Gazete Vatan Logo

Yazıcıdan çıkan gözlükle görüyor

Genetik rahatsızlığı nedeniyle yüz bütünlüğü olmadan dünyaya gelen 4 yaşındaki Elif Ada Haydar’ın gözündeki rahatsızlık, Türkiye’de ilk kez üç boyutlu yazıcı kullanılarak üretilen gözlükle giderildi.

Yazıcıdan çıkan gözlükle görüyor

Meltem ve Hasan Haydar çiftinin küçük kızları Elif Ada, genetik bir rahatsızlıkla KKTC’de dünyaya geldi. Meltem Haydar, doğumdan sonra ilk kez kucağına aldığında kızının yüz bölgesinde bütünlük olmadığını öğrendi. O günden itibaren hayatlarını tamamen kızları Elif Ada’nın sağlığına adayan Haydar çifti, dört yıl boyunca zor zamanlar geçirdi.

Gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle Elif Ada’nın 7 kez ameliyat geçirdiğini anlatan anne Haydar, “Son olarak, Elif Ada’nın yüz yapısına göre gözlük yapıldı. Elif Ada’nın bundan sonraki tedavisi 6 yaşından sonra yapılacak plastik ameliyatlarıyla devam edecek. Yüzün birleşmemesi nedeniyle kafatası, implant ve bazı estetik ameliyatlar olacak” dedi.

Anne Haydar, kızının yüzündeki görüntü nedeniyle hiçbir zaman isyan etmediklerini dile getirerek, “Onu bize verilen bir hediye gibi düşündük. Ailelerimiz de öyle davrandılar. Elif Ada’da büyüdükçe çok farklı bir çocuk olduğunu gördük. Bir kızımız daha var ama Elif Ada gerçekten çok farklı. İlk etapta dışarı çıkardığımızda insanlar baktığında çok üzülüyorduk. İnsanlar da artık alıştılar. Kızımız da çok zeki bir çocuk. Okula da başladı. Kreşteki öğretmenleri de onun çok zeki ve uyumlu olduğunu söylüyorlar. ‘İyi ki bizim kızımız olmuş’ diyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Baba Hasan Haydar, özel olarak üretilen gözlüğü kullanmaya başladıktan sonra Elif Ada’nın göz numarasının düştüğünü ve odaklanma ilgili bazı sıkıntılarının da ortadan kalktığını ifade ederek, “Türkiye’de Elif Ada gibi rahatsızlığı olan kayıtlara geçen 5 vaka var. Bu 5 vakadan 4’ü akraba evliliği. Biz eşimle akraba değiliz” dedi. Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi (METÜM) Müdürü Doç. Dr. Simel Ayyıldız, vücut içerisine uygulanan titanyum implantlarla çok sayıda uygulama yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

Elif Ada’ya uyguladığımız gözlük bizim için de ilk oldu. İlk kez böyle kişiye özel bir gözlük tasarlamış olduk. Bu üretimi yapmış olmaktan ve tıp literatürüne böyle güzel bir ürün kazandırmış olmaktan dolayı kendim ve ekibim adına çok büyük gurur duyuyorum. Elif Ada’yı sağlık ve mutlulukla kullanırken görmekten dolayı biz de çok mutlu oluyoruz.

Haberin Devamı