Gazete Vatan Logo
Magazin Yaz sporları yaralanmalarına dikkat!

Yaz sporları yaralanmalarına dikkat!

Spor sadece sağlığımızı korumak için değil aynı zamanda eğlenceli vakit geçirmek için de yaptığımız bir aktivitedir. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Ortopedi Bölümünden Doç. Dr. Neslihan Aksu, her spor dalının kendine özgü tehlikeleri barındırdığına dikkat çekiyor.

Yaz sporları yaralanmalarına dikkat!

Fitness

Fitnessda ilk kural kardiodur ki bu koşubandı ve bisikletle kalp hızınızı artırmayı amaçlar. Normal hayatınızda fazla merdiven veya yokuş çıkmak sizde göğüs ağrısı çarpıntı yapıyorsa koşu bandı ve bisiklet üzerine çıkmadan önce kardioloji uzmanına görünmelisiniz. Kardio sonrası bölgesel çalışmalarda, güçlendirilmesi en önemli kas, uyluk ön yüz (quadriceps) kasıdır. Quadriceps (uyluk ön) kasımız, yürümemizde, merdiven inip çıkmamızda, oturduğumuz yerden kalkmamızda çok önemli bir rol oynar. Bu kasın güçlendirilmesi diz hareketleriyle sağlanır. Ön diz ağrısı olan özellikle dizde hareket sırasında ses gelme şikayeti olan hastalar bisiklet kullanmamalıdır. Eğer ön diz ağrınız ve diz hareketleri sırasında ses gelme şikayetiniz varsa, uyluk ön yüz ( quadriceps) kasınızı dizinizi bükmeden veya 30 dereceden daha az büküp açarak çalıştırmalısınız. Bölgesel çalışma sırasında üst tarafta en sık görülen şikayetler omuz ve dirsek ağrılarıdır. Unutulmamalıdır ki sporun amacı iyi şekillenmiş bir vücuda sahip olmaktan öte hayatımızı kolaylaştıracak güçlü bir kas kitlesine sahip olmaktır. Özellikle dambıl gibi ağırlıklarla çalışanlar başlangıçta fazla kilo ve sayıyla çalışırlarsa omuz ve dirsekte tendinit (tendon da ödem ve yangı) kaynaklı ağrılar kaçınılmazdır. Bu nedenle ağırlıkla yapılan hareketlerde düşük ağırlıkla az sayıda hareketle başlanmalı ve hareket sayısı gün ve gün artırılmalıdır.

Haberin Devamı

İlerki günlerde sayıyı artırdığınız zaman hareketler 20-30 lu setlere bölünek yapılmalı ve setler arasına kısa dinlenme molaları konmalıdır.

Su sporları

Yüzme sporu vücuttaki birçok kası çalıştırsa da özellikle sırt, bel ağrıları ve eğrilikleri olan hastalara sıklıkla yapmasını önerdiğimiz bir spordur. Sürekli kulaç atarak sırtüstü veya yüzükoyun yüzen kişilerde omuz kaslarının aşırı kullanılmasıyla omuz ağrıları oluşabilir. Bu kişinin omuz yapısına bağlı olabilir ya da omuz kaslarını fazla zorlamasından da kaynaklanabilir. Kulaç atarken omuzumuzu döndürerek kolumuzu kaldırmamıza yarayan kasların tendinitleri ve yırtıkları oluşabilir. Bazı kişiler omuzunun kemik yapısındaki değişikliklere bağlı olarak buna daha yatkındırlar. Bu tür sorunlar yaşamamanız için yüzmeye yeni başladıysanız yüzme miktarınızı ve hızınızı yavaş yavaş artırın. Omuz ağrısı oluşursa yüzmeye ara verin, ağrıyan bölgeye 1 saat aralıklarla 5-10 dakika buz uygulayın ve ağrıkesici kremlerden kullanın, ağrı geçtiği zaman yüzmeye tekrar başlayabilirsiniz. Eğer omuz ağrısı tekrar başlarsa bir ortopedi uzmanına görününr. Su içinde şaka amaçlı etrafınızdaki kişileri, istemediği hareketleri yapmaya zorlamayın. En iyi sandığınız şaka bile çok acı sonuçlanabilir. Ayrıca yüzme sporu yapılan bölge bir havuz ise etrafındaki ıslak zeminlerde yürürken veya koşarken kayarak düşme sonucu yaralanmalar da sık görülmektedir. Bu nedenle havuz etrafındaki ıslak zeminlerin ayağın kaymayacağı malzemeden yapılması uygundur. Deniz kenarı ise kayalıksa sıyrıklar ve ayak bileği burkulmaları oluşabilir.

Haberin Devamı

Koşu

Burada en çok dikkat edilmesi gereken uygun ayakkabı şeçimidir. Eğer koştuğunuz zemin beton gibi sert bir zemin ise tabanı hava yastıklı ayakkabılar tercih edin. Uygunsuz ayakkabılar ayak ağrılarına neden olabilir. Yeni başlayanlar koşu sürelerini zaman içinde artırmalıdırlar. Kısa sürede fazla yüklenmeler kemiklerde stres kırıklarına, kalça da bursit nedenli ağrılara neden olabilir. Bu gibi durumlarda bir ortopedi uzmana başvurmak en iyisidir.

Haberin Devamı

Yaralanmaları önlemek için küçük tüyolar

- Başlamadan önce yarım saat ısınma egzersizleri, spor bitiminde de yarım saat soğuma egzersizleri yapın.

- Her spor dalında belli bölge kasları ve eklemleri sık kullanılır, sık kullanılan bu bölge kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler ek olarak yapın.

- Yapılan spor dalına özgü uygun kıyafet, spor ayakkabısı ve spor malzemesi kullanılmalıdır.

Spor sırasında oluşan düşme çarpmalar için...

- Açık kanayan bir yaranız yoksa yaralanma bölgesine en iyi yapılacak şey buz uygulamasıdır. Buz bir torba içinde cilde direkt temas etmeden bir kağıt havlu veya ince bir bez üzerinden 5-10 dakika sure ile aralıklı olarak uygulanmalıdır. Unutulmamalıdır ki cilde direkt uzun süre uygulanan buz da sıcak gibi soğuk yanığına neden olabilir.

Haberin Devamı

- Şişlik ve ağrı olan bölgeye elestik bandaj sargı ile sarmak daha da şişmesini önleyecektir. Bandajı sararken çok sıkarsanız sardığınız bölgenin altında kan dolaşımına mani olarak ağrıyı artırırsınız, çok gevşek sararsanız da yeterli kompresyonu yapmayacağı için işe yaramaz. Orta sıkılıkta sarılmalıdır. Buz uygulaması sırasında bandaj çıkarılmalı, buz uygulaması bitince tekrar sarılmalı.