Gazete Vatan Logo

YDS sonuçları ne zaman açıklanacak?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen YDS sınavının sonuçları için adaylar gün sayıyor. 2 Nisan 2017 Pazar günü yapılan sınava çok sayıda aday girdi. YDS sonuçları ne zaman açıklanacak? YDS ile ilgili tüm detaylar haberimizde!

YDS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Sınav takvimine göre bir yılda 2 defa gerçekleştirilen YDS, ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak yapılıyor. İlkbahar dönemi YDS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ÖSYM tarafından ilan edildi.

YDS Puan Hesaplama İçin TIKLAYINIZ!

YDS Sonuçları İçin TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

YDS Sonuçlarının Açıklanacağı Tarih

ÖSYM tarafından ilan edilen 2017 sınav takvimine göre, YDS sonuçları 20 Nisan 2017 Perşembe günü ilan edilecektir. İlkbahar dönemi YDS sınavı çeşitli dillerden yapılmaktadır. Sınavın yapıldığı diller ise şunlardır;

Almanca, Arapça, Çince, Ermenice, Bulgarca, Danimarkaca, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, Korece, Macarca, Rumence, Lehçe, Portekizce, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dilleridir.

YDS Sonuçları Nasıl Öğrenilecek?

ÖSYM tarafından sonuçlar açıklandığında adaylar sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak aday işlemleri sisteminde öğrenebileceklerdir. Sınava ait sonuçlar yalnızca ÖSYM’nin resmi internet sitesinde duyurulacaktır. Sınav sonuçları ile ilgili adayların adreslerine posta gönderimi yapılmayacaktır.

Haberin Devamı

Sınavın Değerlendirmesi Nasıl Yapılıyor?

YDS sınav kitapçıklarının cevap bölümleri, ÖSYM tarafından optik okuyucular ile okunmaktadır ve bilgisayar ortamında da gerekli değerlendirme işlemleri yapılmaktadır. Değerlendirme işlemleri yapılırken yalnızca adayların vermiş oldukları doğru cevaplar dikkate alınmaktadır. Yapılan yanlış cevaplar değerlendirme işlemine alınmamaktadır. Sınav bittikten sonraki süreçte ÖSYM Başkanlığı tarafından ya da yargı mercileri tarafından iptal kararı verilen soru veya sorular varsa bu sorular da değerlendirme işleminin dışında tutulur. Geçerli olan soruların puan değerlerinin hesaplaması yeniden yapılarak puanlama işlemi gerçekleştirilir.

Sınava giren adayların verdikleri doğru cevapların sayıları toplanır ve ardından da 100 tam puan üzerinden YDS puanlarının hesaplaması yapılır. YDS’de test hazırlanmamış olan diller için ise çeviri işlemleri ÖSYM tarafından kurulacak jüriler aracılığı ile değerlendirmeye alınacaktır. Jüriler tarafından yapılacak olan bu değerlendirme işlemi de 100 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Haberin Devamı

YDS’den Alınan Puanlar ve Seviyeler

YDS’den adayların alacakları her puan farklı seviyeye eşit gelmektedir. Aşağıdaki listede adayların alacakları puanlar ve bu puanların karşılığı olan seviyeler yer almaktadır.

90 ve 100 arası puan alanlar A seviyesi,

80 ve 89 arası puan alanlar B seviyesi,

70 ve 79 arası puan alanlar C seviyesi,

60 ve 69 arası puan alanlar D seviyesi,

50 ve 59 arası puan alanlar E seviyesi olarak belirlenmektedir.

Sınava giren adayların sonuçlarına göre belirlenecek olan bu seviyelerden hangisi için ne miktarda tazminatın ödenmesi gerektiği de ilgili mevzuat çerçevesinde tespit edilecektir.

YDS Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?

ÖSYM’nin almış olduğu karar doğrultusunda Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı sonuçlarının geçerlilik süresi, kurumların kendi mevzuatlarındaki süre kadar olacaktır. YDS için geçerlilik puanını adayların başvuru yapacakları kurumlar belirleyecektir. Bununla birlikte de YDS sonuçlarının Yabancı Dil Tazminatı ile ilgili olarak da 375 sayılı kanun hükmünde kararname 2. Maddesine göre, sınavda adayların alacakları puan sınavın gerçekleşmiş olduğu tarih itibari ile 5 yıl süreyle geçerliliğini koruyacaktır. Belirlenmiş olan bu 5 yıllık süre sonunda sınava girmemiş olan kişilerin de yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılacaktır. C seviyesi olan kişilerin de yabancı dil tazminatları kesilecektir.

Haberin Devamı

YDS Puan Seviyeleri ve Memur Dil Tazminatı

90 ve 100 puan olanlar A seviyesi 1500

80 ve 89 puan arası olanlar B seviyesi 600

70 ve 79 puan arası olanlar C seviyesi 300

60 ve 69 puan arası olanlar D seviyesi X

50 ve 59 puan arası olanlar E seviyesi X