İran’a güvenmeyin Rusya’ya dua edin!

Türkiye enerjide doğalgaz kaynaklarına aşırı bağımlı hale geldi klasik söylemini tekrarlamanın anlamı yok

Haberin Devamı

Türkiye enerjide doğalgaz kaynaklarına aşırı bağımlı hale geldi klasik söylemini tekrarlamanın anlamı yok.

Olan oldu.

Soğuk kış günlerine gaz sıkıntısıyla girmemek için ne yapmalı?

Önce küçük bir tespit: İran artık güvenilmez bir gaz tedarikçisidir. Bu bir değil, iki değil... Nitekim verdiği sözleri yerine getirmediği için İran’la (tahkime gittik) mahkemeliğiz. “Rusya’ya bağımlı kalmayalım, tedarikçileri çeşitlendirelim” yaklaşımları pek işe yaramış görünmüyor.

Ortada dost eli uzatan tek ülke var: Rusya...

Rus doğalgaz devi Gazprom, İran’ın kestiği gazı dengeleyecek miktar için vanalarını açtı (Botaş Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol açıkladı). Dua edelim de gaz akışı devam etsin.

Tükettiğimiz yıllık 30 milyar metre küp gazın yaklaşık yüzde 65’ini Rusya’dan alıyoruz. Günlük (ortalama) 137 milyon metreküp gaz tüketiyoruz. 60 milyon metre küp gazı konutlar, 57 milyon metreküp gazı elektrik santralleri, geri kalan miktarı da sanayi kullanıyor.

Uzun vadeli planlama bir kenara bırakılırsa temel noksanlık, depolama kapasitemizin yeterli olmaması.

Düşünebiliyor musunuz? Rusya’dan şu veya bu nedenle gaz akışı dursa hepimiz soğuktan donacağız, sanayi duracak, elektrik üretimi neredeyse sıfırlanacak!

Niye?

Çünkü gaz deponuz yok.

Pamuk ipliğine bağlı bir enerji politikası sürdürüyoruz sizin anlayacağınız.

Hatırlayın, geçen yıl Sibirya soğukları yaşanırken, İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi, şöyle diyordu: “Kriz durumlarında tolere edilmesi gereken günlük 20 milyon metreküp gazı depolamamız gerekiyor.”

Tüfekçi aynı konuşmada, “Allahtan Silivri’deki 1.6 milyar metre küplük doğal depo bu yılın haziran ayında hizmete girecek” diye müjde veriyordu.

Bu sene güya rahat edecektik!

Ne oldu, Silivri devreye girdi mi?

Hayır.

Çünkü bu doğal yeraltı boşluğunu Botaş adına gaz deposu haline çevirecek TPAO işi bitiremedi.

Aynı şekilde, Tuz Gölü gaz depolama projesine de başlanmadı.

Bu iki yatırım bitirilmiş olsaydı, 4-5 milyar metreküp gaz depolarda hazır bekliyor olacaktı. Bu ise Türkiye’nin nereden bakarsanız bakın 1 veya 1.5 aylık gaz tüketimini karşılardı...

İktidarın bu kadar basit müteahhitlik hizmetlerinin neden aksadığını kamuoyuna anlatması gerekiyor.

Gazsız kaldığımız gün kendi adıma Ruslar’a veya İran’a kızmayacağım (Rusların her daim jest yapması beklenemez herhalde). Suçlanması gereken, depoları bir türlü bitiremeyen iktidardır. Çünkü bu iş onların sorumluluk alanında.

DİĞER YENİ YAZILAR