Gazete Vatan Logo

Yazarken nelerden ilham alıyorlar?

En çok izlenen dizilerin senaristleri dizi ve sinema senaryolarını değerlendirdi; yazarken nelerden ilham aldıklarını anlattı.

Yazarken nelerden ilham alıyorlar?

Murat Aras - Seksenler

Televizyonlar deneme tahtasına döndü

Gerek televizyonda gerek sinemada yapımlar için ödenen prodüksiyon harcamaları arttığı için senaristlerin işi hayal gücünü özgür bırakma açısından kolaylaştı. Ama senaristin işini zorlaştıran konular dizi enflasyonu. Her geçen sene daha da çok dizi çekiliyor. Bu da yeni ve daha önce yapılmamış konular, ilişkiler, karakterler bulmak konusunda senaristleri zorluyor. Bu yüzden televizyonlar da deneme tahtasına döndü.

Yazarlar ve sanatçılar özel olarak bir yerden değil; geçmişi, ailesi, arkadaşları, güncel haberler, izledikleri, okudukları her şeyden beslenirler. Ben de öyle... Genellikle günlük hayatı ve değişen kültürel durumları içeriğine en gerçekçi şekilde yansıtan eserler daha başarılı oluyor. Yaratıcılıkta sınır yoktur. İlginç konular, diyaloglar asla bitmez; sadece odaklanıp onları bulmanız gerekiyor.

Sema Tensi - Aşk ve Günah

Kadın hikayelerinden besleniyorum

Son dönemde yazılan senaryolar reyting açısından başarılı. Türk filmlerinin izleyicisi arttı, bu gözle görülen bir şey. Ancak Türk sinemasının en büyük eksiği etkileyici ve komedi dışında filmlerin olmamasıdır. Yapımcı da haklı olarak gişe garantisi olan işlere yöneliyor. Yani komediye... Benim asıl besin kaynağım gerçek hayattaki kadın hikayeleri. Kısacası hayatın kendisinden besleniyorum... Özgün senaryo dışında usta yazarların eserlerinin uyarlanması avantajlı. Buna en iyi örnek Yaprak Dökümü‘dür. Ama eseri uyarlamak tek başına garanti değil. Senaristin bunu işleyişi, eserin dışında izleyiciyi çekecek kanallar bulup oradan yeni hikayeler çıkartması çok önemli. Başarılı olan işlerin arkasında yine o uyarlamayı veya eseri alıp bizim izleyicimizin seveceği hale getiren senaristin başarısı vardır.

Haberin Devamı

Gamze Arslan - Yaz’ın Öyküsü

İnsana dair dertler arka plana itildi

Son dönem dizi senaryoları, çatışma dozunun iyice yükseldiği, ailesel çatışmaların yoğun şekilde işlenmeye çalışıldığı işler haline geldi. Fakat insana dair problemlerin, dertlerin yavaş yavaş arka plana itilip, kişilerarası ilişkilerdeki ufak krizlerden ve entrik durumlardan beslenen yapıların kurulmaya çalışıldığı oluyor. Sinema alanında ise gişe filmleri haricindeki yeni Türkiye sinemasının, ise insana dair olanı aradığını, istediğini görebiliyoruz. Yazarken öncelikli olarak kendi kişisel tarihimden, okuduğum kitaplardan, izlediğim filmlerden, ailemin ve kendimin karakteristik özelliklerinden besleniyorum. Yaz’ın Öyküsü projesinde de babamın Sosyal Hizmet Uzmanı olması, bu nedenle de yıllarca çocuk esirgeme kurumunda büyümemin projenin oluşmasında büyük etkisi oldu.

Haberin Devamı

Meriç Acemi - Kiralık Aşk

Senarist entelektüel olmalı

Senaryo yazarken daha açık fikirli olmaya başladık. Daha da olacağız diye temenni ediyorum. Seyirci olarak sinemada daha çok merkez sinemaya ait örnekler görmek isterim. Komedi ve romantik komedi türü kadar, drama ve insan hikayeleri de gişe şansı bulabilmeli.

Sürekli okumak ve izlemek lazım. Dünyadaki örnekleri, ortalama birinden çok daha sıkı takip ediyorum; etmek zorundayım. Yazarın gayreti evrensel olabilmektir. İnsanların sizin anlattığınız hikayeyi izlemesini bekliyorsanız, gerçekten entelektüel olmalısınız. Senaryo tek başına yazılabilir ama her bölüm hikayeyi ayakta tutmak, tek başına yapılabilecek bir şey değil. Dizilerin daha iyiye gideceği konusunda ümidim var. Ama süreler ciddi sorun. Çünkü her noktada kaliteyi düşüren bir unsur.

Haberin Devamı