Gazete Vatan Logo

Yavuz Çıkarma Plajı kurtuldu

Otel projesiyle gündeme gelen Kıbrıs Barış Harekatı’nın simge yeri Yavuz Çıkarma Plajı, SİT alanı ilan edildi.

Yavuz Çıkarma  Plajı kurtuldu

Kıbrıs Barış Harekatı’nda 20 Temmuz 1974’te amfibi birliklerin adaya ilk kez ayak bastığı ve ilk şehitlerin verildiği Yavuz Çıkarma Plajı, geçen yıl KKTC bakanlar kurulu kararıyla otel yapılmak üzere 30 yıllığına bir şirkete kiralandı. Ancak gelen tepkiler üzerine yeniden toplanan Bakanlar Kurulu ‘Yavuz Çıkarma Plajı’nı kiralama kararını iptal etti. Bu karar sonrası simge yerin ne olacağı merak edilirken dönemin KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, hatadan döndüklerini belirterek Yavuz Çıkarma Plajı’nın açık hava müzesi haline getirilmesi için proje başlattıklarını belirtti. Bir süre sonrada Yavuz Çıkarma Plajı ve ilgili bölgenin doğal, tarihi ve manevi değerlere sahip olmasından dolayı “tarihi ve doğal sit alanı” olarak ilan edilmesi için yasa önerisi hazırlandı. Bölgenin doğal dokusu ve özgün yapısının korunması amacıyla hazırlanan 8 maddelik yasa önerisi seçimlerden sonra yeniden gündeme geldi. Mecliste alınan kararla da bölge sit alanı ilan edildi. Resmi gazetede yayınlanan kararla bölgeye artık çivi çakılamayacak.

Haberin Devamı

Koruma altına alındı

- Doğal alanlarının sınırları daraltılmayacak.
- Bölgedeki tarihi ve doğal alanın sınırlarının daraltılamayacağı, tarihi alan planlarında öngörülenler dışında, yeni yapı ve tesis yapılamayacak.
- Bununla birlikte, tarihi ve doğal alandaki kıyılarda; tarihi alan planlarında belirlenmiş düzenlemeler ve bu alanda bulunan Barış ve Özgürlük Anıt ile Müzesi dışında yapı ve tesis yapılamayacak.
- Tarihi alan planları hazırlanacak.
- Yavuz Çıkarma Plajı alanı ve bölgesi halka açık olacak.
- Kıbrıs Türk Barış Harekatı anısına, 20 Temmuz etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek her türlü etkinliğin (sergi, yarışma, konser vb gibi) bakanlık izni ile yapılacak.
- Ayrıca bu bölgede yer alan deniz, plaj ve eğlence yerlerinin bakanlığın denetimine bağlı olduğu kaydedildi.