Gazete Vatan Logo

Yavaşlamayı dikkate aldı

Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin aksine ‘ekonomideki durgunluk’ gerekçesiyle faize dokunmadı. ‘İç talebe dair yavaşlama sinyalleri artıyor’ diyen TCMB, sıkı para politikasına devam edeceğini duyurdu.

Yavaşlamayı dikkate aldı

Piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sürpriz karar çıktı. TCMB, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin aksine yüzde 17.75’te sabit tuttu. Ekonomistler PPK toplantısından 100-125 baz puan artış bekliyordu. Geçen ayki PPK toplantısında TCMB radikal kararla politika faizini yüzde 16.5’ten yüzde 17.75’e yükseltmişti.

PPK açıklamasında ekonomideki yavaşlamanın altının çizilmesi dikkati çekti. Haziran’da yüzde 15.39’la 14 yılın zirvesine çıkan tüketici enflasyonu ve döviz kuruna rağmen faizlerde değişikliğe gidilmemesi iç talepteki durgunluktan kaynaklandı. Duyuruda, “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret ediyor. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talebe dair yavaşlama sinyalleri artıyor” uyarısı yapıldı.

Sıkı duruşa kararlılıkla devam

Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğine dikkat çekilen PPK açıklamasında, ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabileceği de belirtildi. Duyuruda, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“İç talep koşullarının etkisinin azalacağı öngörülmekle birlikte enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. Bu çerçevede kurul, sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulundu.”

Politikada sadeleşme

TCMB, 23 Mayıs’ta olağanüstü toplanarak uzun süredir ana fonlama aracı olarak kullandığı Geç Likidite Penceresi (GLP) faizini 300 baz puan artışla yüzde 16.50 seviyesine çekmiş ve 1 haftalık repo faizini de bu oranla eşitlemişti. Merkez Bankası, 7 Haziran’daki PPK toplantısında politika faizini 125 baz puan artırmıştı.

IMF borçlarını silip süpürdük

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Merkez Bankası rezervlerimiz bayağı düşmüştü. Şu an itibarıyla 102 milyar dolara çıkarak yeniden bir toparlanma başlamış vaziyette” dedi. IMF’ye olan 23.5 milyar dolarlık borcu 2013 yılı itibarıyla sıfırladıklarını ve 2013’te ödenen son taksit ile bir karanlık dönemi sona erdirdiklerini vurgulayan Erdoğan, “Bunları biz yaptık. Bizden önceki iktidarların hepsi borçlandı. IMF’nin kapısında delikli kuruş için para istediler ama biz bunların hepsini sildik süpürdük. İç borçlanma vademizin halen yüzde 70 civarında olması, piyasaların hazinemize olan güveninin işaretidir” diye konuştu.
Bugün yatırım yapan yarın çok kârlı çıkar
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırımcılara ‘Türkiye’ye güvenin’ mesajı verdi. Erdoğan, “Türkiye’ye bugün yatırım yapanlar, yarın en çok kârlı çıkanlar olacaktır. Büyük yatırımcıların muhatabı artık doğrudan Cumhurbaşkanlığı” açıklamasını yaptı.
Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, istihdamda 28.5 milyon kişiyle tarihi bir zirvede bulunulduğunu, iş gücüne katılım oranının hızla arttığını ve yakında işsizliği tek haneli rakama indireceklerini söyledi. Turizmde çok hareketli ve bereketli bir sezon yaşandığını belirten Erdoğan, gelirlerde rekor kıracaklarını vurguladı.
Yemin töreninin ardından resmen yürürlüğe giren yeni yönetim sistemiyle, her alanda olduğu gibi ekonomide de hedeflerine kararlılıkla yürüyebilecekleri bir zemine kavuştuklarının altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:
Muhatap Cumhurbaşkanlığı
“Türkiye, potansiyeline ve hedeflerine yakışmayan bu finans fotoğrafından inşallah en kısa sürede çıkacaktır. Nice sıkıntıların üstesinden gelen, nice zaferlere imza atan Türkiye bunu da başaracaktır. Buradan uluslararası yatırımcıları, ülkemizdeki yatırımcıları, tüm finans çevrelerini Türkiye’nin geleceğine güvenmeye davet ediyorum. Bu ülke, kendisine itimat edip yatırım yapan hiç kimseyi hayal kırıklığına uğratmamıştır. Devlet olarak tüm yatırımcılara, tüm finans çevrelerine her türlü kolaylığı göstermeye, her türlü desteği vermeye hazırız. Cumhurbaşkanlığımız bünyesinde sırf bu amaçla özel ofisler kuruyoruz. Büyük yatırımcıların muhatabı artık doğrudan Cumhurbaşkanlığı olacaktır. Bu yıldan başlayarak ekonomideki hedeflerimize doğru adeta koşar adımlarla yürüyeceğimize yürekten inanıyorum.”

Haberin Devamı