Gazete Vatan Logo

Yazın kalp sağlığınızı iki kere düşünün

Yaz aylarının yaklaştığı bugünlerde Prof. Dr. Ali Metin Esen, kalp sağlığına dair altın değerinde bilgiler paylaştı.

Dış ortamlarda gezintilerin arttığı, yürüyüş, denize girme, güneşlenme gibi aktivitelerin daha sık yapılabildiği yaz ayları, hava sıcaklığındaki artıştan dolayı kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor. Prof. Dr. Ali Metin Esen, özellikle kalp hastalarının ve sağlığına önem veren herkesin güvenli bir yaz mevsimi geçirmesi için şu açıklamalarda bulunuyor:

- Eğer bir kalp hastası iseniz yaşınız 50’ li yaşların üzerinde biraz da fazla kilolarınız var ve yazı fırsat bilerek kilolarınızın bir bölümünden kurtulmayı amaçlıyorsanız düzenli egzersize başlamadan önce kalp doktorunuzla görüşün.

- Kullanılan bir takım kalp ve tansiyon ilaçlarının özellikle tuz ve su kaybına neden olanlarının sıcakla birlikte etkilerinin artacağını unutmayın. Yaz aylarında tansiyon düşme eğilimindedir. Yüksek tansiyon ilaçlarının kış aylarında kullanılan sayı ve dozlarda kullanılması gerekmeyebilir.

- Özellikle 50 yaşın üzerinde olan kalp hastalarının sıcağa maruz kaldıklarında su içmeyi ihmal etmemeleri gerekmektedir. Yürüyüş için sokağa çıktığınızda yanınıza bir miktar su alın ve susamasanız dahi ara ara su için. Bu sıcağın ve kullandığınız ilaçların etkisiyle kaybettiğiniz su ve tuzu yerine koymak için önemlidir.

Haberin Devamı

Yazın kalp hastası nasıl yürümelidir?

- Yürüyüş için hava alabilen, ortopedik, daha az terleten materyallerden yapılmış ayakkabı tercih edin. Bu çoğunlukla dikkate alınmayan bir durumdur ancak vücuttan lokal ter kayıplarını azaltmak özellikle yaşlı ve kilolu hastalar için önemlidir.

- Üzerinize ince, kolay hava alabilen, daha az terleten açık renkli tercihan pamuktan yapılmış kıyafetler giyin. Açık renkli bir şapka takmayı da ihmal etmeyin.

- Uzunca bir süre yürüyüş yapacaksanız en az 15 koruma faktörlü krem kullanın.

- Yürüyüşe başlamadan önce mutlaka 1-2 bardak su için bitiminde de yeteri kadar içmeyi unutmayın. Alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun.

- Yürüyüşün ortasında serin ve gölge bir yerde 1-2 dakika kadar dinlenin ve ondan sonra yürüyüşünüze devam edin.

Sıcak çarpma belirtileri

Haberin Devamı

Baş ağrısı, Aşırı terleme Soğuk, nemli bir ten ve titreme, Baş dönmesi, baygınlık, Nabzınızın zayıflayarak hızlanması, Kas krampları, Bulantı, kusma