Gazete Vatan Logo

Yedikçe zayıflatan diyet

Fransız barmen Jennifer Le Nechet, 2016 World Class Dünya Şampiyonası‘nda 10 bin kişiyi geride bıraktı ve tek kadın şampiyon olma unvanını kazandı. Geçtiğimiz hafta etkinlik için İstanbul’a gelen Nechet’den pratik kokteyl tarifleri

Yedikçe zayıflatan diyet

Victoria Beckham, Sam Smith, Boy George... Bu saydığım isimler onun beslenme piramidi ve önerileri sayesinde formda kalıyor. Ünlülerin beslenme uzmanı Amelia Freer’in gıda piramidi, yiyerek zayıflamak isteyenlerin başvurduğu yöntem oldu. İngiliz şarkıcı Sam Smith’in iki haftada 6.5 kilo verdiği, Victoria Beckham’ın düzenli aralıklarla “koruma diyeti” olarak uyguladığı beslenme şekli, Hollywood ünlülerinin gündeminde. Freer’in “Yedi katlı piramit”i dengeli beslenme için yüzde 20-30 oranında yağ yüzde 10-20 oranında protein ve yüzde 50-70 oranında karbonhidrat almanızı teşvik ediyor. Piramid günlük alınacak yiyecek ve içecek miktarları belirliyor. Bu sayede de dengeli ve yeterli bir beslenme sağlanmış oluyor. Beslenme piramidinde, içecekler, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve kuruyemişler yer alıyor.

Porsiyon büyüklükleri önemsiz

‘Pozitif beslenme’ piramidinde her gıda bir porsiyonu, piramidin tümü ise bir günde almanız gıdayı temsil ediyor. Örneğin, kahvaltı ve öğle yemeğini yedikten sonra piramite göre günün geri kalan kısmında ve akşam yemeğinde tam olarak hangi gıdaların yemeniz gerektiğini söylüyor. Böylelikle günlük tüketmeniz gereken gıdaları da kontrol etmiş oluyorsunuz. Vücudumuzun gereksinimimiz olan enerjiyi üretebilmesi, hücrelerimizin düzenli çalışabilmesi ve yenilenebilmesi için piramide uygun bir beslenme düzeni oluşturulduğunda hiçbir sorun yaşanmıyor. Üstelik vücutta bir denge kuruluyor. Kilo vermek hızlanıyor. Kolay uygulanır olması ve katı kurallara dayanmaması Freer’in beslenme piramitine göre diyet yapanlara sınırlanmıyor. Ama en önemlisi, piramitte yer alan ve ihtiyacınız olan yiyecek türünü seçmek, porsiyonların büyüklüğünü belirlemek diyetisyene değil, diyet yapana bırakılıyor. Bu da psikolojik olaran diyet sırasında olumlu sonuçlar doğuruyor. Piramitteki gıdalar, önerilen minimum miktarları temsil ediyor. Diyelim ki günlük almanız gereken gıdaları tamamlayamadınız, endişelenmeyin. Freer’in diyetinde her gün yeni bir başlangıç demek. Sabah uyanıp sıfırdan programa başlamanıza olanak veriyor. Ama asla piramitin dışına asla çıkmamanız ek gıdalar yememeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Vücudunuza şeker girmesin!

Freer su tüketiminin ve sıvı alımının diyetin çoğunluğunu oluşturması gerektiğini söylüyor. Su içmeyi sevmiyorsanız, Freer içine salatalık veya limon dilimleri eklemeyi denemenizi tavsiye ediyor. Ayrıca günde ya da dört fincan bitki çayı tüketmenizi ama kahveyi abartmamanızı, iki fincandan fazlasını içmemenizi öğütlüyor. Freer’in katı kurallarından biri de şeker ve yapay tatlandırıcılar. Freer, şekerin kesinlikle vücudunuza girmemesinin altını çiziyor.

Sağlıklı beslenmenin üç ana sigortası

Karbonhidratlar: Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin üretilmesinde etkilidirler. Sağlıklı bir beslenme için siyah ekmek, kuru baklagiller, bezelye, patates, mısır gibi kompleks karbonhidrat alımının fazlalaştırılarak, şeker, beyaz ekmek gibi basit karbonhidratların da azaltılması gerekmektedir.

Proteinler: Kas dokusunu güçlendiren proteinler, büyüme, gelişme ve kemiklerin sağlamlığı açısından son derece önemlidirler. Kaliteli protein alımı için kırmızı eti az tüketmeye çalışıp, baklagiller, kuruyemiş ve beyaz et gibi gıdalara öncelik vermek gerekmektedir.

Haberin Devamı

Yağlar: Yağlar, hormon üretimi ve depolanmasında rol oynarlar. Doymuş yağları daha az tüketmeye özen göstermeli, bunun yanında zeytinyağı gibi bitkisel yağları daha fazla tüketmelisiniz.