Gazete Vatan Logo

Yayla yasağını kaldırıyoruz

Erdoğan, Hakkari’de yayla müjdesi verdi, “Bahardan itibaren uzun süredir güvenlik nedeniyle uygulanan yaylalara çıkma yasaklarını kaldıracağız” dedi. BM’deki Kudüs kararı için de, “Bir olduk, beraber olduk, Kudüs olduk; tüm dünyaya nam saldık” ifadesini kullandı

Yayla yasağını kaldırıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari’de Birleşmiş Milletler’deki Kudüs kararını değerlendirirken, “Bir olduk, beraber olduk tüm dünyaya nam saldık. Bir olduk; Kudüs olduk. Bir olduk; BM’de 128’e 9 olduk” dedi. Erdoğan, bahardan itibaren yaylalara çıkış yasağının da kaldırılacağı müjdesini verdi.

BM’de 128’e 9 olduk...

Erdoğan, AK Parti Hakkari 6. Olağan İl Kongresi öncesinde Hakkari Spor Salonu önünde vatandaşları selamladı. Vatandaşlara otobüsten hitap eden Erdoğan, bir ve beraber olup tüm dünyaya nam saldıklarını, birilerinin bu birliği hazmedemediğini belirtti. Erdoğan, “İşte bir olduk, Kudüs olduk, bir olduk, gördüğünüz gibi Birleşmiş Milletler’de 128’e 9 olduk ve o 9’un içinde bakıyorsunuz 15 bin nüfuslu bir ülke var, bakıyorsunuz 21 bin nüfuslu, 50 bin nüfuslu bir ülke var. Demek ki dolarlarla, demek ki korkuyla iradeler satın alınmaz.” diye konuştu. Karşısında yüreği gümbür gümbür atan Hakkari’yi gördüğünü aktaran Erdoğan, Hakkari’nin geleceğini çok farklı inşa ettiğini vurguladı. Hakkari’nin ruh dünyasında adeta yeniden “bir ba’su bade’l mevt” olacağını ve buna inandığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Hakkari’ye sahip çıkın!

“Ve yeniden tüm ilçeleriyle inşa edilen Hakkari’mizi aman ha hep beraber sahiplenelim. O çukurlu günleri biz çukura gömdük ve onları unuttuk. İşte bakınız şu 15 yılda bütün zorluklara rağmen biz Hakkari’ye 10 katrilyon lira yatırım yaptık. Tabii bazen üzülüyorum. Niye? Yüksekova’da 150 yataklı hastane yaptık, açılışına geldim. Fakat tehditlerle kimseyi o gün o açılışa göndermediler. Oradan çıktım burada Hakkari merkezdeki 150 yataklı hastanenin açılışına geldim aynı gün. Burada hastane personeli ile açılış yaptık. Tabii yine üzgündüm. Zira marifet iltifata tabidir. Ben Hakkari halkını sevdiğim için bu lüks hastaneleri buraya yaptık. ‘Acaba bunlar niçin benim buradaki kardeşlerimi bizden uzak tutmak için tehdit ediyorlar?’ diye üzüldüm. O günden bende bir hatıra var. Bir hamile hanım kardeşim yanıma geldi ve o bir polis eşiydi. ‘Beni bu gece taciz ettiler. Eşim görevdeydi, geldiler evimizi bastılar ve bana tekme tokat giriştiler. Ne olur bize burada korunaklı evler yapın’ dedi. Düşünebiliyor musunuz? Yani bir hamile bayana bu teröristler gelip, bunu yapabiliyor. Biz de talimatımızı verdik, tedbirlerimizi ona göre aldık.”

Haberin Devamı

‘Başı açık, örtülü beraber’

Zamanında inancı sebebiyle üniversiteye, okullara gidemeyenler olduğunu ama artık böyle bir sorun kalmadığını anımsatan Erdoğan, “Başı açık, başı örtülü herkes beraber, işte buyrun tablo burada. Niye dertliyim, çünkü aynı sorunları benim kızlarım da yaşadı. Ama aştık onları. Şimdi devletin her yerinde, üniversitelerimiz de var” diye konuştu.

Teröristini Amerika’ya vermeyeceğim

Erdoğan bugün başlayacağı Sudan, Çad ve Tunus gezisi öncesi AllAfrica internet sitesine mülakat verdi. Türkiye’nin 2005’i Afrika Yılı ilan ettiğini hatırlattı. ‘O zamanlar Afrika’da 12 büyükelçiliğimiz vardı, şu anda 39’a çıktı’ dedi.

Oyuna gelmemeliydi

Erdoğan, ABD Başkanı’nın Kudüs kararı konusunda şunları söyledi: Burada Sayın Trump’ın olayı Kudüs’e hapsetmesini çok yanlış gördüm. Bu oyuna, tuzağa gelmemeliydi. Niye? Çünkü 1980’de BM Güvenlik Konseyi’nin kararı var ve altında ABD’nin de imzası var. Böyle bir imzaya rağmen ABD’nin kalkıp bu alınan kararı ayaklar altına alması çok yanlış bir adımdı. İnanıyorum ki Trump durumu bir daha gözden geçirecektir.

