Gazete Vatan Logo

Yaya görünce duruyor!

İsveçli üreticiler, yayaları algılayan ve kendiliğinden duran otomobil geliştirdi

İsveçli otomotiv üreticileri, radar ve kamerayla yoldaki yayaları algılayan ve kendiliğinden duran otomobil geliştirdi. Otomobilin yaya ölümlerini yüzde 20 oranında azaltması bekleniyor.

İsveçli otomotiv devi Volvo, yola çıkan yayayı görünce kendiliğinden duran otomobil sistemini tanıttı. 35 kilometre hızla giden arabalarda uygulanan sistemin, yolculuğun her anında aktif olarak çalıştığı belirtildi. Özel bir radar ve kamera sistemi sayesinde aracın önündeki yaya ve araçların uzaklıklarını, büyüklüklerini algılayan sistem, önce tehlike anında sürücüyü sesli olarak uyarıyor.



Sürücünün otomobilin hızını azaltmaması durumunda ise araç kendiliğinden frenleri sıkıyor ve duruyor. İsveçli yetkililer karanlıkta ve kötü havalarda etkisi azalan sistemin, şehir içinde yaşanan kazaları büyük oranda azaltacağını belirtti. Volvo “Radar sistemi sayesinde yaya ölümlerinin yüzde 20, yaralanmaların ise yüzde 30 oranında azalmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Birbirine çarpan araçların sayısının özel sistem sayesinde yüzde 30 oranında azalacağını öne süren yetkililer sistemin Volvo XC60, S60 ve V 60 modellerinde opsiyonel olarak satışa çıktığını açıkladı.

Haberin Devamı