Burası Türkiye

Vakıfbank’ın satış ilanında “Satel Sabah TV Prodüksiyon A.Ş adına 191254 sayı numarası ile tescilli bulunan atv ibareli marka” deniyor

Haberin Devamı

Vakıfbank’ın satış ilanında “Satel Sabah TV Prodüksiyon A.Ş adına 191254 sayı numarası ile tescilli bulunan atv ibareli marka” deniyor.

Merkez Yayın Holding’in halka açılmak için aracı kurumlara dağıttığı 30 Haziran 2006 mali tablolarına ilişkin dip notlarda ise atv ibareli markanın Merkez Yayın Holding’in mülkiyetinde olduğu belirtiliyor.

Konuştuğumuz, aynı marka...

Vakıfbank, alacaklarına karşılık atv markasını satıyor. Merkez Yayın Holding ise aynı atv markasını halka açmaya çalışıyor.

Boşuna mı “Burası Türkiye” denilmiş...

Başka bir konu: atv’nin yayın frekansları kime ait? Merkez Yayın Holding “frekanslarının mülkiyeti ve kontrolü bende” diyerek halka açılma planı yaptı. Aynı günlerde ise Mehmet Emin Karamehmet, “frekanslar (yüzde 50 ortağı) Satel’e ait. Yayın hakları (yetkisiz bir şekilde) Dinç Bilgin tarafından Merkez’e satıldı, TMSF de hukuksuz bir şekilde buna (devrine) onay verdi. Frekansları geri verin” gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.

Mal aynı olmasına rağmen yine bir sahiplik tartışması yaşanıyor!

Başka...

Samandıra Baskı tesisleri 41 milyon dolar muhammen bedelle Halk Bankası’nın ipoteği nedeniyle (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından) ihale yöntemiyle satılacak. Tesisler halka açık Medya Holding’e aitmiş.

Fakat aynı tesisler birkaç yıl önce Turgay Ciner’e satılmış! Ciner şirketlerini halka açabilseydi yatırımcıları bu baskı tesislerine de ortak edecekti...

Tesisler aynı ama sahipleri farklıymış. Dedik ya burası Türkiye...

Peki baskı tesislerini Ciner’e kim sattı?

TMSF değil. Çünkü, geçmişte bu yönde sorulan bir soruya TMSF, “Biz satıcı değiliz. Malı Dinç Bilgin sattı. Biz onay verdik” demişti. (Resmi belgesi arşivimde duruyor.)

Bitmedi. Aynı TMSF, Samandıra Baskı Tesisleri’nin satışından elde edeceği geliri, Turgay Ciner’in de borçlarından düşecek. Peki TMSF, Dinç Bilgin’in Samandıra Baskı Tesisleri’ni Ciner’e kaça sattığını biliyor mu? Hayır bilmiyor!

TMSF’nin üst düzey bir yetkilisi, “433 milyon dolarlık protokolün içinde atv’nin lisansları ve isim hakkı, Sabah’ın isim hakkı, baskı tesisleri de vardı. Toplam bir rakam belirledik” dedi.

Manzara şu: Düne kadar batık banka patronlarının dolma kalemini bile satarken değer tespiti yapan TMSF, Samandıra Baskı Tesisleri için bir devir bedeli belirlenmediğini itiraf ediyor.

Özetle: Satılamayacak bir malın (ipotekli olduğundan) değerini de tespit etmeden Ciner’e satılmasına onay vermişler. Ardından mal ihaleye çıkmış. Şimdi elde edilecek (100 milyon dolar da olabilir) gelir, Ciner’in (433 milyon dolar) borcundan düşülecek. Bu formülü bulup sahneye koyan tüm kamu görevlilerini ve katkısı olan tüm hukukçuları kutlarım!

Son söz Merkez’in denetim şirketi Deloitte Touche Tohmatsu’ya. Bu firmanın denetim raporlarına bakıyorum. Tek satır risk uyarısı yok. Matbaanın satılabileceği uyarısı yok. (Kimin alacağı önemli değil.) atv’nin isim hakları mülkiyetinin Merkez’de olmadığına yönelik bilgi yok. Tam tersine ifadeler var. Galiba onlar da “Burası Türkiye” demiş olmalı. Çünkü aynı raporu ABD’de yazmış olsalardı, şimdiden mahkemelerde sürünmeye başlamışlardı.

DİĞER YENİ YAZILAR