Gazete Vatan Logo

Yaz boyu ‘çözüm mesaisi’ istiyor!

Kürkçü, VATAN’a açıklamalarda bulundu

Kandil’deki PKK yönetiminin silahlı güçlerini 8 Mayıs’ta çekmeye başlayacağına ilişkin açıklamasının ardından BDP’den sürecin ikinci aşamasına yönelik açıklamalar geldi.

BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, VATAN’a yaptığı açıklamada, çekilme açıklaması ile PKK’nın “hem Öcalan’a verdiği sözü, hem Türkiye halklarına yönelik vaatlerini yerine getirdiğini” belirterek “Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kullandığı deyimle geri dönülmez yola girildi” dedi. Sürecin bundan sonraki aşamalarında bir pürüz olacağını düşünmediğini ifade eden Kürkçü şöyle konuştu:

Yasalar bir an önce çıkmalı

“Olası beklenmedik gelişmeler de hale yola koyulacaktır. Şimdi yeni dönemin demokrasi ve siyasi ve sosyal hakların zenginleştirilmesiyle tamamlanması gerekiyor. Daha önceki ‘terörle mücadele zorunlulukları’ mazareti şu an için ortadan kalkmıştır. Bu sürecin hangi ayda nasıl tamamlanacağı beklenilmeden parlamentonun yaz boyunca çalışarak demokratik ve sosyal haklar bakımından görevini tamamlamasını, süreci kısaltması gerekir. Siyasi partiler, seçim, yerel yönetimler yasaları, düşünce ve ifade özgürlügüne ilişkin yasalar, medya ve internet özgürlüğü, anadilde eğitim hakkı, sendikal hak ve özgürlükler, eksik kalan, yarım kalan ne varsa bir an önce tamamlanabilir.

“35 yıl çok bekledik”

‘Vakit yok’ ya da ‘şartlar uygun değil’ diyenlere şunu söylemek isterim: 12 Eylül 1980’den bu yana 35 yıla yakın zaman geçti. Çok bekledik, çok mağdur olduk. Bizzat diktatörlüğün sonuçlarından olan çatışmayı ortadan kaldıracak bu süreçte diktatörlüğün yasalarını kimse maruz gösteremez. Bu temizlik konusunda halk kendisine yardımcı olacaktır. Kimse onun yerine gönüllü yapmayacaktır. Ondan eminim. O nedenle halk kitlelerinin demokrasi için büyük bir atılım ve ittifak içinde kendi kaderini tayin etmeye başlyamasının zamanının geldiğini düşünüyorum. Barış sadece çatışmanın olmaması değil, bir daha çatışmamanın olmaması için koşulların oluşturulması ması demektir. Parlamento buna yol göstermeli ve halktan daha çalışkan olduğunu göstermelidir.”

“Türkiye kazançlı çıkacak”

Hakkari Milletvekili Adil Zozani (Kurt) ise Kandil’den yapılan açıklama için “Beklediğimden daha yumuşak tonlu, son derece yapıcı ve sorumluluk sınırları iyi çizilmiş bir açıklama” derken yeni sürece ilişkin şunları söyledi: “Ben bundan sanraki aşamada işin Ankara’ya düştüğünü düşünüyorum. Türkiye siyaseti kendi sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bir daha aynı yönteme tevessül edilmemesini sağlayacak biçimde, kimsenin burnu kanamadan sorunu çözeceğine inanıyorum. Bu kapı açılmıştır. İktidarıyla, muhalefetiyle herkesin bunun sorumluluğunun bilincinde olduğuna ve bu kapıdan geçmek istediğine inanıyorum. Türkiye’nin bu süreçten kazançlı çıkacağına içtenlikle inanıyorum.”

Haberin Devamı