Turgay Ciner, ihaleye girebilir mi?

Merkez Grubu tarafından kullanılan, Sabah dahil onlarca günlük-haftalık yayının basıldığı, Merkez Grubu’nun en önemli ciro kalemini oluşturan ve de aslında başkası tarafından da satın alınabilecek, ancak Merkez’e vadeli bir sözleşmeyle satılan(!) (nasıl oluyorsa) Samandıra Baskı Tesisleri’nin satış ihalesine Merkez Grubu katılabilir mi? Başka bir deyişle Turgay Ciner bu ihaleye girebilir mi?

Haberin Devamı

Merkez Grubu tarafından kullanılan, Sabah dahil onlarca günlük-haftalık yayının basıldığı, Merkez Grubu’nun en önemli ciro kalemini oluşturan ve de aslında başkası tarafından da satın alınabilecek, ancak Merkez’e vadeli bir sözleşmeyle satılan(!) (nasıl oluyorsa) Samandıra Baskı Tesisleri’nin satış ihalesine Merkez Grubu katılabilir mi? Başka bir deyişle Turgay Ciner bu ihaleye girebilir mi?

Bu uzun giriş faslının ardından soruya odaklanalım.

Bilindiği üzere tüm kamu kurumları gibi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu da (TMSF) kafasına göre satış yapamaz. Kendisine tanınan hareket alanı yasalarla, mevzuatla, yönetmelikle belirlenmiştir.

Nitekim, 18 Haziran 2005 tarih ve 25849 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “TMSF tarafından Ticari ve İktisadi Bütünlük Oluşturan Mahcuzların Satışına İlişkin Yönetmelik”, 41 milyon dolar muhammen bedelle satışa sunulan “Samandıra Baskı Tesisleri”nin ihalesine de kimlerin katılıp katılmayacağını belirliyor.

Bu yönetmeliğin 12’inci maddesinin b fıkrası diyor ki (ilgili bölümü):“Yönetimi ve denetimi Fon tarafından devralınan şirketlerin devir tarihindeki doğrudan ve/veya dolaylı hakim ortakları, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile bunların boşanmış olsalar dahi eşleri ve üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece de dahil) kayın hısımları, evlatlıkları ve evlat edinenleri... satışa iştirak edemeyecek kişilerdir.”

Bu noktadan sonra soru-yanıt şeklinde gitmekte fayda var.

- Satışa çıkan mal hangi şirkete ait?

TMSF’nin de açıklamasına göre, Sabah Yayıncılık, Medya Holding gibi halka açık şirketlere ait.

- Peki bu şirketlerin hakim ortakları kimdi?

Söz konusu şirketleri Dinç Bilgin kurdu. Bankası Etibank’a el konulmadan önce Dinç Bilgin bu şirketlerdeki hakim ortaklık payının yarısını Turgay Ciner’e sattı. Başka bir deyişle Turgay Ciner, sahibi olduğu şirketler aracılığıyla Sabah Yayıncılık ve diğerlerinin hakim ortağı oldu. Özetle TMSF tarafından satışa çıkarılan malların ait olduğu şirketin hakim ortaklarından birisi de Turgay Ciner idi.

- Bu iddianızı belgeleyebiliyor musunuz?

Elbette. İMKB arşivleri herkese açıktır. Medya Holding’in açıklamalarını arşivden çıkarmanız yeterli. Bulacağınız 20.10.2000 tarihli belgeye göre, Medya Holding (İMKB’ye) “Sahibi olduğumuz Sabah Yayıncılık A. Ş.’ye ait A Grubu nama yazılı hisselerin (oranları sıralanarak) Ciner’e satıldığı” bilgisini veriyor. İMKB açıklamanın ne anlama geldiğini aynı gün tekrar Medya Holding’e soruyor. Ve 23.10.2000 tarihinde Medya Holding aynen şu açıklamayı yapıyor:

“Sabah Yayıncılık A. Ş’nin yönetim yapısı ve kontrolüne ilişkin olarak özel durum açıklamasıyla bildirdiğimiz gibi şirketin yeni ortaklık yapısına uygun şekilde yönetim kurulu yeniden teşkil edilmiştir. 21.10.2000 tarihinde yapılan hisse devrindeki değişiklik, yönetim imtiyazını (Turgay Ciner ile) yarı yarıya paylaşmak amacıyla yapılmıştır.”

Yeterince açık değil mi? Bu açık hükme göre, bu ihaleye Ciner katılabiliyorsa, Dinç Bilgin’in de katılması mümkün!

Mal, eski ortaklarına satılabiliyorsa Dinç Bilgin’in günahı neydi ki elinden tüm mallarını aldınız?

*****

Tekdağ’ın açıklaması doğru değilmiş!
Geçen yıl on binlerce Sabah yatırımcısının mağdur olmaması için Merkez Grubu’na çağrı yaparak, “Halka açılmadan önce gelin bu insanların mağduriyetini önleyin” dediğim günlerdi.

Merkez Grubu Medya Grup Başkanı Kenan Tekdağ bu yaklaşımı beğenmemiş olacak ki, (7 Ağustos 2006 tarihli Sabah’ta tam sayfa yayınlandı) şöyle diyordu:

“Sabah Yayıncılık, Medya Holding gibi halka açık şirketlerle herhangi bir ticari ilişkimiz yok. Söz konusu şirketlerin herhangi bir varlığı Merkez Grubu’na devir ve temlik edilmemiştir.”

Yani Tekdağ, binlerce küçük yatırımcıya “Kusura bakmayın. Ortak olduğunuz şirketlerle bizim alışverişim yok ki!” mesajı veriyordu.

Bugüne geldik. Tekdağ’ın ifadesinin ne denli yanıltıcı olduğu ortaya çıktı. Birkaç gün önce TMSF açıkladı: Meğer Halk Bankası’nın ipoteği nedeniyle hacizden ihale yöntemiyle satışa çıkan baskı tesisleri (Merkez Grubu’na devredilmiş ve kullanımına verilmiş) halka açık Medya Holding şirketlerine aitmiş.

Sorumuz çok basit: Hani halka açık şirketlerin hiçbir mal varlığını Merkez Grubu’na devir ve temlik edilmemişti!

DİĞER YENİ YAZILAR