Gazete Vatan Logo

Yaz kilolarından balık yiyerek kurtulun

Sonbaharı karşılamaya hazırlanırken yazın alınan kilolar can sıkıyor. Depresyonu da beraberinde getiren bu duruma karşı uzmanlar haftada 3 kere balık yemeyi öneriyor.

Yaz bitiyor. Sonbahara sayılı günler kala yaza alışan metabolizma soğuyan havayla yavaşlıyor. Alınan kilolarla birlikte depresyon ve yorgunluk hissinde artış görülüyor. Havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde isesoğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi hastalıklar boy göstermeye başlıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, can sıkan kilolara ve depresyona karşı şu önerilerde bulunuyor.

Yazın açık büfelerde plajlarda yenen atıştırmalıklar fazla kiloları da beraberinde getirdi. Alınan kiloları vermek isteyenler liften zengin kurubaklagiller, sebzeler, kinoa,tahıllar (bulgur) ve meyveler tüketilmelidir.

Omega-3 depresyonu önlüyor

Balıkta, cevizde ve semiz otunda bolca bulunan Omega-3 depresyonu önlüyor. Sonbahar ayları balıkların da bollaştığı aylardır, dolayısıyla haftada 3 gün balık tüketimi günlük Omega-3 gereksinimini karşılar. Buğulama ya da ızgara olarak tüketilmesi zayıflamaya yardımcı olur.

B12 vitamini eksikliğine dikkat

B12 vitamini eksikliği, sinir sisteminde oldukça etkilidir.Yumurta, et, süt ve yoğurt gibi hayvansal ürünler B12 zenginidir. Sonbaharda protein içeriği yüksek beslenmek, hem üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir hemde bunalım halini ortadan kaldırır.

Haberin Devamı

Brezilya fındığı yiyin

Vücuttaki selenyum eksikliği mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere sebep olur. Tam tahıllar, brezilya fındığı ve ton balığı ise selenyum zengini besinlerdir. Özellikle brezilya fıstığı bol miktarda selenyum içerir. Antioksidan zengini beslenme şekli de sabah yorgunluğu ve halsizliği alır. Turunçgiller, domates, biber, maydanoz, soğan, kırmızı ve mor meyveler, yeşil biber, brokoli yiyin.

En az 8 bardak su

Sonbahar aylarında toksin atımını hızlandırmak ve vücudumuzu canlandırmak için günlük en az 8 su bardağısu içilmelidir. Ayrıca süt ve süt ürünleri yalnızca protein sağlamaz, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolü sağlar. Günde 2 bardak süt ya da ürünlerini tüketin.