı rengi vermesi için gıda boyası katılıyor. En yeni teknik ise margarine katılan tereyağı esansı.

Haberin Devamı

Sabun olacak zeytinyağı ‘sızma’ diye satılıyor

Zeytinyağına kanola, mısır veya ayçiçek yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılıyor. Yöntemlerden biri kolon sızması olarak biliniyor. Buna göre yemeklik olarak değerlendirilemeyen, sabun olacak asidi yüksek sağlıksız yağlar ısıl işlemden geçirilerek sızma yağ standartlarına getiriliyor ve sızma etiketiyle satılıyor.

Çikolatada hayvan yemi

Şekere tekstil boyası, yumuşak şekere domuz jelatini ve tekstil boyası katılıyor. Küp şekeri kalıp haline getirmek için mumsu maddeler kullanılıyor. Çikolataya hayvan yemi olarak kullanılan soya tozu, margarin, keçi boynuzu tozu, leblebi tozu, bakliyat tozu, fındık zarı karıştırılıyor.

Yoğurda margarin ve jelatin karıştırıyorlar

Yoğurda bitkisel yağ, margarin ve jelatin karıştırılıyor. Yoğurtlar neden bozulmuyor sorusunun cevabı da burada. Süte antibiyotik gibi bir koruyucu katılıyor. Yoğurt ve ayrana peynir suyu ve nişasta ekleniyor. Hem UHT sütlere hem de sokak sütlerine su ekleniyor.

Haberin Devamı

Antep fıstığı yerine bezelye

Özellikle tatlılarda kullanılan Antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı kullanılıyor. Tereyağlı diye satılan baklavalara tereyağı aroması ekleniyor. Baklava şerbetlerinde şeker yerine bolca tatlandırıcı ve mısır glikozu kullanılıyor.

Zeytinde tekstil boyası ve bolca antibiyotik var

Zeytinin raf ömrünün uzaması için antibiyotik kullanılıyor. Zeytinin kararması ve parlak görünmesi için zehirli tekstil boyası ya da demir sülfat gübresi kullanılıyor.

Bu fiyatların altı çok riskli (Sahte gıdalar bu fiyatların yarısına satılıyor)

- Ezine peyniri 1 kilo 18 TL

- Sucuk kilosu 59 lira

- Salam kilosu 45 lira

- Pastırma 130 gramı 15 TL

- Sosis 220 gramı 12 TL

- Tereyağı 1 kilo 28 TL

- Süt 1 litre 1.90 TL

- Bal 400 gr 38 TL

- Zeytinyağı riviera 1 litre 22 TL

- Zeytinyağı sızma 29 TL

- Zeytin kilo 18 TL