Gazete Vatan Logo

Yatırımcılardan ciddi teklifler var!

Üçüncü havalimanı ihalesiyle ilgili açıklama

Üçüncü havalimanı ihalesine hazırlanan Limak Yatırım Holding Başkanı Ebru Özdemir, ihaleye ortak girmek için yabancı şirketlerin kapılarını çaldığını ve ortaklık yapmak istediklerini söyledi.

Üçüncü havalimanı ihalesiyle ilgili hazırlık sürerken, ihaleye ilgili şirketlerden açıklamalar geliyor. Daha önce ihaleye gireceğini açıklayan Limak Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, ihaleye yatırımcılardan ciddi talep geldiğini söyledi. Özdemir, üçüncü havalimanı konusunda yerli ve yabancı şirketlerden ciddi şekilde ortaklık teklifleri aldıklarını ve son dönemde kapılarını çalan yabancı şirket sayısının arttığını söyledi.

Bazı hatlar gelecek

Kadıköy-Kartal metro bağlantısının açılmasının ardından Sabiha Gökçen’e metro bağlantısı için 8 kilometrelik mesafe kaldığını ifade eden Özdemir, “Bu yıl içinde Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bu 8 km için ihaleye çıkacak. İnşaatın en fazla bir yıl içinde tamamlanacağını düşünüyoruz ve 2013 sonu veya 2014 başında havalimanının metro bağlantısı olacak” dedi.

Türk Hava Yolları’nın önümüzdeki günlerde bazı dış hat uçuşlarını da Sabiha Gökçen’e kaydırmasını beklediklerini ifade eden Özdemir, “Bu yıl THY’nin bazı dış hat uçuşları Sabiha Gökçen’e kaydırmasını bekliyoruz. Özellikle Ortadoğu’daki bazı uçuşlarını Avrupa’ya bağlamayı düşünüyorlar” dedi.

Özdemir, Sabiha Gökçen’den bugün itibariyle 47 havayolu şirketinin 90’ı yurtdışı, 33’ü yurtiçi olmak üzere toplam 123 noktaya uçtuklarını belirterek, 2013 yılında birçok yeni hattın da açılmasını beklediklerini kaydetti.

Özdemir, Sabiha Gökçen’in hedeflerini de açıkladı. İstanbul’un ikinci havalimanı Sabiha Gökçen Havalimanı, 2013 yılında toplam yolcu sayısını özellikle dış hatlarda beklenen yeni uçuşların etkisiyle yüzde 22 artırarak 18.2 milyona çıkarmayı hedefliyor. Özdemir, “Geçen yıl dış hatlarda ise yüzde 12’lik bir artış oldu ve 5.1 milyon ile kapattık. Bu yıl ise 18.2 milyon yolcunun 8.3 milyonu dış hat, yaklaşık 10 milyonu ise iç hatta olur” değerlendirmesini yaptı.

İkinci pist ile birinci pist arasında yaklaşık 1.100 metre mesafe bulunacağını ve bu sayede iki pistte uçakların aynı anda iniş-kalkış yapabileceğini söyleyen Ebru Özdemir, “Bu pistin uzunluğu 3 bin 500 metre olacak. A380 gibi büyük uçakların da iniş kalkışına olanak sağlayacak. İleride bu pistin devreye girmesinin ardından Sabiha Gökçen’in yolcu kapasitesi 70-80 milyona kadar çıkabilecek” dedi.

Uzaydan görülebilecek

Üçüncü havalimanı, Karadeniz kıyısındaki eski maden ocakları bölgesinde Yeniköy ile Akpınar köyleri arasında 90 bin metrekarelik alana yapılacak. Yap-işlet-devret modeli ile yapımı planlanan havalimanı, üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre olacak. Yapımında 100 bin kişilik istihdam oluşturacak havalimanı uzaydan görülebilecek. 6 pisti bulunacak havalimanının üçüncü köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedefleniyor. İlk etapta 100 milyon yolcu kapasiteli planlanan havalimanının kapasitesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 120 milyona çıkarılmıştı.

Haberin Devamı