Gazete Vatan Logo

YDS Başvuru İşlemleri Başladı!

ÖSYM tarafından düzenlenen 2017-YDS ilkbahar dönemi için başvurular başladı. Peki YDS başvuru işlemi nasıl yapılır? Sınav ücreti ne kadar? İşte YDS ile ilgili merak edilenler…

YDS Başvuru İşlemleri Başladı!

YDS Başvuru İşlemi Nasıl Yapılır?

2 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olan YDS için başvurular 8 Şubat 2017 tarihinde saat 10:00’da başladı ve 16 Şubat 2017 tarihinde saat 23:59’da sona erecektir. Başvuru yapacak olan adaylar ÖSYM’nin aday işlemleri sistemi olan ais.osym.gov.tr sitesine girerek T.C. kimlik numarası ve şifresi ile işlemlerini yapabilirler. Sınava başvuracak adayların ÖSYM tarafından yayınlanan ve başvuru, sınav, değerlendirme gibi önemli ayrıntıların yer aldığı kılavuzu dikkat ile incelemeleri ve başvuru işlemlerini bu doğrultuda yapmaları gerekmektedir.

YDS BAŞVURU İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

DS Ücreti Ne Kadar? Hangi Bankaya Yatırılacak?

Sınav için belirlenen ücret 90 TL olup aşağıda belirtilen bankalara belirlenen yöntemler ile yatırılabilir.

Halkbank şubeleri, ATM ve internet bankacılığı

Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılı ile yatırılabilir. ATM ve şubelerden ödeme yapılamaz.

Akbank şubeleri, ATM ve internet bankacılığı ( KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)

Haberin Devamı

Türk Ekonomi Bankası şubeleri ve internet bankacılığı

Kuveyt Türk Katılım Bankası şubeleri, internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak adaylar hariç)

ÖSYM kartlı ödeme sistemini kullanarak başvuru yapmak isteyenler odeme.osym.gov.tr sitesinden işlemini gerçekleştirebilir.

YDS Hakkında

Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Yunanca ve Rusçadan yapılacak olan sınavlarda çoktan seçmeli soruların bulunduğu 80 soruluk testler kullanılacak. Belirtilen bu diller için YDS’de dil bilgisi, sözcük bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlamaya yönelik sorular bulunmaktadır. Diğer diller için yapılan sınavlarda yabancı dilden Türkçeye ve Türkçeden yabancı dile çeviri şeklinde yapılmaktadır. Türkçe ve yabancı dil çeviriler için her biri yaklaşık 200 sözcük olan metinlerden yararlanılmaktadır. İngilizce sınavı için kullanılan kaynaklar Amerika, İngiltere ve Kanada gibi İngilizce konuşulan ülkelere aittir. Sınavda İngiliz İngilizcesine ait olan dil alışkanlıkları izlenir ve Amerikan İngilizcesinin kullanımının daha yaygın olduğu durumlarda adaylar için bir dezavantaj oluşmaması için yaygın olan kullanım tercih edilir.

Haberin Devamı

Sınav esnasında sözlük veya sözlük işlevi gören yardımcı araçların kullanılması yasaktır.

YDS Değerlendirmesi

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulanacağı sınavlarda sınav kitapçığı cevap alanları ÖSYM tarafından optik okuyucular ile okunacak ve bilgisayar ortamında dikkatlice değerlendirilecektir. Değerlendirme yapılırken yalnızca doğru cevaplar dikkate alınacaktır. Yanlış cevaplar dikkate alınmayacak. Sınav sonrasında ÖSYM başkanlığı tarafından ya da yetkili yargı makamlarınca iptal kararı verilen sorular değerlendirme dışı bırakılacak ve geçerli olan soruların puan değerleri yeniden saptanarak puanlama işlemi yapılacaktır. Adayların doğru cevaplarının sayıları toplanıp YDS puanları 100 üzerinde hesaplanacaktır. Çoktan seçmeli soruların yer aldığı testlerin uygulanmadığı dillerde çeviriler, ÖSYM Başkanlığı tarafından kurulacak olan jüriler aracılığı ile değerlendirilecektir. Bu değerlendirme işlemi 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Yabancı dil seviyeleri tüm adaylar için geçerli olacak olan 100 tam puan üzerinden aşağıda belirtilen tablo şeklinde belirlenecektir.

Haberin Devamı

A seviyesi, 90 ve 100 arasındaki puanlar

B seviyesi, 80 ve 89 arasındaki puanlar

C seviyesi, 70 ve 79 arasındaki puanlar

D seviyesi, 60 ve 69 puan arasındakiler

E seviyesi, 50 ve 59 puan arasındakiler şeklinde olacaktır.

Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ise ilgili mevzuat çerçevesi kapsamında yapılacaktır.