Gazete Vatan Logo

YDS başvurusu nasıl yapılır? YDS ücreti ne kadar?

26 Temmuz’da başlayan YDS başvuru işlemleri, 3 Ağustos’ta sona erecek. YDS için başvuru yapmak isteyenler, aday işlemleri sistemi üzerinden başvurularını gerçekleştirebilecekler. Aday işlemleri sisteminden başvuru işleminin yapılması ile başvuru ücretinin de ödenmesi gereklidir. YDS başvuru işlemi nasıl yapılır? YDS başvuru ücreti nasıl ödenecek?

YDS başvurusu nasıl yapılır? YDS ücreti ne kadar?

YDS (Yabancı Dil Sınavı) 17 Eylül’de ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek. YDS, kamu personelleri içinde yabancı dil tazminatı almak isteyenlerin dil seviyelerinin ölçülmesi için düzenlenir. Sınav başvurusu yapmak isteyen adaylar, ÖSYM aday işlemleri sistemi ile başvurularını tamamlayabilirler. Başvuru yapılmadan önce adaylar tarafından ÖSYM internet sitesinde yer alan YDS başvuru kılavuzu incelenmelidir.

YDS BAŞVURU İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

YDS BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

YDS başvuru işlemi, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile giriş yapılarak gerçekleştirilir. Adayların başvurularını YDS başvuru kılavuzunu inceledikten sonra yapması gerekir. Aday işlemleri sisteminden başvuru yapan adaylar, kılavuzda yer alan ödeme seçeneklerinden bir tanesi ile sınav başvuru ücretlerini ödeyebilirler.

Adayların ÖSYM aday işlemleri sisteminden başvuru işlemi gerçekleştirebilmesi için adayın güncel fotoğrafının sistemde yüklü olması gereklidir. Adayın son 50 ayda çekilen ve sisteme yüklenen fotoğrafı güncel olarak kabul edilir. Güncel fotoğrafı olmayan adaylar başvurularını sadece başvuru merkezlerine giderek yapabilirler. Başvuru merkezlerinden yapılacak olan YDS başvurusu için 5 Türk Lirası ücret alınır.

Haberin Devamı

ÖSYM tarafından belirlenen süre içinde başvurusunu tamamlamayan adaylar, geç başvuru gününde de YDS için başvuru yapabilirler. Geç başvuru gününde diğer başvuru sürecinden farklı olarak sınav ücreti daha fazla ödenir. Geç başvuru gününde başvuran adaylar sınava sadece Ankara’da girebilirler. Adaylar için belirlenen geç başvuru günü 16 Ağustos’tur. 16 Ağustos’ta sistem üzerinden başvurunun yapılması ve ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanı kullanılarak sınav ücretinin yatırılması gereklidir.

YDS SINAV ÜCRETİ NASIL ÖDENECEK?

YDS için belirlenen ücret 90 Türk Lirası’dır. Geç başvuru gününde başvuru yapacak olan adaylar ise 135 Türk Lirası ödeme yapacak. Geç başvuru ödemesi sadece ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanı üzerinden banka kartı ya da kredi kartı ile yapılabilecek.

Haberin Devamı

YDS başvuru ücretini bankalar ile yatıracak olanlar son ödeme gününde mesai saati bitimine kadar, Ödemeler alanını kullanacak olan adaylar ise son ödeme gününde saat 23.59’a kadar ödeme işlemi gerçekleştirebilirler.

YDS SEVİYELERİ VE PUANLARI

YDS için adayların değerlendirme işlemleri 100 tam puan üzerinden yapılır. Adaylar YDS sonucunda alacakları puanlar karşılığında seviyelere sahip olurlar. Adayların alacakları sınav puanları ve bu sınav puanlarına karşılık olarak alınacak seviyeler şunlardır;

90 – 100 puan aralığında olanlar da A seviyesi,

80 – 89 puan aralığında olanlar B seviyesi,

70 – 79 puan aralığında olanlar C seviyesi,

60 – 69 puan aralığında olanlar D seviyesi,

50 – 59 puan aralığında olanlar E seviyesi

Sınav için yapılacak olan değerlendirme sonucunda seviyeler için ödenecek olan tazminatın ne kadar olacağı mevzuat kapsamında tespit edilir.