Gazete Vatan Logo

Yazın ayak bileği burkulmalarına dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte açık havada spor yapanların sayısı arttı. Ancak yürüyüş esnasında zaman zaman sandalet ve terlik tercih edilmesi ayak bileği burkulmalarına zemin hazırlıyor. Özellikle engebeli, taşlık zeminlerde uygun ayakkabı seçilmesi gerektiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Osman Lapçın, sakatlanmalara karşı uyardı.

Yazın ayak bileği burkulmalarına dikkat

Op. Dr. Lapçın, Ayak bileği burkulması ayak bileği bağlarının içe veya dışa doğru zorlanması sonucunda ortaya çıkar. Bu bağların zorlanması, bilekte farklı derecede hasarlara neden olur ve birçok nedeni bulunmaktadır. Ayak bileği düz zeminde, spor yaparken veya yürürken ayak bileğinin çukura tümseğe takılması sonucu burkulabilir. Sıçrama hareketinde yere iniş sonucu ayak bileği bağlarında yırtılmalar meydana gelebilir. En sık görülen burkulma türü ise ayağın içe doğru dönmesi şeklindedir. Bu yaralanmada ayak bileğinin dış ve ön tarafındaki bağlar yaralanır.

ISINMADAN SPORA BAŞLAMAK BURKULMAYA NEDEN OLABİLİR

Op. Dr. Lapçın, ısınmadan spor yapmaya başlamanın ve uygun olmayan ayakkabı seçimin de ayak bileğinde burkulmaya neden olabileceğini belirtti.

TEKRARLAYAN BURKULMALARIN NEDENİ AYAK KASLARININ ZAYIFLAMASIDIR

Ayak bileği burkulmaları tedavisinden sonra denge ve güçlendirici egzersizler yapılmazsa tekrarlayan burkulmaların meydana gelebileceğini belirten Op. Dr. Lapçın, Tekrarlayan ayak bileği burkulmaları sonucunda ise ayak bileği çevresindeki kaslar zayıflar ve kas dengesi bozulur. Bununla birlikte burkulmalar kıkırdak hasarlarına yol açar. Kıkırdak hasarları ise burkulmadan bir süre sonra kendisini gösterir ve uzun yürüyüş gibi belli bir efor harcamayla ortaya çıkar. Bu nedenle burkulmalardan sonra ortaya çıkan ağrılar kıkırdak hasarı bakımından sorgulanmalıdır. Tekrarlayan ayak bileği burkulmaları ayak bileğinde kronik ağrıya, ayak bileğine güvensizlik ve dengesizlik hissine neden olabilir dedi.

Haberin Devamı

AYAK BİLEĞİ BURKULMALARINDA TEDAVİ CİDDİYE ALINMALIDIR

Ayak bileği burkulmalarında kırık yoksa bağ yaralanmalarının meydana geldiğini belirten Op. Dr. Lapçın sözlerini şöyle noktaladı: Bağ yaralanmaları da en az kemik kırığı kadar dikkatli bir şekilde hassasiyetle tedavi edilmesi gereken ve ciddiye alınması gereken rahatsızlıklardır. Ayak bileği spor esnasında burkulduysa spor sonlandırılmalıdır ve burkulmadan sonra ayağın üzerine basılmamalıdır ve yük verilmemelidir. Bacak en az göğüs hizasında olacak şekilde yüksekte tutulmalıdır ve 15-20 dakika periyodlarıyla burkulan yere buz uygulaması yapılmalıdır. Elastik bir sargı varsa çok sıkmadan şişlik sınırlandırılabilir ve bir doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı