Gazete Vatan Logo

Yatırımlardan kesinti yapıp emekliye yüzde 21 verdiler

Günlerdir beklenen SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak zammı Başbakan Erdoğan "müjdeli haber" olarak açıkladı. Emekliye altışar aylık sürelerde yüzde 10 zam yapılacak.

Emeklinin yıllık zammı yüzde 21 'i bulacak. Bu ay en düşük SSK emekli maaşı 364 milyon, Bağ-Kur'lu maaşı ise 309 milyon olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2004 yılında ilk altı ay yüzde 10, ikinci altı ay yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 21 maaş zammı müjdesi verdi. Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 2003 yılsonu enflasyon oranını "tutturamamaktan mutluluk duyduğunu" belirterek, enflasyon oranının yüzde 20'nin altında çıkmasıyla Türkiye'nin matematikle barıştığını kaydetti.

"SSK ve Bağ-Kur emeklilerimize bir müjde vermek istiyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin maaşlarına 2004'ün ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 10 olmak üzere toplam yüzde 21 zam yapılmasını karara bağlamış bulunuyoruz" diyen Erdoğan, amaçlarının 5.5 milyonu bulan emeklilere rahat nefes aldırmak olduğunu söyledi. Yeni oranlara göre, Ocak 2004'te en düşük SSK emekli maaşı 364 milyon 887 bin lira, en düşük Bağ-Kur emekli maaşı ise 309 milyon 417 bin lira olacak.

Borsa rahatsız oldu döviz de kıpırdadı
Kaynak gösterilmeden yapılan ücret ve maaş artışlarının IMF ile olan görüşmelere nasıl yansıyacağı konusundaki tedirginlik borsada kâr satışlarına zemin oluşturdu. 20 bin kapısından dönen borsa günü yüzde 3.47 kayıpla kapadı. İMKB 100 endeksi kapanışta 19.013 puan ile önceki günün 682.77 puan veya yüzde 3.47 puan altında kaldı. Dolar da önceki gün 1 milyon 368 bin liraya kadar geriledikten sonra dün bankalararası piyasada bir ara 1 milyon 380 bin lirayı gördü. Kapanışa doğru ise kotasyonlar 1 milyon 375 bin liradan gerçekleşti.

2.6 katrilyonluk yük yatırımlar kısılarak karşılanacak
Emekliye verilecek zam oranı son 48 saattir hükümette önemli bir trafiğe neden oldu.
Ekonomi yönetimi enflasyon hedefi kadar zamda direnirken, Erdoğan yerel seçimler öncesi 5.5 milyon emekliyi kırmak istemedi.

Devreye IMF de girdi ve kesinlikle kaynak yaratılmadan verilecek ekstra zamma karşı olduğunu belirtti. Bunun üzerine ekonomi kurmayları önceki gece geç saatlere kadar süren bir toplantı yaparak kaynak yaratmaya çalıştılar. Öncelikle gündeme ÖTV artışı geldi. Ancak hükümet seçim öncesi bu artışa sıcak bakmadı. Konuyla ilgili olarak bir ekonomi bürokratı "Başbakan'a ÖTV artışının da içinde olduğu gelir artırıcı bir paket sunuldu. Ancak tercih yatırım harcamalarının kısılarak artan ödenek talebinin karşılanması oldu" diye konuştu.

Plana göre 2004 yılı bütçesinde yatırımlar ve diğer cari yatırım kalemi başta olmak üzere ödeneklerin yüzde 10'u iptal edilerek yaklaşık 3.5 katrilyon liralık bir tasarruf sağlanacak.

Hükümet'in beklentinin üzerinde zam açıklaması seçim öncesi AKP'nin popülizme başladığının bir işareti olarak değerlendiriliyor. Deniz ulaşımını yüzde 50 ucuzlatacak akaryakıtta ÖTV sıfırlamasının da en çok İstanbullu'yu sevindireceğini kaydeden ekonomistler "Bu indirim en çok İstanbul gibi bir metropolde hissedileceği için yapılan jestin de oy kaygısı taşıdığını düşünüyoruz" diyorlar.

Haberin Devamı