Gazete Vatan Logo

Yaz sofralarının en lezzetli üçlüsü

Domates, biber ve patlıcan... Mevsimin bu üç sebzesi sofraların vazgeçilmez lezzeti.. Her birinden çeşit çeşit yemek yapabilirsiniz. Her biri ayaklı ecza deposu gibi… Yaz bitmeden sofralarınızı muhteşem üçlü ile şenlendirin!

Yaz sofralarının en lezzetli üçlüsü

Elbette sadece domates biber patlıcan değil… Yaz mevsimi ile vedalaşma hazırlıklarına girdiğimiz bu mevsimin son ayı olan ve hava sıcaklığının belli belirsiz azalmaya yüz tuttuğu Ağustos’da yetişen istisnasız bütün meyve ve sebzeler, vücudumuzun sadece bu mevsimde değil, bütün bir yıl boyunca ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamaya yetecek özellikte. Bamya, taze fasulye, barbunya, börülce ve bir dolu sebzemiz var. Fesleğen, biberiye, nane, tere, maydanoz, dereotu, reyhan, ceviz, fındık, ayçiçeği hep Ağustos’un güzelliklerinden.

Ve meyvelerin en olgun halleri: Mürdüm eriği, üzüm, kırmızı erik, kayısı, incir, şeftali, kavun, karpuz, vişne... Bize düşen hem yeterli ve dengeli beslenerek sağlığımızı korumak ve hem de kışa hazırlıklı girebilmek için Ağustos’un sebze ve meyvelerini bol bol tüketmeyi ihmal etmemek.

Mutfağın kraliçesi

Türk mutfağı için aslında yeni sayılabilecek bir ürün olan domates bence mutfağın kraliçesi… 18. yüzyılda Anadolu’ya gelen domates, kısa sürede mutfağımızda vazgeçilmez bir yer edinse de ilk tanıştıklarımız bildiğimiz boyutlarda değil. Kiraz domates dediğimiz küçük ebatta olanlar. Önceleri, dolma, zeytinyağlı, çorba gibi farklı yemeklerde kullanılan domatesler yeşil olarak tüketiliyor ve kırmızı olanları çürümüş sayılarak çöpe atılıyor. Zamanla Türk mutfağındaki yerini sağlamlaştıran bu albenili sebze zamanla salça, püre, kuru domates olarak kışa hazırlanmaya ve salça olarak neredeyse tüm tencere yemeklerinde lezzet veren ana malzemelerden biri olarak kullanılmaya başladı. Öyle ki domates civesi, yeşil domates yemeği, domat bastı, bademli domates reçeli gibi tariflerle şöhretine şöhret kattı.

Haberin Devamı

Patlıcan suyunu biliyor musunuz?

Gelelim patlıcana; dünyanın bir çok ülkesinde tüketilir ama bizim mutfağımızdaki çeşitliliği, zenginliği ve lezzeti tartışılmaz. Kebabı, kızartması, imam bayıldısı, karnı yarığı, közlenmişi, közlenmemişi hepsinin yeri ayrı. Patlıcan suyunun içildiğini ben hiç duymamıştı, İçiliyormuş... Japonya’da yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, tripsin açısından zengin olan patlıcan suyu bünyeyi kanserden koruyor. Aynı zamanda, beta-karoten, lif ve antioksidanlar gibi birçok besin maddeleri içeriyor. Bu özelliğinden dolayı da ani kalp krizleri ve inme riskini azaltıyor. Biber ise eski çağlardan itibaren tüketilen bir besin. Kırmızısı, karabiberi, çarlistonu, yeşil biberi… Bazı kaynaklara göre, beyaz biber, kalp sağlığını korumaya yardımcı ve kanser riskini azaltıyor.

Haberin Devamı

Patlıcan güveç

Malzemeleri:
- 2,5 kg kemiksiz kuzu incik
- 3 kg patlıcan
- 3 kg domates
- 1/2 kg sarmısak
- 4 adet yeşil biber
- 40 gr tuz
- 60 gr toz biber
- 60 gr biber salçası
- 150 gr kuyruk yağı
- 250gr tereyağı
Hazırlanışı:
Patlıcanları soyun ve iri iri doğrayın. Patlıcanın kabuklarını saklayın. Güveçinizin en altına etlerin yarısını dizin, üzerine sarmısakların yarısını serpin ve eritilmiş kuyrukyağını dökün. Üzerine patlıcanların yarısını koyun ve elinizle bastırın. Daha sonra yeşil biberleri ekleyin ve tekrar sırasıyla geri kalan etlerinizi, sarmısağı ve patlıcanı dizin. İri iri doğradığınız domatesleri, biber salçasını ve tereyağını ekleyin. Elinizle malzemeyi iyice bastırdıktan sonra güvecinizin üzerini soyduğunuz patlıcan kabuklarıyla kapatın. Toz biber ve tuzu malzemelerinizi dizerken aralarına ekin. Yüksek sıcaklıktaki fırında 5 saat pişirin. Pişen güvecinizi dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
Domates tatlısı
Malzemeleri:
-2 kg domates
-3 kg toz şeker
-1 çay kaşığı limon tuzu
-2 çorba kaşığı tane yenibahar
-1 adet çubuk tarçın
-Ceviz
Hazırlanışı:
Kabukları soyulmuş domateslerin üzerine şekeri dökün ve çok sıcak olmayacak bir yerde domateslerin sulanıp şekeri eritmesi bekleyin. Ardından kaynatılmaya bırakın. İlk taşımın ardından baharatları ekleyin ve kaynatmaya devam edin. Domatesler reçel kıvamına geldiğinde ateşten alın ve süzün. Soğuduktan sonra içine ceviz koyarak lokmalık olarak sarın ve tepsiye dizin. Güneşte üç - beş gün bekletilerek şekerleme kıvamına gelmesi sağlayıp kavanoza doldurun üzerine şerbeti dökün.
Yoğurtlu biber salatası
Malzemeleri:
-300 gr yeşil biber
-4-5 diş sarmısak
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
-Tuz
-Karabiber
-Pul biber
Üzeri için:
-Yarım kase süzme yoğurt -2 diş sarmısak -1/2 çay bardağı zeytinyağı -1 çorba kaşığı toz biber
Hazırlanışı:
Biberleri irice doğrayın. Derin bir tavaya zeytinyağını koyup ince ince kestiğiniz sarmısakları soteleyin. Daha sonra yeşil biberleri ekleyin ve kızarıncaya kadar soteleyin. Son olarak tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek ateşten alın. Servis tabağınıza önce biberleri, daha sonra sarmısaklı yoğurdu ve biberli yağınızı dökerek servis edin.

Haberin Devamı