Filistin tanınmalı

Trump’ın kararından geri adım atmaması halinde sonraki adımın ne olacağının sorusuna ilişkin Erdoğan, Filistin ve Filistin’in yanında duran 128 ülke ve çekimser kalan ülkelerle birlikte bir çalışmanın içine gireceklerini ve bu çalışmanın, Filistin’in artık tüm bu ülkelerce bağımsız bir devlet olarak tanınmasını sağlaması gerektiğini ifade etti.

Ben de vermeyeceğim...

Erdoğan, terör örgütü FETÖ ile mücadeleyi de değerlendirdi. Aynı zararı Afrika’nın da görmemesi için uğraştıklarını ve söz konusu kişilerin bu yollarla çok büyük paralar kazandığını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti: “Düşünün, sene 1999, bu işin başındaki baş terörist FETÖ Amerika’ya kaçtı. Nerede şu anda? Pensilvanya’da ve biz Amerika’dan kendilerine 85-90 koli belge göndermemize rağmen istiyoruz, hâlâ alamadık. Bu nasıl ittifaktır, nasıl stratejik bir ittifaktır, vermiyorlar değil mi? Yarın aynı şeyi bizden Amerika istese, ben de Amerika’ya vermeyeceğim. Niye? Önce sen orada benim 251 şehidimin katili, 2 bin 193 gazimin müsebbibi sizde duruyor, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis kararları var, siz onu vermiyorsunuz, benden bunları istiyorsunuz; hayır, alamayacaksınız. Vereceksiniz, bizde yargılanacak. Bizde idam yok, ama ABD’de var. Ver ülkemde yargılansın, niye vermiyorsun?”

Su sorununu çözeceğiz...

ERDOĞAN, “Terör örgütünü arkasına alıp da siyaset yaptığını söyleyenlerin derdi sizin derdiniz değildi, onların derdi dağdakilerdi” dedi, ekledi: Ama bizim derdimiz başka. Bizim derdimiz Hakkari’deki kardeşimin ayağı çamura değiyor mu, suyunu bulabiliyor mu, şu anda insanca bir yaşama ulaşabildi mi, bizim derdimiz buydu bunu yaptık. Hakkari’ye yakında 13 saat değil 24 saat vereceğiz. Ben şimdi diyorum ki; terörün gücü Hakkarili kardeşimin gücünü alt etmemelidir.

Yayla yasağı bahara kalkıyor

Hakkari’de bahardan itibaren uzun süredir güvenlik nedeniyle uygulanan yaylalara çıkma yasaklarını kaldıracakları müjdesini veren Erdoğan, şöyle konuştu: “Ancak yaylalarınıza lütfen sahip çıkacaksınız. Teröristlere kalkıp da en ufak bir tehditte ‘Al sana bir baş hayvan’ diyecek misiniz? Mesele o. Buyurun yaylalara çıkın güvenlik de bizden inşallah. Et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı hayvancılığı tartışıyoruz. Yayla yasakları kalktığında Hakkari’den hayvancılık konusunda büyük bir atak bekliyoruz. ”

Kandil yakın ama...

Erdoğan, Hakkari sınırında bulunan Kuzey Irak yönetimine de yıllarca en büyük desteği Türkiye’nin verdiğini vurguladı. Kuzey Irak’ta bölücü terör örgütünün yıllardır yapılanmasını ise eleştirdi. Erdoğan, “Kandil mesafe olarak buraya çok yakın ama emin olun oradakilerin zihinleri ve niyetleri buradaki kardeşlerimden çok çok uzaktır. Birlik olduğumuzda ne kadar güçlüysek ayrı olduğumuzda da o kadar tehdit altında olduğumuzu biliyoruz” diye konuştu.

‘Hakkari yoksa biz de yokuz’
Erdoğan şöyle devam etti: “Türkiye yoksa, Hakkari de yok. Hakkari’deki kardeşlerimin bir geleceği de yok. Türkiye varsa ve güçlüyse Hakkarili kardeşimin de o derece umut dolu bir geleceği var. Bunu böyle biliniz. Ayrılmak, bölünmek yok. Bu vatanımızı kimseye böldürtmeyiz. Yetti artık yetti. 35-40 yıldır bu ülkede bu milletin huzurunu kaçıranlar artık bunu yapamayacaklar. Hep birlikte Türkiye olacağız. Aksi takdirde hiçbirimizi bu coğrafyada tek gün barındırmazlar. Sınırlarımızın dışında olanlar bizim için ibrettir.”
Şırnak, Ankara kadar önemli
ERDOĞAN partisinin Şırnak Kongresi’nde, “TOKİ projeleri Şırnak’ta da insanlara en uygun şartlarda, en medeni imkanları sağlamayı amaçlıyor. Onun için TOKİ konutlarında ağız tadıyla oturun, evlatlarınızı büyütün” dedi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: Şırnak’ta kayyum atanmadan önceki belediyeler acaba ne yaptı? Her taraf hendek haline gelmişti. Atık sular dışarıdan akıyordu. Benim Şırnaklı kardeşlerime bunlar yakışır mıydı? Ama onlar layık gördüler. Nusaybin, Cizre, İdil ovalarında 745 bin dekar araziyi suyla buluşturacağız. Bizim için İstanbul, Ankara, İzmir ne kadar önemliyse Şırnak da o kadar önemlidir.”

Haberin Devamı