15 bin Sabahzedeye Danıştay’dan iyi haber

Sabah Yayıncılık A.Ş’nin küçük yatırımcılarını umutlandıran mahkeme kararı gün yüzüne çıktı. Danıştay 13. Dairesi, SPK’nın çağrı yükümlülüğünü yerine getirmeyen Turgay Ciner’i haklı gören 3. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Dava yeni baştan görülecek

Haberin Devamı

Sabah Yayıncılık A.Ş’nin küçük yatırımcılarını umutlandıran mahkeme kararı gün yüzüne çıktı. Danıştay 13.’üncü Dairesi, SPK’nın çağrı yükümlülüğünü yerine getirmeyen Turgay Ciner’i haklı gören 3. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Dava yeni baştan görülecek

Telefondaki kişi ısrarla görüşmek istiyordu. Konu tam 14 bin 933 borsa mağduru yaratan Sabah Yayıncılık A.Ş. ile ilgiliydi. Avukat olduğunu söyleyen Mahmut Yücepur ilginç iddialar sıralıyordu.

Geldi ve görüştük. Elindeki Danıştay kaynaklı bilgi ve belgelere rağmen iddiasının doğruluğuna inanmakta güçlük çektim.

İddiası şuydu:

“Turgay Ciner’i haklı bulan ve Sabah yatırımcılarına çağrı yükümlülüğü getiren SPK kararının bozulmasına yol açan hukuki süreç tamamlanmadı. Tam tersi Danıştay 13. Dairesi, Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin Ciner lehine verdiği kararı usulden bozdu. Yani dava silbaştan görülecek.”

“Çünkü” diye devam etti:

“3. İdare Mahkemesi davayı görüşürken, SPK’nın yanında bizzat benim de davaya katılma isteğimi karara bağlamadan sonuca ulaştı. Konuyu Danıştay’a taşıdım ve haklı olduğum (2006/1492 karar no) anlaşıldı. Danıştay’ın kararı 29.5.2006-2.6.2006 tarihli SPK bülteninde yayınlandı. (Yanında getirmiş) Ama hiç kimse açıklamayı (Hukuk dilinden olsa gerek!) anlayamadı.”

Peki Yücepur neden taraf?

Yanıtı şöyle:

“Elimde ciddi miktarda Sabah Yayıncılık A.Ş.’ye ait hisse senetleri var. SPK, Turgay Ciner’e çağrı yükümlülüğü getirdikten sonra olayın hukuki sürecini de yakından takip ettim. Ve sonunda konunun yeni baştan görüşülmesini sağladım. Tüm Sabah yatırımcılarının bu davaya müdahil olarak katılması gerekir”

Gerçekten 6 aylık geçmişi olan bu olay hiç duyulmadı. Yazılmadı, çizilmedi ve tartışılmadı.

Ankara’daki arkadaşlardan rica ettim. 3. İdare Mahkemesi’nde davanın seyrini araştırdılar. Dedikleri şu: “Danıştay’ın bozma kararından sonra 3. İdare Mahkemesi yeni bir karar vermemiş.”

Mahkeme, olayı nasıl çözecek? İlk kararında direnebilir veya Sabah yatırımcılarını da dinlemeye karar verebilir.

Bu olayın gündemi meşgul edecek iki yönü var.

1) Mahmut Yücepur, Ciner’in sanıldığı gibi Sabah’ın yönetim hisselerinin yüzde 50’sini değil, yüzde 59’unu aldığını öne sürüyor. Ve 20.10.2000 tarihinde İMKB bülteninde yayınlanan şirket açıklamasını delil olarak sunuyor. Gerçekten de o gün yapılan açıklamayı esas alırsanız, Ciner’in satın aldığı hisselerin toplam oranı (yönetim hisseleri) yüzde 59 olduğu anlaşılıyor. Üç gün sonra (23.10.2000) yapılan bir başka açıklamada ise Dinç Bilgin ve Turgay Ciner’in Sabah’ın eşit ortağı olduğu vurgulanıyor.

Mahkemeler ve SPK hep “Yönetimde eşit paylaşım” argümanı üzerinden sonuca ulaşmaya çalıştı. Halbuki Yücepur’un yaklaşımı davanın seyrini değiştirebilecek nitelikte.

2) Ciner, şirketlerini halka açmak için SPK’ya başvurmuş, (İMKB’nin ters kararı yüzünden) halka açılma isteğinden vazgeçmişti. O gün SPK nasıl bir karar verecekti bilinmiyor. Ancak Ciner tekrar halka açılmak için başvurursa, SPK sıkıntıya girecek. Çünkü, Ciner, “çağrı yükümlülüğünü” kaldıracak mahkeme kararını alamamış konumda. Yani yükümlülük askıda bekliyor.

SPK, sermaye piyasası kurallarına uymadığı gerekçesiyle mahkemeye verdiği kişinin başka şirketlerinin halka açılmasına izin verebilir mi?

Sorunun yanıtını SPK verecek...

atv’nin ismine alıcı çıkmadı
* TMSF tarafından Turgay Ciner’in sahibi olduğu Merkez Grubu’na kiralanan Birleşik Basın Dağıtım A.Ş.’nin de aralarında bulunduğu 3 şirketin, Vakıfbank’a olan 4 milyon 127 bin YTL’lik borcu nedeniyle icra yoluyla satışa çıkartılan Satel Sabah TV Prodüksiyon A.Ş. adına tescilli “atv” markasına ilk satışta alıcı çıkmadı. Ankara Adliyesi Mezat Salonu’nda yapılan açık artırma, bedeli Ankara 12. İcra Hakimliği tarafından 100 milyon YTL olarak belirlenen Satel Sabah TV Prodüksiyon A.Ş. adına tescilli “atv” markasının yüzde 60’ı olan 60 milyon bin 120 YTL’den başlatıldı. Görevliler, açık artırmaya katılmak isteyenlerin 20 milyon YTL teminatı yatırmasını isteyerek, 10 dakika süre verdi. Ancak teminatı yatıran olmadı. Açık artırma için belirlenen 15 dakikalık sürede katılan olmayınca satış 22 Ocak 2007’ye ertelendi. Satış ilanına göre, ikinci açık artırmanın, tespit edilen bedelin yüzde 40’ından yapılacağı belirtildi.

DİĞER YENİ YAZILAR