Gazete Vatan Logo

Yaz gribine dikkat!

Daha çok kışın görmeye alıştığımız gribi, aslında yaz dönemlerinde de sıklıkla yaşıyoruz. Fakat yaz aylarında ortaya çıkan ve klima hastalığı olarak bilinen yaz gribinin tedavisi kış gribinden biraz farklı. Söz konusu hastalığın yanlış klima kullanımı nedeniyle ortaya çıktığını belirten Osm Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Ali Budak, hastalığın tedavisi hakkında bilgi verdi.

Yaz gribinin ateş, halsizlik, kas ağrıları, daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma, derin nefes alma isteği gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Budak, grip ile benzer belirtiler gösterse de hastalığın sebeplerinin çok farklı olduğuna dikkat çekti. Hastalığın kişiden kişiye bulaşmadığını ifade eden Budak, "Hastalık mikrobu; su tesisatlarında, soğutma kulelerinde, havalandırma sistemlerinde çoğalarak bulaşır. Bu cihazların içinden geçen suların zerreciklerinin solunması veya istem dışı nefes yollarına kaçması ile ortaya çıkar ve sonra kişinin yavaş yavaş hastalanmasına neden olur" dedi.

Haberin Devamı

'KLİMAYI DOĞRU KULLANIN'

Lejyoner hastalığı olarak da bilinen yaz gribinin tedavisinin kış gribiyle farklı olduğunun altını çizen Budak, şu tavsiyelerde bulundu: "Kesinlikle daha önce kış gribi ve soğuk algınlığında kullanılan ya da çevreden tavsiye edilen ilaçlar dikkate alınmamalı. Mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunarak, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalı."

Budak hastalığa yakalanmamak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Klimayı doğru kullanın. Yazın klima kullanımı genel olarak minimum düzeyde olmalı. Klima kullanıldığında sık sık kapatılmalı ve bir süre bekledikten sonra tekrar açılmalı, hafif ama kesintisiz birkaç saat çalıştırılmalı. Sıcaklık ayarı çok düşürülmemeli. İdeal serinliği elde edecek şekilde kurulmalı, bakımları düzenli olarak yaptırılmalı. Uyunacak olan oda pencere yoluyla havalandırılmalı. Klimalı ortamda uyunacaksa; gün boyu yaklaşık her saat başı bir bardak su içilmeli. Klima yaklaşık 22 - 23 derece civarında bir sıcaklığa ayarlı olmalı. Soğuk hava çıkış hızı (üfleme) en düşük şiddette olmalı. Soğuk hava çıkış yönü odanın tavanına dönük olmalı, sabit kalmalı. Klima uyuyan kişilerin üzerine direkt yönlenmemeli. Hem pencere hem klimanın açık olduğu bir odada uyumamalı. Kişi üşüme hissiyle uyanırsa klimayı kapatmamalı, sıcaklık ayarını 3 - 4 derece artırmalı."

Haberin Devamı

(Kaynak:Gazeteİpekyol)