Gazete Vatan Logo

Yedek astsubay alımı başvuruları ne zaman? MSB yeni celp döneminde yedek astsubay, subay, er, erbaş alımı yapılacak mı?

MSB yeni celp döneminde yedek Astsubay, Subay ve Er ve Erbaş alımı başvurusu sabırsızlıkla bekleniyor. Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü, Nisan-Mayıs-Haziran celp dönemi başvurularını önümüzde ay alacağı tahmin ediliyor. MSB yeni celp döneminde yedek astsubay, subay, er, erbaş alımı yapılacak mı?

Yedek astsubay alımı başvuruları ne zaman? MSB yeni celp döneminde yedek astsubay, subay, er, erbaş alımı yapılacak mı?

Millî Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü geçtiğimiz ay Şubat celp dönemi sınıflandırma sonuçlarını açıkladı. Açıklama sonrası yeni dönem yedek subay ve astsubayların askerlik yerleri belli oldu ve yedek subay astsubaylar ile erbaş ve erler askerliğe başladı. Geçtiğimiz ay yapılan açıklamada Ocak, Şubat ve Mart celp dönemleri belli oldu. Yeni dönemde ise Nisan - Mayıs ve Haziran celp dönemi sınıflandırması yapılacak. Bu sınıflandırma dönemlerinde de yedek subay-astsubay ve er-erbaş alımı yapılacak.

YEDEK ASTSUBAY ALIMI BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Nisan-Mayıs ve Haziran ayı celp dönemi için başvurular alınacak. Sınıflandırma tercihleri için MSB Askeralma Genel Müdürlüğü Şubat ayının sonuna doğru duyuru yayımlayacak ve başvuruları almaya başlayacak. Yeni sisteme geçilmesi ile birlikte ilk celp duyurusu Temmuz ayında gelmiş ve yedek subay-astsubay, er/erbaş ile bedelli askerlik başvuruları Ağustos ayı sonuna kadar alınmıştı. Başvuruların tamamlanmasının ardından sonuçlar açıklandı ve gençler, Ekim-Kasım aylarında silahaltına alınmıştı. 2019'un son celp dönemi Aralık’ta gerçekleştikten sonra gözler 2020 yılına çevrildi.

Haberin Devamı

YEDEK ASTSUBAYLIĞA REKOR BAŞVURU

İlk yedek astsubay alımına 40 bine yakın kişi başvuru başvuru yapmıştı. Konu ile ilgili TBMM 'de Plan Bütçe Komisyonu 'nda konuşan Hulusi Akar şunları söyledi:

"Askerlik hizmeti erbaş ve erler için ilk altı ay zorunlu, ikinci altı ay gönüllülük esaslı olmak üzere yeniden düzenlenmiş, kanun kapsamında ilk kez ihdas edilen yedek astsubaylık statüsü ile yedek subaylık statüsü için hizmet süresi on iki ay olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, dövizle askerlik hizmetinde yaş sınırı kaldırılmış, bedelli askerlik hizmeti uygulaması sürekli hâle getirilmiş, yapılan değişikliklerden özellikle yedek astsubaylık statüsü halkımızın büyük teveccühüyle karşılanmıştır. Böylece, e-devlet üzerinden askerlik hizmet tercihlerinin alınmasına, askerlik erteleme taleplerinin girilmesine, askerlik hizmet borçlanması bilgilerinin Sosyal Güvenlik Kurumuyla paylaşılmasına ve istiklal madalyasının hak sahiplerine verilmesi ile mirasçılarına intikal işlemlerinin yürütülmesine imkân sağlanmıştır ve bu konuda çalışmalarımız sürmektedir."

Haberin Devamı

YEDEK ASTSUBAY ALIMI ŞARTLARI NELER?

Bedelli askerliğin kalıcı hale geldiği uygulama kapsamında yükümlüler ilk olarak e-devlet kanalıyla veya askerlik şubesine müracaat ederek yoklama işlemlerini tamamladıktan sonra bedelli uygulamasından yararlanmak isteyip istemediklerine karar veriyor.

Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler, ödemelerini yapmalarının ardından celp tercihlerini belirliyor.

Kurada çıkmamaları durumunda erteleme hakkı olan yükümlüler, askerliklerini erteleyebiliyor ya da eğitim durumlarına göre yedek subay, yedek astsubay veya er/erbaş olarak vatani görevlerini yerine getirebiliyor.

Bedelli askerlikten yararlanmak istemeyen yükümlülere ise çeşitli seçenekler sunuluyor. Lisans ve üstü mezunlara yedek subaylık şansı tanınırken meslek yüksek okulu mezunlarına ise yedek astsubaylık hakkı veriliyor. Lisans ve üstü mezunlar da yedek astsubaylık uygulamasından faydalanabiliyor.

Haberin Devamı

Yedek subay ve yedek astsubaylar askerlik görevlerini 12 ay olarak yerine getiriyor.